Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Italia interzice prin lege un număr pe spatele fotbaliștilor! Nici fanii nu-l vor mai putea folosi

Nicu Savin

Actualizat 27/06/2023 la 16:18 GMT+3

Italia este prima țară din Europa care interzice prin lege afișarea numărului 88 pe spatele tricourilor în sporturile de echipă. Autoritățile au luat această decizie ca o măsură de a elimina definitiv antisemitismul din sportul italian, deoarece numărul 88 este considerat un simbol neo-nazist.

Pasalic - Atalanta-Brescia - Serie A 2019/2020 - Getty Images

Credit imagine: Getty Images

Autoritățile din toată lumea vor să elimine complet discriminarea și rasismul din sport și iau măsuri diverse pentru a împiedica extinderea acestui fenomen și a-i pedepsi pe cei care-l promovează. Suporterii sunt un factor cheie în toate sporturile, dar în special la fotbal, facțiunile radicale ale ultrașilor apelează la scandări rasiste ce nu își au locul în societate.
Italia nu este ferită de acest gen de probleme, iar autoritățile au anunțat astăzi o decizie nemaiîntâlnită în Europa. Ministrul de Interne Matteo Piantedosi a anunțat că se va interzice prin lege alocarea numărului 88 pe echipamentele de joc în sporturile de echipă.
"88" este numărul pe care grupurile de neonaziştii din întreaga lume îl folosesc ca simbol, deoarece este echivalent cu strigătul "Heil, Hitler", întrucât "H" este a opta literă a alfabetului. Antisemitismul este încă o problemă majoră în "Cizmă", iar stadioanele sunt locurile unde cu greu poate fi controlată.

Numărul 88, interzis prin lege în sportul din Italia

În Italia, fanii lui Lazio sunt asiciați cu antisemitismul, o parte a galeriei având în repertoriu cântece și scandari care indică acest lucru. Întâmplător sau nu, Lazio a fost printre echipele care a avut un jucător ce a purtat numărul 88 în sezonul trecut. Este vorba despre croatul Toma Basic, care a jucat 25 de meciuri în Serie A pentru echipa lui Sarri, marcând un gol. Ceilalți 3 fotbaliști care au purtat acest număr au fost Mario Pasalic (Atalanta - 32 de meciuri), Tomas Rincon (Sampdoria - 34 de meciuri) și Mateusz Jakub Praszelik (Verona - 0 meciuri).
Autoritățile italiene și-au dat mâna în acest demers cu șefii sportului și speră că și alte țări vor adopta această lege. În același timp s-a anunțat că cluburile vor fi direct răspunzătoare pentru acțiunile rasiste sau antisemite ale suporterilor.
"Acest text are o mare valoare simbolică și este o măsură concretă pentru începerea unei călătorii virtuoase împotriva discriminării în sport, bazată pe antisemitism. Sunt multe de făcut în lumea sportului. Conținuturile cuprinse în această declarație de intenție ne angajează nu doar moral, ci și pentru saltul de calitate culturală pe care ne dorim să-l facem. Lumea politică și sportivă se angajează să nu atribuie jucătorilor tricoul cu numărul 88.", a spus Matteo Piantedosi, citat de Gazzetta dello Sport.
De asemenea, textul legii prevede că fanilor le este interzis să folosească orice simbol care ar putea evoca nazismul și antisemitismul, implicit afișarea numărului 88 pe haine, bannere sau steaguri, iar membrii cluburilor vor fi trași la răspundere pentru gesturile discriminatorii al acestora. În același timp, organizatorii de competiții sunt obligați să definească modul în care meciurile vor fi întrerupte în cazul unor refrenuri discriminatorii.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo