Totul a început în 1906, când un om de afaceri elvețian pe numele său Alfredo Dick, a reușit să pună bazele unui club cunoscut în ziua de azi ca și FC Torino. Povestea lui e mult mai complexă și mai interesantă decât pare la prima vedere.
Alfredo Dick s-a născut în la 12 aprilie 1865 la Yverdon-des-Bains (Elveția) și s-a mutat relativ timpuriu în Torino, unde a învățat meșteșugul negustoriei, devenind un om de afaceri de succes în industria de încălțăminte, în epoca revoluției industriale. Din păcate, el a fost un om cu temperament dificil și schimbări dese de dispoziție – deși provenea dintr-o familie burgheză destul de bogatā.
În 1897, la 32 de ani, alături de prietenii săi din familiile burgheze torineze au fondat Juventus FC – ai căror jucători erau majoritate rude tinere și copii ai acestora. Cu un spirit antreprenorial, el s-a ocupat cu organizarea structurală a fondului financiar și a resurselor umane la nivel profesionist. În 1905, ca președinte al clubului, echipa cunoscută acum ca Bătrâna Doamnă a câștigat primul titlu de campioană a Italiei, la doar 8 ani de la fondare. fiul său Frederic a fost unul dintre componenții echipei. Însă, în 1906, el a fost protagonistul unei episod care a cauzat echipei sale înfrângerea în finala campionatului. Mai exact, el a refuzat ca echipa sa să joace meciul cu AC Milan pe 6 mai 1906, din cauza condițiilor precare ale gazonului și Juventus a pierdut la masa verde cu 0-2, pierzând campionatul.
Serie A
Lovitură de teatru: Dybala îi întoarce spatele lui Inter. Un antrenor de legendă l-a convins
18/05/2022 LA 06:42
În consecință, Dick și-a pierdut poziția de președinte, fārā susținerea Consiliului de Administrație și la finalul anului, alături de un grup de disidenți din cadrul clubului Juventus au fuzionat cu echipa locală de atunci FC Torinese, formând clubul FC Torino. De menționat că actul s-a semnat într-o cramă din Via Pietro Micca pe 3 decembrie 1906, iar o lună mai târziu, Torino a întâlnit pentru prima dată într-un meci oficial pe Juventus la 13 ianuarie 1907. A fost un succes cu 2-1 și apoi din nou încā unul cu 4-1. FC Torino a reușit să termine sezonul pe locul 2 în spatele lui AC Milan. Același Alfredo Dick a oferit celor de la Torino posibilitatea de a juca meciurile pe o arenă folosită de Juventus în trecut, pe care a închiriat-o în nume propriu, Velodrome Umberto I (după numele regelui).
https://i.eurosport.com/2019/11/02/2708466.jpg
În 1909, Dick a devenit președintele Asociației Italiene a Producătorilor de Încălțăminte. Din cauza unor greșeli de registru privind numărul de comenzi, compania a pierdut o mie de lire și Consiliul de Administrație l-a audiat pe 7 august 1909, asumându-și toată răspunderea pentru greșeala făcută. Într-o manieră ciudată epocii de azi, dar destul de cotidiană în acel timp, el a fost măcinat mai mult de eroarea făcutā decât de paguba financiară, s-a dus a doua zi în biroul său de la stadion și și-a tras un glonț la tâmplă. Avea doar 44 de ani, o soție și patru copii.

Istoricul derby-ului

Torino a câștigat prima întâlnire în ianuarie 1907, cu 2-1, iar același Torino are avantajul privind meciul cu cele mai multe goluri și cea mai mare victorie – 8-6 în decembrie 1913 și 8-0 în noiembrie 1912. Cel mai rapid gol în întâlnirile torineze a fost marcat în minutul 1 în iunie 1944 de la Valentino Mazzolla (una din victimele accidentului aviatic din 1949 din Superga, care a curmat viețile generației Grande Torino – una din cele mai mari echipe din istoria clubului).
În total, Juventus și Torino s-au întâlnit de 241 ori în istorie (104 victorii Juventus – 64 egaluri – 73 victorii Torino – 374 goluri Juve – 317 goluri Torino). Cele douā rivale s-au întâlnit de asemenea într-o finală de Cupa Italiei și un play-off de Cupa UEFA, de fiecare dată cu Juventus câștigātoare.

Antrenori.

Giovanni Trapattoni este antrenorul cu cele mai multe victorii într-un derby torinez – 13 la număr – între 1976 și 1986, apoi între 1991 și 1994. Cei doi antrenori de acum sunt la prima lor întâlnire în această posturā, având în vedere că Sarri e la primul sezon cu Juventus.
https://i.eurosport.com/2013/03/29/979572.jpg
În schimb, Walter Mazzarri are o istorie interesantă în acest context. El a venit la Torino în ianuarie 2018, o zi după înfrângere în fața lui Juventus Torino cu 0-2 din sferturile Cupei Italiei a echipei antrenate până atunci de Sinisa Mihajlovici. De atunci, Mazzarri a întâlnit de trei ori Juventus ca antrenor al lui Torino. De fiecare dată echipa sa a primit gol și a reușit un egal doar în ultimul meci din mai 2019. De asemenea, un lucru comun al celor doi este experiența fructuoasă de la Napoli, Walter fiind primul antrenor care să ducă echipa napoletană pe podiumul clasamentului după mai bine de 20 de ani, reușind locul 3 în 2011 și locul 2 în 2013. El a fost pe bancā la primele meciuri în grupele Champions League pentru napoletani (după schimbarea formatului). Un alt plus este și faptul că el a ajutat la cucerirea primului trofeu important după o secetă de 20 de ani – Cupa Italiei în 2012; Sarri se poate lăuda doar cu locul 2 și de două ori locul 3.

Jucători.

Cel mai bun marcator în întâlnirile directe este Giampiero Boniperti, cu 14 goluri pentru Juventus în perioada 1949-1961, fiind un simbol al clubului ca jucător, director sportiv și apoi președinte. Cel mai longeviv jucător de la cele două echipe este de departe căpitanul juventinilor – Giorgio Chiellini – care a venit în 2005 de la Fiorentina. De la Torino îl regăsim pe Daniele Baselli, care a venit în vara lui 2015 cu o lună înainte de Andrea Belotti, golgheterul din acest sezon cu 11 goluri pentru torinezi.

Ultimele rezultate.

În ultimele cinci meciuri din toate competițiile, cele două echipe au un parcurs antagonist. Juventus are patru victorii și un egal, iar Torino trei înfrângeri și două egaluri. De asemenea, în cele cinci meciuri jucate de fiecare, Torino nu a reușit să marcheze în trei dintre acestea, primind de fiecare gol, iar Juventus a primit maximum un gol în ultimele cinci partide, un lucru care ar putea oferi și speranță cât și resemnare gazdelor de sâmbătă. Totuși, Juventus este liderul din Serie A, iar Torino se află la mijlocul clasamentului.
https://i.eurosport.com/2019/10/06/2691612.jpg
Ultimele cinci meciuri dintre cele două echipe au înregistrat o invincibilitate a alb-negrilor. Juve a câștigat de patru ori și a remizat o singură dată, la ultima întâlnire (din mai 2019), fiind și singura dată când gazdele de la Torino au reușit să înscrie un gol. De asemenea, ultima victorie a celor de la FC Torino datează din aprilie 2015, când au învins cu 2-1 pe Juventus.
Articol scris de Sebi Răducu
https://i.eurosport.com/2019/05/04/2579240.jpg
Serie A
Radu Drăgușin, dorit de o echipă de top! Cât ar putea încasa Juventus în schimbul lui
17/05/2022 LA 15:28
Serie A
Inter le-a luat Cupa, Juventus vrea să-l ia pe Perisic! Ce club de top mai e interesat de croat
17/05/2022 LA 14:16