Clasamentul mondial al celor mai în vârstă fotbaliști din toate timpurile a fost dat publicității de IFFHS. Topul cuprinde fotbaliști cu vârsta de peste 45 de ani care au participat la meciuri oficiale. Au fost luați în considerare doar jucătorii din cele mai puternice 100 de campionate naționale. Fac excepție de la această restricționare acei jucători ai căror țări de origine nu se încadrează în primele 100 de campionate ale lumii, dar care au evoluat în jocuri internaționale.
O altă condiție ca un jucător să fi fost inclus în clasament este aceea ca acesta să fi fost cu adevărat activ în ziua meciului. Aceasta înseamnă că, dacă un jucător și-a încheiat cariera și a participat la un joc câțiva ani mai târziu, doar pentru divertisment, ca o formă de respect sau doar formal, el nu este trecut în clasament.
Cu toate acestea, IFFHS a alcătuit și un clasament general, care cuprinde și cazurile mai interesante.
Romanian Liga I
Marica a criticat dur formatul Cupei României! "Pare ceva experimental! Nimeni nu înțelege"
ACUM O ORĂ

Salvador Reyes a jucat 50 de secunde, la 71 de ani

De exemplu, clasamentul oficial nu îl cuprinde pe mexicanul Salvador Reyes care în 2008 a stat în teren, în mod simbolic, 50 de secunde, în jocul din campionatul primei divizii mexicane, la vârsta de 71 de ani, ca parte a unui tribut organizat de clubul Chivas Guadalajara în onoarea sa, în partida cu Puma UNAM.
În mod similar, președintele liberian George Weah, care a apărut pe neașteptate în meciul amical cu Nigeria, în 2018, la vârsta de 51 de ani, la mulți ani după terminarea carierei, este, de asemenea, în afara clasamentului.
O altă apariție nonconformistă îl are în primplan pe Harry Lowe, antrenorul din 1935 a lui Real Sociedad, club care la acel moment purta denumirea de "Donostia". Real Sociedad s-a prezentat la un meci cu Valencia cu doar 11 jucători. Dintre aceștia, unul s-a accidentat chiar înainte de meci, așa că Lowe, în vârstă de 48 de ani, s-a alăturat din nevoie echipei, care a pierdut cu 1-7. Lowe a ieșit în evidență cu pasa pentru singurul gol al echipei basce.
https://i.eurosport.com/2018/02/14/2270223.jpg

Legendarul Stanley Matthews, detronat de Kazuyoshi Miura

Clasamentul oficial a fost condus din 1965 de celebrul Stanley Matthews (foto), fost jucător al lui Stoke City, care a jucat ultimul său joc în prima ligă engleză la 5 zile după ce sărbătorise vârsta de 50 de ani.
Matthews a deținut recordul mondial timp de 53 de ani, până la 6 iunie 2018, când japonezul Kazuyosi Miura (foto sus) a evoluat în meciul din Cupa Împăratului dintre Yokohama FC și Kamatamare Sanuki, încheiat cu 2-0, la vârsta de 51 de ani și 100 de zile.
Apoi, Miura a mai jucat pentru Yokohama de câteva ori, ducând recordul mondial la vârsta de 54 de ani și 12 zile. El este încă un jucător activ, astfel că recordul său poate fi încă îmbunătățit, ultima sa apariție într-un meci de campionat fiind anul acesta, pe data de 10 martie.
În acest moment, clasamentul oficial conține 16 nume de jucători care au evoluat peste vârsta de 45 de ani. 7 dintre aceștia sunt jucători din țări mici, din zona Caraibe, care au evoluat la echipele lor naționale, folosirea acestor jucători de peste 45 de ani la nivel internațional fiind o practică obișnuită pentru această regiune.
Următorul jucător care are șanse reale să intre în clasament este Georgi Petkov, al doilea portar al Slaviei Sofia, care tocmai a împlinit 45 de ani pe 14 martie, o eventuală evoluție a sa putându-l propulsa ca al 17-lea fotbalist din acest inedit top.
Clasamentul oficial al celor mai bătrâni fotbalişti din istorie
 • Kazuyoshi Miura Japonia 54 ani și 12 zile
 • Stanley Matthews Anglia 50 de ani și 5 zile
 • Billy Meredith Țara Galilor 49 de ani și 245 de zile
 • Dady Aristide Turks & Caicos 48 de ani și 129 de zile
 • Antony de Ávila Columbia 46 de ani și 315 zile
 • McDonald Taylor Sr. Insulele Virgine Americane 46 de ani și 217 zile
 • Essam El Hadary Egipt 46 de ani și 38 de zile
 • Kenny Dyer Montserrat 46 de ani și 33 de zile
 • Wilhelm Hahnemann Austria 45 de ani și 358 de zile
 • Christopher Bryan Turks & Caicos 45 de ani și 293 de zile
 • Desire Butler Insulele Virgine Britanice 45 de ani și 248 de zile
 • Kim Byung-ji Coreea de Sud 45 de ani și 189 de zile
 • James Slattery Turks & Caicos 45 de ani și 150 de zile
 • Euclid Bertrand Dominica 45 de ani și 118 zile
 • César Cueto Peru 45 de ani și 79 de zile
 • Masashi Nakayama Japonia 45 de ani și 62 de zile
Sursa: Mediafax
Cupa Mondială FIFA
Argentina, în semifinalele Cupei Mondiale! Naționala lui Messi a învins Olanda la penalty-uri
ACUM 2 ORE
Cupa Mondială FIFA
Zlatko Dalic, discurs plin de patriotism, după ce Croația a eliminat Brazilia de la Cupa Mondială
ACUM 2 ORE