Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Olympiakos – Fiorentina, în ultimul act din Conference League! Grecii, în prima finală europeană din istorie

Dani Morar

Actualizat 10/05/2024 la 00:02 GMT+3

Olympiakos s-a calificat în finala Conference League, acolo unde o va întâlni pe Fiorentina, grație victoriei cu 6-2 la general în fața lui Aston Villa. Marocanul Ayoub El Kaabi a scris istorie în competițiile europene, devenind jucătorul african cu cele mai multe reușite într-un singur sezon.

Ayoub El Kaabi of Olympiakos celebrates with Kostas Fortounis of Olympiakos after scoring his team's second goal during the UEFA Europa Conference League 2023/24 Semi-Final second leg match between Olympiacos FC and Aston Villa at Stadio Georgios Karaiska

Credit imagine: Getty Images

Olympiakos a trecut de Aston Villa și în returul semifinalei din Conference League, de pe Georgios Karaiskakis Stadium din Pireu. Grecii s-au impus cu 2-0 după 4-2 în tur și s-au calificat în marea finală de la Atena, unde vor da peste Fiorentina, formație care a obținut ieri calificarea pe terenul lui Club Brugge.
Prima ocazie a partidei le-a aparținut gazdelor, după nici 2 minute de joc. Chiquinho a primit o pasă în interiorul careului, dar a trimis un șut puțin pe lângă bara din stânga.
La cealaltă poartă, cei de la Aston Villa au obținut doar un corner la un atac în care mingea a ajuns în spatele apărării adverse, însă fundașii grecilor au revenit și au respins.
Olympiakos a deschis scorul în minutul 10 și a dus scorul general la 5-2. Fortounis a încercat o centrare, dar mingea a fost blocată și i-a revenit. Grecul i-a pasat lui Quini, care a învăluit perfect și a centrat apoi în fața porții pentru golul lui Ayoub El Kaabi.
Marocanul a devenit primul jucător african din istorie care reușește să marcheze 14 goluri într-un singur sezon european (a ajuns la 15 după golul 2). 10 goluri și un assist a reușit în Conference League, iar restul au venit în grupele Europa League, acolo unde echipa sa a terminat pe locul 3, după West Ham și Freiburg.
De asemenea, El Kaabi a reușit să devină singurul jucător care marchează minim 4 goluri împotriva lui Aston Villa, de când Unai Emery a preluat frâiele formației din Premier League, izbutind această performanță în doar 100 de minute.
Bailey a irosit o șansă mare pentru Villa în prelungirile primei reprize, dar Tzolakis a repsins in extremis. În partea secundă, Ollie Watkins a trimis o lovitură de cap puțin peste bara transversală, irosind și el șansa egalării.
Același El Kaabi a mai lovit o dată pe final, ducând scorul la 2-0. Portarul Konstantinos Tzolakis a profitat de faptul că englezii s-au aruncat în atac și a pasat decisiv peste apărarea adversă, jucătorul marocan rămânând singurul cu portarul și înscriind.
Olympiakos – Aston Villa s-a încheiat 2-0 și 6-2 la general, iar formația antrenată de Jose Luis Mendilibar merge în finala de la Atena, acolo unde pornește cu avantaj în fața Fiorentinei, urmând să evolueze în propria țară. Pentru Olympiakos, aceasta este prima finală europeană din istoria clubului. Trebuie menționat faptul că nicio echipă de club din Grecia nu a câștigat vreodată un trofeu major european.
Citește și:

Olympiakos – Aston Villa: Echipele de start:

  • Olympiakos: Tzolakis - Rodinei, Retsos, Carmo, Quini - Hezze, Iborra, Chiquinho - Podence, El Kaabi, Fortounis
    Rezerve: Papadoudis, Paschalakis, Alexandropoulos, Apostolopoulos, J. Carvalho, El Arabi, Horta, Jovetic, Masouras, Ntoi, Prekates
    Antrenor: Jose Luis Mendilibar
  • Aston Villa: E. Martinez - Cash, Torres, Konsa, Deigo Carlos, Digne - Diaby, McGinn, Douglas Luiz, Bailey - Watkins
    Rezerve: Gauci, Olsen, Duran, Iroegbunam, Kellyman, Kesler, Lenglet, Munroe, Patterson, K. Young
    Antrenor: Unay Emery
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol