Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine e Unirea Slobozia, prima formație promovată matematic în Superligă

Nicu Savin

Actualizat 25/04/2024 la 11:56 GMT+3

Unirea Slobozia a obținut matematic promovarea în Superliga, după ce s-a impus cu 1-0 în deplasarea de la Mioveni. Echipa lui Adrian Mihalcea a profitat din plin de faptul că nu toate echipele din play-off au drept de promovare și vor juca pentru prima dată în istorie în primul eșalon al fotbalului românesc.

Unirea Slobozia

Credit imagine: Eurosport

Unirea Slobozia este prima echipă care a promovat în Superliga României. Ialomițenii și-au asigurat accederea în primul eșalon grație victoriei cu 1-0 pe terenul celor de la CS Mioveni din etapa a 6-a a play-off-ului ligii secunde. Formația lui Adrian Mihalcea este lider în clasament și nu mai poate fi ajunsă de celelate 3 echipe cu drept de promovare: Csikszereda, Gloria Buzău și CS Mioveni (Corvinul Hunedoara și CSC Șelimbăr îi pot întrece pe ialomițenii, ar nu au licența pentru Superliga).
Unirea Slobozia este un club fondat în 1955 sub numele de Combil Slobozia și și-a petrecut cea mai mare parte a existenței în Liga a 3-a din România. În 1989 a promovat pentru prima dată în eșalonul secund, dar nu a rezistat prea mult, iar la începutul anilor 2000 clubul s-a desființat din cauza problemelor financiare. În 2004, echipa celui mai important oraș din județul Ialomița a fost reînființată sub numele de AFC Unirea 04 Slobozia, iar în 2012 a ajuns din nou în Liga a 2-a, unde a stat 3 sezoane.
Ulterior a petrecut 5 ani în Liga a 3-a, dar în 2020 a revenit în liga secundă și, după un sezon în care a evitat la limită retrogradarea (locul 16), a început asaltul către Superliga. În precedentele două stagiuni, ialomițenii au fost candidați la promovare, dar au eșuat, terminând pe locurile 6 și 7.

Unirea Slobozia va juca pentru prima dată în Superliga României

La finalul sezonului 2021-2022, Adrian Mihalcea pleca de la Slobozia, după ratarea promovării, dar oficialii au decis să-l readucă pe bancă în vara trecută și decizia s-a dovedit a fi excelentă. Fostul atacant al lui Dinamo a reușit să formeze repede un grup puternic și rezultatele au venit imediat, iar startul sezonului următor îi va regăsi pe ialomețeni pentru prima dată la "masa bogaților" din fotbalul românesc.
Promovarea celor de la Slobozia se datorează unui managemant eficient, pentru că bugetul clubului nu a fost foarte mare. Valoarea totală a lotului e de numai 3,34 milioane de €, iar cel mai valoros jucător este internaționalul moldovean Serafim Cojocari, cotat la 300.000 de € de site-ul de specialitate transfermarkt.com.
În afara acestuia, din lotul lui Mihalcea mai fac parte doar 4 străini: Ilyia Dimitrov (Bulgaria), Christ Afalna (Camerun), Serges Ekollo (Camerun) și Dmitro Pospelov (Ucraina).
Interesant este că Unirea Slobozia a obținut promovarea bazându-se pe un lot foarte tânăr, media de vârstă fiind de numai 23,6 ani. Veteranul echipei este căpitanul Constantin Toma (37 de ani), care e la club din 2011 și care va juca pentru prima dată în carieră în primul eșalon din fotbalul românesc. De altfel, în situația sa vor fi majoritatea jucătorilor formației ialomițene.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo