Joi, Larisa Iordache și echipa feminină de gimnastică a României au trecut cu brio primul test la Campionatele Europene de Gimnastică de la Mersin, oferindu-le motive fanilor să privească încrezător spre finala pe echipe de sâmbătă și finalele pe aparate de duminică.
"Revenirea în competiție a Larisei Iordache a fost un subiect fierbinte în ultima vreme. Astăzi, ea a arătat că s-a întors cu adevărat, conducându-și colegele românce spre o victorie clară în calificările pe echipe și calificându-se în toate cele patru finale pe aparate, de pe primul loc la bârnă și sol, cu o egalitate pentru locul doi la paralele și de pe locul trei la sărituri", notează "European Gymnastics", forul continental de specialitate.
Larisa Iordache a propulsat echipa României spre o victorie la diferență de aproape cinci puncte în concursul pe echipe, calificându-se totodată în toate cele patru finale pe aparate de pe poziții care o plasează, virtual, pe podium.
Gimnastică
Larisa Iordache: "Nadia a găsit întotdeauna o vorbă bună când am trecut prin situații grele!"
12/11/2022 LA 09:37
În aceste condiții, "Olympic Channel" anunță: "Larisa Iordache nu a lăsat loc de dubii, a revenit cu adevărat. Deși nu se acordă medalii anul acesta la individual compus, Iordache a reușit cel mai mare punctaj pe cele patru aparate, 54,565, punând aproape două puncte între ea și cea mai apropiată adversară. Ea a obținut cele mai mari note individuale la două aparate, bârnă și sol", accentuează principalul canal de comunicare al Comitetului Olimpic Internațional.
https://i.eurosport.com/2020/12/18/2957518.png
Analiza sursei citate continuă: "Cândva un lider al sportului său, având două clasări pe podium la Campionatele Mondiale la individual compus, Iordache a părăsit gimnastica după ce a ratat participarea la Rio 2016, iar la unul dintre antrenamentele dinaintea Campionatului Mondial din 2017 a suferit o ruptură la tendonul lui Ahile. Ea a revenit în competițiile interne în urmă cu o lună, dar a fost deturnată din pregătirile pentru Campionatele Naționale ale României după ce a fost testată pozitiv cu Covid-19. Cu toate acestea, având doar două săptămâni de pregătire, ea a demonstrat că este din nou cea mai bună gimnastă a țării sale și că merită șansa de a evolua la Europene. A fost inclusă în echipă imediat, iar acum a demonstrat de ce. La Mersin, Iordache nu a întârziat niciun moment să își arate forma".
"Olympic Channel" mai notează faptul că la bârnă nota de plecare a Larisei Iordache a fost mărită de arbitri cu 0,4 după o contestație a echipei României, de la 5,6 la 6,0, românca prezentând cel mai greu integral din concurs.
O altă publicație importantă în peisajul sporturilor olimpice, "Inside The Games", scrie la rândul său că revenirea Larisei Iordache a fost "impresionantă".

România are câte două gimnaste în trei dintre cele patru finale pe aparate

În absența marilor puteri ale gimnasticii mondiale, Rusia, Franța și Olanda, România a reușit să domine calificările de la Campionatul European de la Mersin. Astfel, va fi prezentă cu două sportive în finalele de la bârnă, sol și sărituri și cu Larisa Iordache la paralele (acesta fiind singurul aparat la care Larisa nu a câștigat încă medalie la CE).
Dincolo de avansul clar de la echipe, care confirmă statutul de mare favorită a României în finala de sâmbătă, gimnastele tricolore au reușit să obțină primele trei punctaje în clasamentul neoficial pe patru aparate, la individual compus, Larisa Iordache, cu 54,565 puncte, devansându-le Silviana Sfiringu (52,665 puncte) şi Ioana Stănciulescu (51,766 puncte).
https://i.eurosport.com/2020/12/18/2957516.png
Triplă campioană europeană la bârnă și sol, Larisa Iordache a prezentat în fața arbitrilor cele mai complexe integrale la sol și bârnă, obținând cele mai mari note la "dificultate". Colega sa, Antonia Duță, care a obținut a doua cea mai mare notă la sol în calificări, a primit cea mai mare notă la execuție (8,200).
Totodată, gimnastele din echipa construită de staff-ul format din Liliana Cosma, Nicolae Forminte, Florin Cotuțiu, Cristian Moldovan, Lăcrămioara Moldovan, Lucian Sandu, Gina Gogean și Cătălin Meran au ocupat în calificări primele patru poziții la sol și primele trei poziții la bârnă, însă doar câte două gimnaste vor putea evolua în fiecare finală, conform regulamentului în vigoare în gimnastică.
Notele obținute de gimnastele din echipa României:
  • Paralele: Larisa Iordache 13.566 (locul 3), Ioana Stănciulescu 12.500 (locul 10), Silviana Sfiringu 12.266, Antonia Duţă 11.966;
  • Bârnă: Larisa Iordache 13.633 (locul 1), Silviana Sfiringu 13.100 (locul 2), Daniela Trică 12.866 (locul 4), Ioana Stănciulescu 12.500 (locul 7);
  • Sol: Larisa Iordache 13.433 (locul 1), Antonia Duţă 13.200 (locul 2), Silviana Sfiringu 13.133 (locul 3), Ioana Stănciulescu 13.066 (locul 4);
  • Sărituri: Larisa Iordache 13.716 (locul 3), Ioana Stănciulescu 13.383 (locul 6)
Gimnastică
Campionatul mondial de gimnastică 2022| 4 români s-au calificat în finalele pe aparate de la Mersin
08/10/2022 LA 06:05
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44