Începând din acest an, Balonul de Aur va fi acordat pentru prestația avută în timpul unui sezon competițional, nu a unui an calendaristic. Apropierea de finalul acestei stagiuni i-a determinat pe jurnaliștii publicației Goal să publice un nou clasament al favoriților pentru râvnita distincție.
Astfel, în acest moment Karim Benzema are cele mai multe șanse să obțină Balonul de Aur în toamna acestui an. Francezul de la Real Madrid este urmat în top de Mohamed Salah, unul dintre cei mai importanți jucători de la Liverpool, în timp ce pe locul 3 se află Robert Lewandowski, care a cucerit în weekend titlul cu Bayern Munchen.
Starul lui PSG, Kylian Mbappe, este în continuare pe locul 4 în topul favoriților la câștigarea Balonului de Aur, în timp ce Lionel Messi, care a cucerit anul trceut al șaptelea astfel de trofeu, și Cristiano Ronaldo, care are 5 distincții, nu se regăsesc nici măcar în top 20.
Liga Campionilor UEFA
Șeful lui Real Madrid a uitat deja de Mbappe! Ce a spus după victoria din finala Champions League
ACUM 2 ORE
Față de clasamentul publicat la începutul lunii aprilie, Karim Benzema și Mohamed Salah au urcat câte un loc în top, în timp ce Robert Lewandowski a picat două poziții, până pe locul 3. Și Luka Modric a coborât în clasament de pe locul 5 pe locul 7, în timp ce Vinicius Jr. a urcat pe a opta poziție a ierarhiei.
În schimb, din top 10 au dispărut în acest moment Bernardo Silva și Ryad Mahrez, care au fost înlocuiți de coechipierii lor, Kevin De Bruyne și Phil Foden.
În top 20 se mai află Christopher Nkunku (RB Leipzig, locul 13), care are 30 de goluri și 20 de pase decisive în acest sezon, Luis Diaz (Liverpool, locul 18), care a dat 21 de goluri și 9 assist-uri, fiind învingător în Cupa Ligii Angliei, și Erling Haaland (Borussia Dortmund, locul 20), care a reușit 33 de goluri și 9 pase decisive.

Top 10 favoriți la Balonul de Aur 2022

  • 1. Karim Benzema (Real Madrid) - 42 de goluri, 13 pase decisive, învingător în UEFA Nations League și în Supercupa Spaniei
  • 2. Mohamed Salah (Liverpool) - 32 de goluri, 17 pase decisive, învingător în Cupa Ligii Angliei
  • 3. Robert Lewandowski (Bayern Munchen) - 54 de goluri, 10 pase decisive, învingător în Bundesliga și în Supercupa Germaniei
  • 4. Kylian Mbappe (PSG) - 42 de goluri, 27 de pase decisive, învingător în Ligue 1 și în UEFA Nations League
  • 5. Sadio Mane (Liverpool) - 25 de goluri, 5 pase decisive, învingător în Cupa Africii pe Națiuni și în Cupa Ligii Angliei
  • 6. Kevin De Bruyne (Manchester City) - 15 goluri, 15 pase decisive
  • 7. Luka Modric (Real Madrid) - 6 goluri, 11 pase decisive, învingător în Supercupa Spaniei
  • 8. Vinicius Junior (Real Madrid) - 17 goluri, 17 pase decisive, învingător în Supercupa Spaniei
  • 9. Phil Foden (Manchester City) - 12 goluri, 13 pase decisive
  • 10. Trent Alexander-Arnold (Liverpool) - două goluri, 21 de pase decisive, învingător în Cupa Ligii Angliei
Citește și:

SCHIMBĂRI IMPORTANTE ÎN REGULAMENTUL BALONULUI DE AUR

Balonul de Aur, prestigiosul trofeu atribuit celui mai bun fotbalist al planetei, se va raporta din 2021-2022 la sezonul sportiv și nu la anul calendaristic, ca până în prezent, una dintre principalele reforme menite să-l facă "mai lizibil".
France Football a anunțat recent că trofeul, acordat la sfârșitul anului calendaristic de la crearea sa în 1956, va fi acum aliniat sezonului fotbalistic, care se desfășoară din august până în iulie, și va include un juriu mai restrâns, o preselecție rafinată și criterii de atribuire mai clare.
Următoarea ceremonie de premiere va avea loc în septembrie sau octombrie 2022 și se va referi la sezonul început cu un an mai devreme, ținând cont în special de Liga Campionilor masculină (cu finala pe 28 mai) și EURO feminin (6-31 iulie).
Această reformă vine în condițiile în care calendarul va fi dat peste cap în sezonul viitor, odată cu organizarea Cupei Mondiale 2022 din Qatar în noiembrie-decembrie, și nu în timpul verii, competiție ai cărei cei mai buni jucători vor fi, prin urmare, recompensați în cadrul Balonului de Aur 2023.
În plus, numărul juraților va fi restrâns. Format în continuare din ziariști, cu un votant pe națiune, juriul va include acum doar 100 de electori pentru Balonul de Aur masculin (față de 170 anterior), corespunzând primelor 100 de națiuni în clasamentul FIFA, și 50 pentru Balonul de Aur feminin, în același mod. O modalitate, potrivit France Football, de a garanta "expertiza" alegătorilor și accesul acestora la imaginile meciurilor.
De asemenea, vor fi clarificate criteriile de atribuire: aspectul colectiv și trofeele câștigate vor ocupa locul al doilea, în favoarea "performanțelor individuale" și a "caracterului decisiv și impresionant al pretendenților".
Nu se va mai ține cont de întreaga carieră a jucătorului, pentru a se evita ca Balonul de Aur să devină "o zonă privată", suficient pentru a răspunde criticilor legate de decernarea trofeului din 2021 lui Lionel Messi, încoronat pentru a șaptea oară, în timp ce al al doilea clasat, polonezul Robert Lewandowski, aspiră în continuare la acest trofeu individual.
Liga Campionilor UEFA
Primul jucător care și-a anunțat plecarea de la Real după finala Champions League! "E mai bine așa"
ACUM 4 ORE
Liga Campionilor UEFA
Cine sunt fotbaliștii cu cele mai multe trofee Champions League câștigate! Un singur jucător are 6
ACUM 6 ORE