Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Campionatele Europene de gimnastică: Larisa Iordache revine în arena internațională după trei ani

Cezara Paraschiv

Actualizat 16/12/2020 la 09:29 GMT+2

Campionatele Europene de gimnastică artistică se pregătesc pentru startul întrecerii feminine, după ce duminică s-au acordat ultimele medalii la masculin: atracția principală în concursul care debutează joi la Mersin, în Turcia, este revenirea româncei Larisa Iordache, triplă campioană europeană pe aparate.

Larisa Iordache

Credit imagine: Instagram

Campionatele Europene de gimnastică din acest an ar trebui să fie un bun prilej pentru România de a reveni pe podiumul continental.
Pandemia de coronavirus a determinat mutarea întrecerii la Mersin, pe ultima sută de metri, după ce inițial fusese programată la final de aprilie, la Paris, apoi reprogramată în Azerbaijan. Ulterior, criza sanitară a făcut ca marile puteri să absenteze, mai ales în contextul în care această competiție și-a pierdut staturul de criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în favoarea ediției din 2021.
În acest context special, România are o poziție privilegiată, delegația tricoloră fiind punctul de interes principal pentru întreaga lume a gimnasticii.

Larisa Iordache revine la Campionatele Europene, după accidentarea din 2017

Pe site-ul oficial al întrecerii de la Mersin, prezența la start a Larisei Iordache este considerată atracția principală a Campionatelor Europene, iar Comitetul Olimpic Internațional îndreaptă și el reflectoarele asupra bucureștencei.
Vedeta echipei României, în vârstă de 24 de ani, revine într-o competiție majoră după mai bine de trei ani de absență, după accidentarea pe care a suferit-o la tendonul lui Achile, la un antrenament dinaintea concursului de calificare de la Campionatele Mondiale din octombrie 2017, de la Montreal.
Larisa Iordache a câștigat aurul european de două ori la sol, în 2012 și 2014, dar și la bârnă, în 2013. De asemenea, Iordache a urcat de două ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului continental cu echipa, în 2012 și 2014, având în total 12 medalii europene în palmares.
Întreaga lume a gimnasticii va fi cu ochii pe Larisa, componentă a echipei României care câștiga bronzul olimpic în 2012, la Londra. Pregătirea ei pentru Europene a suferit o lovitură importantă la finalul lunii octombrie, când a fost descoperită cu Covid-19, însă Iordache se detașează net în rândurile echipei României – cu Daniela Trică și junioarele Silviana Sfiringu, Ioana Stănciulescu și Antonia Duță debutante la o întrecere continentală a senioarelor, și nu numai. Și asta pentru că românca rămâne gimnasta care s-a apropiat cel mai mult ca punctaj de americanca Simone Biles la Mondiale în proba de individual compus – moment de la care însă s-au scurs nu mai puțin de șase ani.
  • În 2017, la ultima sa prezență la Europene, Iordache a câștigat o medalie de bronz, la bârnă.
Delegația României care a făcut deplasarea in Turcia:
  • Senioare: Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duță și Daniela Trică.
  • Junioare: Mara Ceplinschi, Ana Maria Bărbosu, Iulia Trestianu, Andreea Preda și Ana Turcu.
Federația Română de specialitate a anunțat marți că echipa a efectuat primul antrenament în sala de antrenament.

Toate medaliatele de la C.E. 2019 lipsesc

Campionatele Europene din perioada 17 - 20 decembrie sunt ca un examen parțial. Doar 16 țări se aliniază la start, cu un total de 46 de gimnaste senioare.
Franța, Rusia, Marea Britanie, Italia și Olanda, cele cinci țări care și-au împărțit între ele toate cele 15 medalii la precedenta ediție a Campionatelor Europene de gimnastică artistică, din 2019, au ales să nu facă deplasarea în Turcia, invocând temeri legate de coronavirus.
Iată, concret, cum s-au împărțit medaliile de aur anul trecut, la Szczecin, Poland, la o ediție la care nu a existat probă pe echipe:
  • Rusia - 2: sărituri prin Maria Paseka, paralele – prin Anastasia Ilyankova
  • Franța - 2: individual compus și sol, prin Melanie de Jesus dos Santos
  • Marea Britanie - 1: bârnă, prin Alice Kinsella
Rusia este cea mai recentă câștigătoare a aurului european în concursul pe echipe (2018). Începând cu 2004, competiții pe echipe se organizează doar o dată la doi ani în cadrul Campionatelor Europene, în anii impari fiind programate doar concursuri individuale.

România, Ungaria și Ucraina, favoritele hârtiei la Campionatele Europene de gimnastică

România, alături de Ungaria și Ucraina, visează la medaliile cele mai strălucitoare în condițiile tuturor acestor absențe notabile.
România, cândva forța numărul unu în gimnastica artistică feminină la nivel mondial, are 150 de medalii câștigate la Campionatele Europene, dintre care 53 de aur, notează CIO, iar în absența marilor forțe actuale este așteptată să își rotunjească din nou palmaresul, chiar dacă începând cu 2014 robinetul de medalii s-a închis.
Ucraina a absentat de pe podiumul european pe echipe în ultima decadă, cel mai bun rezultat al său fiind un loc doi, în 2004, când aurul revenea României. Per total, deși prinde Top 5 în clasamentul all-time pe medalii, Ucraina nu a mai avut gimnastă pe podium din 2010, iar în prezent speranțele sale se leagă de Diana Varinska, Anastasia Bachynska și Angelina Radiolova.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo