Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

FCSB s-a calificat dramatic în turul 3 preliminar din Conference League! Dică, debut cu dreptul

Nicu Savin

Publicat 28/07/2022 la 22:25 GMT+3

FCSB s-a calificat în turul 3 preliminar al Conference League, după ce a învins formația georgiană Saburtalo Tbilisi, scor 4-2-0 (0-1 în tur).

FCSB - Saburtalo Tbilisi

Credit imagine: Eurosport

CFR Cluj s-a calificat aseară în turul 3 preliminar din Conference League, iar campioana a fost urmată astăzi de FCSB și Universitatea Craiova. La primul meci cu Nicolae Dică pe bancă, FCSB a făcut un meci foarte bun, cel puțin din punct de vedere ofensiv, în fața gruzinilor de la Saburtalo Tbilisi, care se impuseseră în tur cu 1-0.
"Roș-albaștri" au dominat prima repriză, dar nu au găsit drumul spre gol până în minutul 44, când Dawa s-a înălțat superb după un corner și l-a învins pe portarul advers cu o lovitură de cap imparabilă.
FCSB a început tare și repriza secundă, iar după o bară a lui Octavian Popescu în minutul 47, Edjouma a făcut 2-0 în minutul 55, cu un șut superb de la marginea careului. La adăpostul scorului de calificare de pe tabelă, formația lui Dică a redus din turație și acest lucru a costat-o.
Intrat pe teren în minutul 62, atacantul Guram Goshteliani a reușit o dublă incredibilă, în minutele 69 și 78, iar arena Națională a înghețat. FCSB a dat dovadă de forță psihică și a revenit în avantaj la faza imediat următoare, Coman făcând 3-2 cu o lovitură de cap.
Soarta calificării a fost decisă în minutul 87, când Radunovic a transformat impecabil un penalty. Cordea a fost eliminat în prelungiri, dar nu a mai contat, meciul încheindu-se 4-2 pentru formația românească.
Așadar, FCSB a trecut cu bine de un test foarte dificil și a avansat în faza următoare în cea de-a 3-a competiție intercluburi din Europa. Pentru un loc în play-off, echipa lui Dică va juca în proporție de 99% cu slovacii de la Dunajska Streda, care au de îndeplinit o simplă formalitate cu feroezii de la Vikingur, pe care i-au învins în turul din deplasare cu 2-0.

FSCB - Dunajska Streda, în turul 3 preliminar din Conference League

Dunajska Streda este un fel de Sepsi a Slovaciei, în sensul în care există foarte multe influenţe maghiare la formaţia din oraşul în care 79,75% dintre locuitori sunt unguri. De altfel, în Slovacia Dunajska e văzută drept echipa minorităţii maghiare.
Clasată pe locul 4 în ultima ediţie de campionat, Dunajska Streda are o istorie de 118 ani, dar nu a reuşit să câştige vreun titlu, fie că a evoluat în Cehoslovacia, fie că a jucat în campionatul Slovaciei. În schimb, posibila viitoare adversară a FCSB-ului a câştigat o Cupă, în 1987, ajungând în alte două finale în această competiţie, în 1992-1993 şi 1994-1995.
Experienţa la nivel de fotbal internaţional e super-limitată, slovacii evoluând doar pentru a 8-a oară în preliminariile cupelor europene. Niciodată nu au ajuns în grupe, cel mai aproape fiind în 2020-2021, când a fost surclasată de LASK Linz, 7-0 în deplasare.
Anul trecut, însă, a avut parte de două dispute mai echilibrate cu Partizan Belgrad, în turul secund preliminar al Conference League, sârbii impunându-se cu scorul general de 3-0.
Echipa e antrenată de Adrian Gula, fost la Viktoria Plzen şi Wisla Cracovia, astfel că, din punct de vedere al băncii tehnice, slovacii sunt clar peste FCSB.
Lotul de jucător e unul destul de modest, toţi fotbaliştii însumând 11 milioane de euro. Cel mai bine cotat e şi căpitanul echipei, maghiarul Zsolt Kalmar, a cărui valoare atinge 800.000 de euro. El a fost în trecut la Leipzig, dar nu a reuşit să se impună ca o soluţie pentru primul "11", astfel că în 2019 a fost transferat definitiv de echipa slovacă.
Ca să ne facem o idee despre diferenţa de valoare dintre FCSB şi, trebuie spus că roş-albaştrii au un lot cotat de transfermarkt la 33,65 milioane de euro. Cel mai valoros jucător al vicecampioanei din Liga 1 e considerat căpitanul Tănase (cotă de piaţă de 5,5 milioane de euro).
Maghiarii şi slovacii sunt predominanţi în lot, dar există şi fotbalişti din Portugalia, Serbia, Muntenegru şi chiar Germania (tânărul atacant Moumou). Ion Nicolăescu, un moldovean care a trecut în trecut pe la Zimbru Chişinău, a revenit în această vară la echipă, după ce sezonul trecut a avut o experienţă nereuşită în Israel.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo