La o zi după izbucnirea conflictului militar dintre Rusia și Ucraina, Mircea Lucescu a revenit în România, familia sa insistând pentru ca antrenorul să se întoarcă acasă în aceste zile tulburi.
După ce a făcut o primă declarație în presa din România, tehnicianul a oferit un interviu amplu și pentru publicația italiană Gazzetta dello Sport, în care a povestit ce a trăit în Ucraina.
Antrenorul a explicat ce s-a întâmplat de la momentul în care a aflat de invazia armatei ruse și până când a ajuns în România, declarând că a petrecut 17 ore pe drum, pe străzile blocate de mașinile celor care încercau să fugă din calea războiului și în vamă, unde se formaseră cozi interminabile.
Fotbal
Cum încearcă Ucraina să ajungă la CM din Qatar! Dezvăluirea făcută de Mircea Lucescu
06/04/2022 LA 16:36
"La un moment dat m-am trezit în timpul nopții și prima senzație pe care am avut-o a fost vara, știți furtunile din vară pline de tunete și fulgere? Dar nu, din păcate nu. Ni s-a spus că a început războiul și că a ajuns la porțile orașului.
Nimeni nu se aștepta la asta. Se credea că va fi cel mult vreo încăierare în Donbas, nimeni nu credea într-o invazie ca cea pe care am văzut-o. Am văzut scene urâte, cu bărbați care însoțeau femei și copii până la graniță și apoi se întorceau înapoi.
Am trăit 17 ore grele, între vamă și puncte de control. Pentru a ieși din oraș am condus cu 7 km/h, străzile erau blocate cu mașinile celor care fugeau. În afara Kievului am mers pe drumuri secundare, dar ne-am întâlnit cu convoaiele de soldați care se îndreptau spre sud pentru că între timp începuseră bombardamentele de la Marea Neagră, așa că am ajuns la granița cu Moldova, unde erau cozi interminabile", a povestit Mircea Lucescu pentru Gazzetta dello Sport.
Citește și:

"Sper ca UEFA să le dea șansa de a juca în altă parte"

Mircea Lucescu a punctat și că își dorește ca oficialii celor două țări să ajungă la un acord pentru ca oamenii nevinovați să nu-și mai piardă viața în acest război, declarând că nimeni nu se aștepta ca Vladimir Putin să-și trimită cu adevărat armata în Ucraina.
"Sper că se va ajunge la un acord politic și, mai presus de toate, să ne dăm seama de prima condiție: să nu mai lăsăm să moară alți oameni. Repet: nimeni nu se aștepta la o asemenea tragedie, ucrainenii l-au ascultat pe Putin și au crezut că sunt lupte verbale, amenințări.
Istoria ne va aminti de această poveste ca cea a unei țări care o atacă pe alta cu care este înfrățită, este o rană incredibilă. Când vor vedea pagubele pe care le fac, poate că se vor opri. Acum să ne gândim la pace, apoi ne gândim și la fotbal", a adăugat antrenorul lui Dinamo Kiev.
În plus, Lucescu a ținut să le mulțumească șefilor Federațiilor de Fotbal din România, Ucraina și Republica Moldova și a mărturisit că le-a cerut celor de la UEFA ca jucătorii să aibă libertatea de a juca împrumutați la echipe din alte țări în cazul în care războiul nu se încheie curând.
"Am vorbit cu Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal, am căutat să le facilităm ieșirea altor jucători străini, nu doar celor de la Dinamo. În special sud-americanilor, pe care i-am adus aici și apoi au plecat. Le-am urmărit călătoria cu fiecare pas, cu Junior Moraes, care s-a comportat ca liderul grupului. Vreau să îi mulțumesc pentru tăria arătată.
Le mulțumesc și lui Ceferin și președinților federațiilor din Ucraina, Republica Moldova și România. Am fost obligat moral să fiu alături de băieți, dar ei nu au fost. Acum trebuie să ne uităm înainte.
Dacă războiul continuă, sper ca UEFA să le ofere jucătorilor șansa de a pleca liberi sau cel puțin să meargă împrumut pentru a încheia sezonul. Vorbim despre băieți tineri cu familii, trebuie să continue să joace pentru că fotbalul este meseria lor", a spus Lucescu.
Fotbal
Dinamo Kiev se mută pe...Giulești. Echipa sub 19 ani a primit permisiunea să joace în Youth League
27/03/2022 LA 07:36
Ukrainian Premier League
Mircea Lucescu i-a enervat pe suporterii lui Dinamo Kiev! "Nu a fost o surpriză! Trebuie să plece!"
15/03/2022 LA 06:54