Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mirel Rădoi, o nouă calificare ratată! Cele 5 mari eșecuri ale antrenorului, în scurta sa carieră

Nicu Savin

Publicat 25/08/2022 la 22:55 GMT+3

Mirel Rădoi nu a reușit să ducă Universitatea Craiova în grupele Conference League. Deși vina îi aparține într-o mică măsură, acest eșec este o nouă bilă neagră pe CV-ul antrenorului, adăugându-se celor din perioada în care a stat pe banca celor de la FCSB sau a celor din perioada în care a fost selecționer.

Mirel Rădoi, selecționer România

Credit imagine: Eurosport

Mirel Rădoi a venit cu mult entuziasm la Universitatea Craiova, dar nu a fost suficient pentru ca echipa să-și atingă obiectivul pe plan european, acela de a intra în grupele Conference League. Oltenii au pierdut dramatic în play-off-ul Conference League contra israelienilor de la Hapoel Beer Sheva, la penalty-uri, după ce la finalul primelor 90 de minute a fost 0-0, iar reprizele suplimentare 1-1.
Lui Rădoi i se pot imputa foarte puține sau chiar nimic pentru acest eșec, mai ales că a venit la loteria penalty-urilor. A preluat echipa din mers și nu a avut timp la dispoziție pentru a-și impune filosofia. Dacă înaintea returului cu Zorya Luhansk a reușit să capaciteze echipa și să obțină o calificare spectaculoasă, la partidele cu Hapoel Beer Sheva fostul selecționer nu a mai putut face minuni.
Deși ratarea calificării în grupe nu i se poate imputa, eșecul se adaugă listei de nereușite din CV-ul lui Rădoi. Fostul selecționer a ajuns la 5 calificări ratate din postura de antrenor, dacă punem aici și cele două de pe banca naționalei: la EURO 2020 (România a pierdut barajul cu Islanda) și la Mondialul din acesta an (România a terminat pe locu 3 grupa preliminară, neajungând nici măcar la baraj).

Mirel Rădoi are o listă lungă de nereușite în scurta sa carieră de antrenor

Seria eșecurilor lui Rădoi a început în 2015, când a ajuns pe banca celor de la FCSB. Gruparea "roș-albastră" și-a început aventura europeană în Champions League și a trecut de turul doi preliminar de slovacii de la Trencin (2-0 în deplasare și 2-3 acasă). Eșecul din retur era un semnal de alarmă, iar în runda a 3-a din preliminarii FCSB a dat de Partizan. După 1-1 la București, FCSB a pierdut cu 4-2 la Belgrad și visul grupelor Champions League era distrus din fașă.
Cu Rădoi la cârmă, FCSB a continuat în Europa League, unde a întâlnit în play-off pe Rosenborg. "Roș-albaștrii" erau favoriți, dar calificarea s-a jucat din tur, când norvegienii au câștigat cu 3-0 la București. Victoria cu 1-0 de la Trodheim a fost doar una de palmares pentru FCSB, care rata pentru prima dată după 10 ani calificarea în grupele unei competiții europene (Champions League sau Europa League / Cupa UEFA).
Așadar, cariera de antrenor a lui Rădoi începea cu un mare eșec, iar la scurt timp avea să fie demis de la FCSB. În 2018, fostul mare jucător ajungea la cârma naționalei de tineret, cu care a ajuns până în semifinalele Campionatului European din 2019, ceea ce reprezintă cel mai mare succes al său ca manager. Acel rezultat ne-a adus și biletul pentru Jocurile Olimpice, unde tot Rădoi a condus echipa, dar tricolorii nu au reușit să iasă dintr-o grupă cu Honduras, Noua Zeelandă și Coreea de Sud.
Cu mult înainte de a merge cu naționala la Jocurile Olimpice, Rădoi a devenit selecționerul primei reprezentative. S-a întâmplat într-un moment oarecum nepotrivit, cu doar câteva luni înaintea barajului pentru calificarea la EURO 2020. România a pierdut cu 2-1 în Islanda, dar Rădoi a continuat. Deși a reușit să facă naționala să-și recapete din identitate, să joace un fotbal mai ofensiv și mai plăcut, Rădoi a mai ratat un obiectiv, acela de a califica prima reprezentativă la Mondialul din Qatar. România nu a ajuns nici măcar la baraj, terminând pe locul 3 grupa preliminară, în spatele Germaniei și Macedoniei de Nord.
Federația a dorit continuarea colaborării sau cel puțin așa a dat de înțeles, dar Rădoi a decis să plece, motivând că vrea să activeze la o echipă de club, unde să aibă o activitate continuă. Nu a preluat o echipă înaintea sezonului și a fost convins să meargă la Universitatea Craiova după doar câteva etape. Timpul va demonstra dacă a fost o alegere bună sau nu. Cert este că Rădoi nu a izbutit să devină primul antrenor care o duce pe Craiova în grupele unei competiții europene. Poate o va face la anul, dar va fi la fel de greu. Oltenii au coeficient redus și nu vor fi cap de serie, cel puțin în play-off.
Impresia generală este că s-a ratat o șansă imensă. Dacă Milan (2017), RB Leipzig (2018) sau AEK Atena (2019) au fost mult prea puternice, iar despre eșecurile lamentabile cu Lokomotiv Tblisi (2020) și Laci (2021) nu mai are rost să amintim, Hapoel Beer Sheva a părut o echipă de bătut.
Rădoi și jucătorii săi trebuie să meargă mai departe. Următorul obiectiv este câștigarea campionatului. În momentul în care a fost prezentat, Mirel a spus că nu poate garanta titlul, dar fanii din Bănie așteaptă un astfel de trofeu de peste 30 de ani, iar răbdarea nu este o virtute a oltenilor.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol