Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Italienii au adoptat "clauza anti-Super Liga"! În ce condiții vor mai obține cluburile licența pentru Serie A

Bianca Dumitru

Publicat 29/12/2023 la 09:19 GMT+2

Curtea Europeană de Justiție a deschis săptămâna trecută calea către înființarea Super Ligii Europene, idee cu care cele mai multe cluburi de top din Europa nu sunt de acord. Fotbalul italian a luat primele măsuri pentru a forța echipele din Serie A să nu participe la această competiție.

Romelu Lukaku durante Roma-Napoli - Serie A 2023-24

Credit imagine: Getty Images

Fotbalul european a fost zguduit din temelii săptămâna trecută, după ce Curtea Europeană de Justiție a decis că UEFA sau altele de aceeași natură (de exemplu FIFA) nu au dreptul de a deține monopolul asupra competițiilor intercluburi sau interțări.
Asta ar însemna că echipele au dreptul să decidă în ce competiții vor să joace, deci Super Liga ar putea lua ființă. Astfel, A22, compania angajată să convingă cluburile de utilitatea unei schimbări radicale în fotbalul european, a început deja negocierile cu granzii Europei.
Singura echipă de top care nu a respins total ideea participării la Super Liga este Napoli, președintele Aurelio De Laurentiis anunțând că este dispus să stea la discuții cu privire la această competiție.
Oficialii campioanei din Serie A s-ar putea răzgândi curând, însă, pentru că reprezentanții fotbalului italian au luat primele măsuri împotriva noii competiții. Astfel, conform presei din Italia, citată de As.com, Federația italiană de fotbal a aprobat un nou sistem de licențiere a cluburilor pentru înscrierea în Serie A din sezonul 2024/25.
Din următoarea stagiune, echipele vor trebui să depună, printre altele, un "angajament scris de a nu participa la competiții organizate de asociații private nerecunoscute de FIFA, UEFA și FIGC".
Documentul, numit "o clauză anti-Super Liga", va trebui prezentat înainte de data de 4 iunie 2024, fiind o condiție esențială pentru obținerea licenței pentru următorul sezon al fotbalului italian.
Citește și:

UEFA A CERUT SCHIMBAREA COMUNICATULUI DESPRE SUPER LIGA

UEFA nu stă nici ea cu mâinile în sân după decizia CEJ și încearcă să-și apere poziția pe toate căile. Potrivit publicații The Times, forul european a trimis o scrisoare la Curtea Europeană de Justiție, în care cere modificarea urgentă a textului emis săptămâna trecută.
Concret, UEFA crede că acel comunicat este foarte vag și a indus în eroare opinia publică și "le dă apă la moară" promotorilor Super Ligii, când în realitate hotărârea nu atestă clar că echipele nu pot participa în alte competiții fără derogări de la forul european.
"Deși apreciem că acele comunicatele de presă nu sunt obligatorii pentru instanță, ele reprezintă punctul focal al atenției mass-media în cazurile de mare interes și dăunează percepției și reputației UEFA, având în vedere gravitatea extremă a chestiunii.
Comunicatul a rămas și pe site-ul instanței. În plus, într-un caz cu profil înalt ca cesta, atrage multă atenție și influențează modul în care este perceput cazul. Prin urmare, vă rugăm să vă asigurați că acel comunicatul de presă este modificat pentru a reflecta cu exactitate hotărârea instanței", se arată în scrisoarea trimisă de oficialii UEFA.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo