Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Era transferurilor de peste 100 de milioane a apus! Cum va arăta piața transferurilor după pandemie

Sebastian Ujica

Publicat 01/04/2020 la 19:02 GMT+3

Transferul lui Neymar de la Barcelona la PSG din vara lui 2017 a avut un efect de domino pe piața transferurilor. Acest domino urmează să se oprească în urma pandemiei care a lovit întreaga lume.

Neymar - Kylian Mbappé

Credit imagine: Getty Images

Desigur, este doar un scenariu ipotetic, însă pierderi de 28% sunt credibile pentru că ele corespund cu absența veniturilor pentru cluburi. Am calculat folosind alogoritmul propriu și, dacă nu vor mai fi meciuri, operatorii TV vor cere compensații și desigur că acest lucru va avea un impact uriaș. Prețurile aproape că s-au dublat în ultimii 5 ani, ceea ce este o nebunie. Dar mă aștept ca această inflație să se oprească din cauza crizei economice care va urma | Dr Raffaele Poli, cofondator CIES Football Observatory
Spaniolii de la Marca au oferit un titlu grăitor în ediția tipărită de astăzi: "S-a terminat cu transferurile de peste 100 de milioane de euro". Inflația din ultimii ani părea de neoprit. Însă pandemia de coronavirus care a oprit fotbalul este cea care oprește nebunia de pe piața transferurilor.
Fără venituri în această perioadă, cluburile încearcă să supraviețuiască, mai ales cele de plan secund, deși și cluburile mari au probleme deoarece plătesc salarii uriașe fără a avea încasări momentan. De aceea cluburi precum Bayern, Barcelona sau Juventus au decis să taie temporar din salarii.
Chiar dacă această criză va trece până la vară, impactul economic al stării de urgență existentă în majoritatea țărilor europene se va resimți și în fotbal. Nu a fost luată o decizie legată de contractele care se vor încheia la 30 iunie astfel că jucătorii împrumutați vor reveni la cluburile lor principale și mulți jucători vor rămâne liber de contract. Este așteptată o soluție pentru aceste cazuri în condițiile în care UEFA este dispusă să împingă actualul sezon până spre toamnă, chiar dacă acest lucru ar însemna amânarea viitoarei stagiuni.
Ce vor face cluburile? Cele mici vor fi nevoită să vândă jucători la sume mai mici decât ar fi făcut-o în mod normal pentru a se menține pe linia de plutire. Va fi un nou val de jucători aduși sub formă de împrumut iar cluburile mari nu vor mai investi sume mari din 2 motive: vor exista variante mai accesibile ca preț la echipele suferinde și nu vor avea la rândul lor bani de investit. Astfel, este greu de crezut că vor mai fi în viitorul apropiat transferuri precum cele din ultimii 3 ani.

Scădere uriașă dacă fotbalul nu revine

Cei de la CIES Football Observatory au făcut un studiu legat de impactul pe care îl are pandemia de coronavirus asupra pieței transferurilor iar rezultatul vorbește de la sine: o scădere de 28% a evaluării jucătorilor din top 5 cele mai tari campionate ale Europei actualul sezon nu va fi completat! De la un total de 32.7 miliarde de euro la 23.4 miliarde de euro!
Scăderea în cazul jucătorilor este determinată de diferiți factori precum vârsta jucătorilor, durata contractului, cluburile interesate să-l transfere și prestațiile recente, înainte de oprirea cauzată de pandemia de COVID-19. Jucătorii cel mai puternic afectați sunt cei care sunt în vârstă și au contracte care urmează să expire în perioada următoare. Un exemplu legat de scăderea cotei este Paul Pogba: de la 65 de milioane de euro la 35 de milioane de euro!
Clubul din Europa cel mai afectat de faptul că nu se joacă fotbal, din punct de vedere al evaluării jucătorilor, este Olympique Marseille, club care va pierde aproape 100 de milioane de euro!
CIES Football Observatory
Însă cluburile cele mai afectate sunt cele mari: Manchester City, FC Barcelona, Liverpool, Real Madrid și Paris Saint-Germain. Campioana ultimilor 2 ani din Premier League pierde nu mai puțin de 412 milioane de euro în ceea ce privește cotele jucătorilor!
CIES Football Observatory
Canalele Eurosport nu sunt disponibile în rețelele Telekom și NextGen, însă ele se regăsesc în continuare la principalii operatori de pe piață. Pentru a le putea urmări din nou, vă rugăm să le solicitați operatorului Telekom, prin apel la Serviciul Relații Clienți (021.404.1234 / 0766.12.1234) sau pe canalele oficiale de comunicare ale acestuia.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo