„În ziua de azi este mai greu să antrenezi. Este mult mai puțină răbdare, un antrenor are tot mai puțin timp să își facă treaba. După ce pierzi două-trei meciuri, ești dat afară. Nimeni nu îți dă timp să îți pui în practică ideile, sunt mai multe griji, este presiune tot timpul”, a spus campionul mondial Gianluca Zambrotta, invitat special la cursurile Sports Business Academy.
Italianul a vorbit și despre noile provocări pentru fotbaliști: „În urmă cu 20 de ani, eu mă gândeam doar la fotbal. Să ies pe teren și să joc. Nu aveam la ce altceva să mă gândesc. Acum, jucătorii trebuie să aibă grijă de comunicarea pe Social Media, au preocuparea de a-și găsi sponsori...”.
Citește și:
Liga
Xavi debutează azi la Barcelona, ca antrenor, şi are un mare pariu: un puşti de 17 ani, titular
20/11/2021 LA 15:28
Fostul jucător al lui Juventus, FC Barcelona și AC Milan a trecut la antrenorat după ce și-a agățat ghetele în cui. Prima echipă pregătită a fost cea din Chiasso (liga a 2-a elvețiană), oraș aflat la mai puțin de patru kilometri de casă (Como).
https://i.eurosport.com/2021/10/13/3236023.png

Foarte puțin timp pentru familie

„Trebuie să te dedici 24 ore din 24 meseriei de antrenor, ai tot mai puțin timp pentru familie, iar aceasta este o chestiune delicată. Trebuie să ai o familie care să te înțeleagă. Se schimbă raportul cu presa, cu tifosi, cu șefii clubului”, a mai povestit Zambrotta la SBA.
„Pentru un sportiv sunt două vieți, una când se apucă de sport, cealaltă după ce se retrage”, a observat Ionuț Rada, moderatorul discuției. Italianul a confirmat, sfătuindu-i pe fotbaliștii activi să se gândească la „viața de după” cu măcar trei ani înainte de a-și încheia cariera: „Trebuie să înțelegi ce vrei să faci în continuare. Continui să rămâi aproape de teren ca antrenor, te orientezi spre partea de management, sau chiar să pui bazele unei noi meserii, pentru că fotbalul nu este meserie. Fotbalul este sport și pasiune. Meserie e aceea în care pleci de acasă la 7 dimineața și te întorci seara și poate câștigi 1.100 – 1.200 de euro pe lună, din care trebuie să îți întreții familia”.
Sunt puțini jucătorii care câștigă mulți bani în carieră. Recomandarea făcută de Zambrotta celorlalți, prin intermediul Sports Business Academy, este să gestioneeze cu cap ce au: „Nu vei trăi aceeași viață, pentru că este imposibil, dar măcar să ai o viață normală”.
https://i.eurosport.com/2021/11/23/3259001.jpg
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Liga
La Masia a produs o nouă generaţie fabuloasă! Coincidenţele dintre Barcelona lui Pep şi cea de acum
27/09/2021 LA 14:35
Fotbal
Ravanelli și Zambrotta, lectori pentru afaceriștii de sport din România!
26/09/2021 LA 04:44