Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

CFR Cluj, calificată în primăvara Conference League! De când n-au mai trecut românii de grupe

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 03/11/2022 la 21:53 GMT+2

Campioana României, CFR Cluj, s-a calificat joi seara în primăvara Conference League, ajungând în această fază a competiției după o pauză de trei ani. Victoria scor 1-0 contra celor de la Ballkani a fost suficientă pentru trupa lui Petrescu, singura formație din România care trece de faza grupelor în acest an, într-o competiție europeană.

CFR Cluj

Credit imagine: Getty Images

Articol scris de Maria Olteanu
Campioana României, CFR Cluj, a obținut în urmă cu puțin timp biletele pentru primăvara Conference League, după succesul reușit contra celor de la Ballkani, în ultima etapă a fazei grupelor.
Clujenii puteau încheia calculele calificării încă din runda precedentă, de la meciul din deplasare, cu Sivasspor, însă au cedat categoric, scor 0-3, menținând suspansul pentru ultimul meci. Băieții lui Dan Petrescu au avut mai multe variante prin care să obțină calificarea în 16-imile competiției, toate depinzând și de celălalt meci al grupei, duelul dintre Slavia Praga și Sivasspor.
CFR, în ciuda faptului că venea după două eșecuri la rând, în Conference League și SuperLiga, a abordat cu un singur gând meciul din Gruia, dorindu-și calificarea în faza următoare a competiției, acolo unde nu mai fusese de trei sezoane, din 2019-2020, când ardelenii erau eliminați în primăvara europeană, în faza 16-imilor, de cei de la Sevilla.

CFR, victorie cu Ballkani în ultimul meci

Campioana României și-a adjudecat întâlnirea de pe teren propriu contra celor de la Ballkani, scor 1-0, meci decisiv în vederea calificării în faza următoare din Conference League. Boateng a fost singurul marcator al meciului din Gruia, deschizând scorul aproape de pe linia porții, după ce a primit o minge respinsă greșit, în minutul 17.
CFR, în avantaj, a ratat șansa să își mărească ecartul, Ciprian Deac, de la punctul cu var, nereușind, în două rânduri, să fructifice penalitatea. După ce a ratat în primă fază, Deac a ajuns din nou la minge întrucât arbitrul a decis repetarea fazei, ca urmare a pătrunderii în careu a jucătorilor adverși. Nici a doua oară Deac nu a găsit drumul spre gol, portarul de la Ballkani fiind pe minge și parând șutul acestuia.
În celălalt meci al grupei, Slavia Praga și Sivasspor au terminat la egalitate, scor 1-1.
Clasamentul Grupei G:
  • 1. Sivasspor - 11 puncte
  • 2. CFR Cluj - 10 puncte
  • 3. Slavia Praga - 8 puncte
  • 4. Ballkani - 4 puncte
CITEȘTE ȘI:

Cum s-a descurcat CFR în cupele europene în ultimii ani

În sezonul 2018, CFR a trăit una dintre cele mai mari dezamăgiri din ultimii ani, cedând cu scorul general 5-2 în play-off-ul UEFA Europa League în fața echipei din Luxemburg, Dudelange.
Sezonul următor, cu Dan Petrescu pe bancă, CFR a avut un parcurs mult mai bun în preliminariile Champions League. După ce a trecut de FC Astana și Maccabi Tel Aviv, CFR Cluj a învins echipa scoțiană Celtic Glasgow în turul al treilea preliminar, iar în play-off s-a întâlnit cu Slavia Praga, acolo unde a pierdut ambele meciuri cu scorul 0-1, retrogradând în faza grupelor în cea de-a doua competiție din punct de vedere valoric, Europa League.
Acolo, CFR și-a testat forțele în fața celor de la Lazio, Rennes și Celtic și a încheiat grupa pe poziția secundă, cu un total de 12 puncte, rezultat record pentru cluburile din România în competițiile europene. În faza 16-imilor de finală, ultima dată când CFR a ajuns în primăvara europeană, echipa a fost eliminată de Sevilla, după două egaluri în care criteriul de departajare a fost dat de regula golului marcat în deplasare.
CFR, campioană în România, s-a calificat din nou în Liga Campionilor și la startul sezonului 2020-2021, acolo unde a fost eliminată în cel de-al doilea tur preliminar de Dinamo Zagreb. Învinsă, CFR și-a continuat însă aventura europeană în grupele Europa League, pentru cel de-al doilea an consecutiv, însă rezultatele nu au mai fost cele reușite în urmă cu un an, ardelenii terminând faza grupelor cu doar 5 puncte.
Sezonul precedent, CFR a fost eliminată în cel de-al treilea tur preliminar din Champions League, cu scorul 4-2 la general de cei de la Young Boys. Ajunsă în Europa League, CFR a fost învinsă de cei de la Steaua Roșie Belgrad și a ajuns așadar în cea de-a treia competiție din punct de vedere valoric, Conference League, în faza grupelor.

CFR Cluj, sezonul european din 2022

CFR Cluj a câștigat în luna mai a acestui an cel de-al cincilea titlu consecutiv în campionatul României, fapt care a adus-o în primul tur preliminar al celei mai importante competiții europene. Ardelenii au fost însă eliminați după primele două meciuri, terminând la egalitate, scor 0-0, meciul tur din Armenia, cedând însă 2-3 pe teren propriu în fața celor de la Pyunik Erevan.
Eliminată din Champions League, CFR a ajuns în cel de-al doilea tur preliminar al Conference League, acolo unde a trecut cu 4-1 la general de cei de la Inter Escaldes. În turul al treilea, trupa lui Dan Petrescu a eliminat cu 1-0 formația Soligorsk, urmând ca în play-off-ul competiției să treacă în dublă manșă, cu același rezultat, de cei de la Maribor, pentru a obține biletele pentru grupele competiției.
CFR Cluj a fost distribuită în urma tragerii la sorți în grupa G, alături de Sivasspor, Slavia Praga și Ballkani.
Clujenii au avut parte de un început dificil, făcând remiză la Kosovo, scor 1-1, în primul meci, ca mai apoi să piardă pe teren propriu contra celor de la Sivasspor. Visul CFR-ului s-a reaprins însă odată cu cele două victorii obținute în dublă manșă în fața celor de la Slavia Praga, calificarea în faza următoare a competiției fiind mai accesibilă decât părea inițial. Feroviarii au avut șansa să se califice în primăvara europeană încă de acum o săptămână, însă rezultatul nefast din Turcia a menținut suspansul până la ultimul fluier al acestei faze.
CFR nu a mai făcut însă niciun pas greșit în meciul decisiv și s-a impus cu 1-0 pentru calificarea importantă nu doar pentru Cluj, ci pentru toată România.
Rezultate CFR Cluj în Europa în sezonul 2022-2023:
  • Pyunik - CFR Cluj, 0-0, turul 1, Champions League
  • CFR Cluj - Pyunik 2-3, turul 1, Champions League
  • CFR Cluj - Inter Escaldes 3-0, turul 2, Conference League
  • Inter Escaldes - CFR Cluj, 1-1, turul 2, Conference League
  • Soligorsk - CFR Cluj, 0-0, turul 3, Conference League
  • CFR Cluj - Soligorsk, 1-0, turul 3, Conference League
  • Maribor - CFR Cluj, 0-0, play-off, Conference League
  • CFR Cluj - Maribor, 1-0, play-off, Conference League
  • Ballkani - CFR Cluj, 1-1, grupe, Conference League
  • CFR Cluj - Sivasspor, 0-1, grupe, Conference League
  • Slavia Praga - CFR Cluj, 0-1, grupe, Conference League
  • CFR Cluj - Slavia Praga, 2-0, grupe, Conference League
  • Sivasspor - CFR Cluj, 3-0, grupe, Conference League
  • CFR Cluj - Ballkani, 1-0, grupe, Conference League

Cum a fost sezonul european pentru formațiile românești

La startul sezonului european, România a pornit cu patru formații: CFR Cluj în preliminariile Ligii Campionilor, alături de FCSB, Universitatea Craiova și Sepsi OSK în preliminariile Conference League.
Prima echipă care a părăsit competiția a fost formația covăsneană, care a fost eliminată de suedezii de la Djurgarden, scor 6-2 la general, în turul al treilea preliminar.
A urmat Universitatea Craiova, care a ratat calificarea în grupe după loviturile de departajare, în fața israelienilor de la Hapoel Beer Sheva, în play-off.
CFR și FCSB au fost singurele echipe rămase să joace în grupe, însă după această fază și FCSB termină aventura europeană, după o campanie pe care a sacrificat-o și pe care o va termina, cel mai probabil, pe ultimul loc.
CFR Cluj rămâne așadar singura formație românească care primește biletele pentru primăvara europeană, trupa din Gruia revenind în această fază a competiției după o pauză de 3 ani, perioadă în care nicio altă echipă din România nu a mai reușit această performanță.
Turneul ATP Masters de la Paris se vede în săptămâna 31 octombrie - 6 noiembrie 2022 în direct pe Eurosport 2, dar și pe aplicația Eurosport (Android și iOS).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo