Revenită într-o competiție internațională după mai bine de trei ani, Larisa Iordache, 24 de ani, a câștigat două titluri europene, la bârnă și sol, la ediția 2020 a Campionatelor Europene de gimnastică artistică.
Liderul echipei României a trecut însă prin emoții imense, întrecerea de la Mersin având parte de un final incandescent: ultima la start în finala de la sol, Iordache a avut nevoie de contestație pentru a primi nota corectă. Nota finală a fost cu 4 zecimi mai mare decât punctajul afișat inițial, unul care o plasa pe româncă pe locul doi, în urma reprezentantei gazdelor, Goksu Uctas Sanli. Acesta este al treilea titlu european câștigat de Larisa Iordache la sol, devenită acum egala Sandrei Izbașa în fruntea topului all-time al celor mai multe titluri câștigate la nivel european pe acest aparat.
Sportiva de la Dinamo este pentru a doua oară în carieră campioană europeană la bârnă (2013 și 2020). Silvia Sfiringu a obținut cea mai importantă medalie individuală a carierei sale, argint pe "puntea suspinelor", completând prima "dublă tricoloră" a României la bârnă din 2013 încoace (când pe primele două trepte ale podiumului au urcat Larisa Iordache și Diana Bulimar).
Gimnastică
Larisa Iordache: "Nadia a găsit întotdeauna o vorbă bună când am trecut prin situații grele!"
12/11/2022 LA 09:37
Duminică, Larisa Iordache a mai câștigat o medalie de argint la sărituri, terminând pe patru la paralele. Zsofia Kovacs (Ungaria) a câștigat primele două aparate, sărituri și paralele.
România își încheie astfel evoluția la această bizară ediție a Campionatelor Europene de gimnastică, de la care au absentat națiuni de top precum Rusia, Franța, Marea Britanie, Olanda sau Italia, cu cinci medalii la senioare și nouă medalii la junioare.
Iată palmaresul complet al României la Mersin:
Senioare:
 • aur - prin Larisa Iordache la bârnă și sol
 • argint - cu echipa, prin Larisa Iordache la sărituri și Silvia Sfiringu la bârnă
Junioare:
 • aur - la echipe, individual compus, sărituri, paralele, bârnă și sol prin Ana Maria Bărbosu
 • argint - la individual compus și sol prin Maria Ceplinshi
 • bronz - prin Andreea Preda la bârnă
Finală sol: Larisa Iordache, dublă campioană europeană la Mersin. Contestația depusă de România este acceptată, iar aurul îi revine celei mai valoroase gimnaste de la această ediție de CE, în fața reprezentantei Turciei, Goksu Uctas Sanli, intrată în posesia unei medalii istorice pentru țara sa - prima în gimnastică. Medalia de bronz este câștigată de Lizie Raz, pentru Israel - o altă premieră absolută. Antonia Duță a încheiat finala pe locul cinci.
 • Contestația este aprobată, patru zecimi i se adaugă (13,450), iar titlul european în 2020 la sol merge la românca Larisa Iordache!
 • Energică, atentă la detalii, Larisa Iordache primește doar 5,2 la dificultate, iar punctajul afișat de tabelă, 13,050, o plasează pe locul doi în finala de la sol. România depune contestație, așa cum s-a întâmplat și după evoluția gimnastei din Turcia, actualul lider.
 • Lihie Raz, din Israel, penultima gimnastă din concurs, primește 12,750, asigurându-și o medalie, în urma turcoaicei Sanli. Urmează Larisa Iordache.
 • Medaliată cu argint la paralele, Zoja Szekely prezintă un exercițiu care nu poate emite pretenții ca dificultate (4,4). 12,200. Duță rămâne deocamdată pe locul trei virtual.
 • Dorina Boeczoego, prima dintre cele două reprezentante ale Ungariei în finala de la sol, greșește la a doua diagonală, primind 12,1000.
 • Colegele o încurajează pe Antonia Duță, 16 ani, debutantă într-o competiție de anvergură a seniorelor. Un pas în afara covorului la prima diagonală o costă: doar 7,800 la execuție, față de 8,200 în calificări, iar cu 12,600 este pe a treia, la jumătatea finalei.
 • Experimentata Angelina Radivilova evoluează mai departe pentru Ucraina. Rămâne ultima, fiind notată cu 12,600.
 • Goksu Uctas Sanli, 30 de ani, prima gimnastă din istoria Turciei calificată la o ediție a Jocurilor Olimpice, mămica unei fetițe, impresionează cu evoluția sa energică, primește 8,300 la execuție și preia șefia, cu un scor ușor de reținut: 13,000. Face însă contestație pentru nota D și mai primește o zecime, nota sa devenind 13,100 (4,8 dificultate).
 • După ce imnul României a răsunat pentru a cincea oară duminică în sala din Mersin (pentru Ana Maria Bărbosu și, acum, Larisa Iordache), este timpul să se audă melodiile selectate de gimnaste și staff-urile lor pentru exercițiile de la sol. Diana Varinska deschide finala, prezentând al treilea său integral duminică. Prima notă a finalei: 12,650.
Finală bârnă: Aur și argint pentru Iordache și Sfiringu(14,000 și 13,800)! După șapte ani, România reușește din nou "dubla" la bârnă, la Campionatele Europene!
 • Anastasiia Motak este notată cu 13,100, suficient pentru medalia de bronz! Larisa Iordache este campioană europeană, iar Silvia Sfiringu - vicecampioană europeană.
 • Anastasiia Bachynska se dezechilibrează evident, însă aterizarea este perfectă. Nota ei: 13,100, o plasează în urma româncelor, Iordache și Sfiringu având amândouă asigurate medalii.
 • Croata Christina Zwicker și cele două gimnaste din Ucraina, Anastasiia Bachynska și Anastasiia Motak, mai pot ataca medaliile. Doar 12,100 după un exercițiu ezitant al Christinei Zwicker, iar Larisa Iordache are medalia garantată.
 • Elina Vihrova nu le poate pune probleme fetelor noastre, cu 12,750, la fel și Elisa Haemmerle - cu două ratări.
 • Larisa Iordache, cu mici dezechilibrări față de finala pe echipe și un pas la aterizare, preia conducerea, cu 14,000 (6,00 dificultate, 8 la execuție - mai bine decât în calificări). Româncele sunt pe primele două poziții în acest moment.
 • Silvia Sfiringu evoluează cu gleznele bine bandajate, dar își spulberă punctajul din calificări, obținând 13,800 - cu 7 zecimi mai mult (egalează dificultatea Larisei Iordache, 6,00 și primește 7,800 la execuție).
 • Iată ordinea de start a fetelor noastre: Sfiringu este a doua, iar Iordache - a treia. Ucraina mai are două sportive în lupta pentru medalii la bârnă. Finala este deschisă de reprezentanta Turciei, Bilge Tarhan, care primește 12,450. Echipa sa face contestație, iar nota crește cu 2 zecimi la dificultate, la 12,650.
 • 42 de medalii a câștigat România de-a lungul anilor la Campionatele Europene, la bârnă. În 2017, Cătălina Ponor (aur) și Larisa Iordache (bronz) aduceau ultimele medalii la acest aparat.
Finală paralele: Zsofia Kovacs câștigă a doua medalie de aur consecutivă în finalele pe aparate la Campionatul European, iar Zoja Szekely completează "dubla" pentru Ungaria la acest aparat. Larisa Iordache ocupă locul patru și rămâne fără medalie la paralele.
 • Zsofia Kovacs încheie finala și, cu 13,850, câștigă medalia de aur, trimițând-o pe Larisa Iordache pe locul patru.
 • Anastasiia Motak primește tot 13,250, la egalitate cu Larisa Iordache, însă cu notă mai mică la execuție (7,550, față de 7,750 pentru Larisa), ceea ce înseamnă că Iordache rămâne pe locul trei pentru moment.
 • Urmează Larisa Iordache. Gimnasta de la Dinamo evoluează bine, aterizarea este fixată, însă nota de 13,250 o plasează doar pe locul trei, cu alte două gimnaste rămase în concurs.
 • Barbora Mokosova, cu a doua notă în calificări, la egalitate cu Larisa Iordache, primește 13,300 - noul lider. Nota este însă mai mică decât în calificări.
 • 13,355 este nota care o face lider pe Zoja Szekely, după un exercițiu frumos. Letona Elina Vihrova ratează și iese din calcule pentru podium la jumătatea finalei, (primește 11,350).
 • Yelyzaveta Hubareva, 16 ani, din Ucraina, deschide finala, cu un integral notat cu 12,350. La scurt timp, nota de bătut devine 12,550, după evoluția croatei Christina Zwicker.
 • Larisa Iordache și-a primit medalia de argint, în cadrul ceremoniei de premiere, iar în 10 minute începe finala de la paralele, acolo unde gimnasta româncă țintește prima medalie a carierei pe acest aparat. Va fi a șasea la start. Toate cele trei medaliate de la sărituri vor evolua și la paralele, consecutiv: Iordache, urmată de Motak și Kovacs.
 • În 2008, la Clermont, Steliana Nistor aducea României ultima medalie în concursul european la paralele.
Finală sărituri: Argint pentru Larisa Iordache, a 11-a medalie a delegației României la Mersin (13,875). Aurul merge în Ungaria, la Zsofia Kovacs (14,050). La 25 de miimi în urma Larisei, medalia de bronz îi revine Ucrainei, prin Anastasiia Motak. Ioana Stănciulescu termină concursul pe locul 5.
 • Croata Tijana Korent închide seria evoluțiilor în finala de la sărituri, iar cu 13,225 termină concursul pe locul 8.
 • Larisa Iordache primește 14,200 pentru prima săritură (5,4 dificultate și 8,800 execuție). Cu 13,550 la a doua săritură (4,8 nota D și 8,750 E), media de 13,875 o plasează pentru moment pe locul doi, cu o singură gimnastă rămasă în concurs. Iordache are medalia asigurată.
 • Anastasiia Motak (Ucraina) începe cu o săritură excelentă, înțepenindu-se bine în saltea la aterizare (14,250). Cu o medie de 13,850, o scoate deja de pe podium pe Stănciulescu. Urmează Larisa Iordache.
 • Ioana Stănciulescu își acordă câteva secunde înainte de a porni pe elan, iar la prima aterizare face un pas în spate (14,150). A doua săritură, grupat, tot cu pas la aterizare, este notată cu 13,000. Media de 13,575 o plasează deocamdată pe locul trei, cu șanse mici de a rămâne totuși în medalii pentru final.
 • Dilara Yurtdas, din Turcia, evoluează înaintea Ioanei Stănciulescu (16 ani), fiind notată cu 13,475.
 • Mai departe evoluează două sportive din Ungaria: Csenge Maria Bacskay și Zsofia Kovacs, aceasta din urmă preluând conducerea, cu o medie de 14,050.
 • Încep finalele pe aparate, iar letona Elina Vihrova deschide concursul, obținând media 13,250.
Știrea inițială
Campionatele Europene de gimnastică artistică de la Mersin decernează ultimele medalii, duminică, în finalele pe aparate, la senioare, iar România trimite câte două reprezentante la trei dintre cele patru aparate (sărituri, bârnă și sol). Gimnastele tricolore au obținut deja argintul pe echipe la Mersin, sâmbătă, iar zestrea de medalii de la junioare este una impresionantă: nouă medalii, dintre care șase de aur (aur la echipe, individual compus și cele patru aparate prin Ana Maria Bărbosu, argint la individual compus și sol prin Maria Ceplinshi, bronz prin Andreea Preda la bârnă).

Programul ultimei zile la Campionatul European de gimnastică:

Ora 14:00 – finală sărituri: Ioana Stănciulescu este a cincea pe ordinea de start, iar Larisa Iordache – a șaptea.
Ora 14:40 – finală paralele: Larisa Iordache este a șasea la start
Ora 15:20 – finală bârnă: Silvia Sfiringu și Larisa Iordache vor evolua consecutiv, pozițiile 2 și 3 pe lista de start
Ora 16:00 – finală sol: Antonia Duță va intra a patra pe covor, iar Larisa Iordache închide finala
În calificări, Larisa Iordache a prezentat cele mai complexe exerciții la sol și bârnă, obținând totodată cele mai mari note. În finala pe echipe de sâmbătă, Larisa a obținut dein nou cea mai mare notă la bârnă.

Notele obținute de gimnastele din echipa României în calificări:

Paralele: Larisa Iordache 13.566 (locul 3)
Bârnă: Larisa Iordache 13.633 (locul 1), Silviana Sfiringu 13.100 (locul 2), Daniela Trică 12.866 (locul 4), Ioana Stănciulescu 12.500 (locul 7);
Sol: Larisa Iordache 13.433 (locul 1), Antonia Duţă 13.200 (locul 2), Silviana Sfiringu 13.133 (locul 3), Ioana Stănciulescu 13.066 (locul 4);
Sărituri: Larisa Iordache 13.716 (locul 3), Ioana Stănciulescu 13.383 (locul 6)
 • În finalele pe aparate, o țară nu poate înscrie decât două sportive.
 • Larisa Iordache a câștigat de două ori titlul european la sol (2012 și 2014) și o dată la bârnă (2013).
 • Singurul aparat pe care Larisa Iordache nu a câștigat până acum medalie la marile competiții (Campionate Europene sau Mondiale, Jocuri Olimpice): paralele.
Gimnastică
Campionatul mondial de gimnastică 2022| 4 români s-au calificat în finalele pe aparate de la Mersin
08/10/2022 LA 06:05
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44