Pornită din postura de favorită în finala pe echipe a Campionatului European, în absența unor forțe precum Rusia, Franța, Olanda, Germania sau Marea Britanie, România a obținut doar medaliile de argint în concursul pe echipe, fiind învinsă de Ucraina în lupta pentru aur, chiar dacă "tricolorele" au câștigat trei din patru aparate. Balanța a fost înclinată în favoarea Ucrainei de o rotație modestă a României la paralele, cele 4,033 puncte câștigate acolo de gimnastele din țara vecină fiind suficiente pentru a decide soarta titlului.
Per total însă, Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duță și Daniela Trică nu au reușit să arate aceeași constanță din calificări, fază a competiției pe care au câștigat-o detașat, încheind finala cu un total de 154,496 puncte, în urma Ucrainei (154,663 puncte). Doar la sărituri, Iordache & Co au obținut punctaj total mai mare decât în calificări, pierzând peste o jumătate de punct inclusiv la bârnă și sol - asta deși Iordache a obținut cea mai mare notă a zilei de sâmbătă la bârnă, iar cele mai mari trei note de la sol ale finalei le-au aparținut tot româncelor, în frunte cu Ioana Stănciulescu. În plus, Silvia Sfiringu a reușit cea mai bună săritură a zilei (14,200).
 • Dacă în urma evoluțiilor de sâmbătă s-ar fi acordat medalii la fiecare aparat în baza notelor din concursul pe echipe, România ar fi luat jumătate dintre medalii (6 din 12)!
 • România nu mai urcase pe podium la echipe în cadrul Campionatelor Europene din 2014.
Gimnastică
Larisa Iordache: "Nadia a găsit întotdeauna o vorbă bună când am trecut prin situații grele!"
12/11/2022 LA 09:37
Pentru Ucraina, Daria Varinska, Anastasiia Motak și Anastasiia Bachynska au concurat pe câte trei aparate, Yelyzaveta Hubareva - pe două, iar Angelina Radivilova la sol, pentru a câștiga o medalie de aur istorică - prima din istoria acestei țări. Proaspăta campioană a avut și ea o ratare, la bârnă, prin Motak, reușind să se impună în cele din urmă cu o singură notă de 14,000 - la sărituri și trei punctaje de top 3 în clasamentul fiecărui aparat în parte (notele a 2-a și a 3-a la bârnă, plus a treia notă la paralele). Podiumul european a fost completat de Ungaria, care a câștigat în premieră o medalie europeană pe echipe.

România a avut un punct avans după prima rotație

Echipa României a început excelent finala, instalându-se la conducere după prima rotație, de la sărituri. Avantajul de un punct s-a spulberat însă rapid, de îndată ce echipele implicate în lupta pentru aur au ajuns la paralele. Ioana Stănciulescu a ratat exercițiul, având două căzături de pe aparat, iar nota de 9,800 a picurat plumb în mintea colegelor, Ucraina reușind să câștige patru puncte comparativ cu România, după ce și Sfirigu, dar și Iordache au mers sub nivelul din calificări.
România a intrat în a doua jumătate a concursului având în față aparatele pe care, istoric, le stăpânește cel mai bine, însă nu a reușit să recupereze diferența față de Ucraina.
O evoluție excelentă a Larisei Iordache la bârnă, notată cu 14,133, în rotația a treia, a redus ecartul Ucrainei la sub 1,2 puncte înaintea exercițiilor decisive de la sol. Însă după un start promițător la sol, în care Antonia Duță și Ioana Stănciulescu au mai ciugulit zecimi din avantajul ucrainecelor, la ultimul exercițiu multipla medaliată a României nu și-a găsit luciditatea pentru a executa integralul pregătit, pierzând 7 zecimi la dificultate și, odată cu asta, medaliile de aur.

Desfășurarea duelului dintre România și Ucraina, în finala pe echipe la Campionatul European de gimnastică (Mersin)

România termină finala pe echipe la Campionatul European pe locul doi, în urma Ucrainei. 12,766 a primit Larisa Iordache la sol, doar cu 5,0 dificultate - față de 5,7 în calificări.
 • Larisa Iordache a intrat pe covorul de la sol, pentru exercițiul care va decide culoarea medaliei României. Aur sau argint. Ungaria a terminat concursul cu 151,597 puncte.
 • Yelyzaveta Hubareva primește 12,533 puncte pentru integralul de la sol.
 • Ioana Stănciulescu arată că a trecut cu bine peste ratările de la paralele, prezintă un integral destul de bun: 13,033, reducând ecartul Ucrainei în fața României înainte de ultimele două evoluții la aproape 0,4.
 • Angelina Radivilova concurează mai departe pentru Ucraina (12,633 - mai slab decât în calificări), urmată de Ioana Stănciulescu - aflată la aparatul favorit.
 • Diana Varinska deschide duelul pentru medalia de aur, cu un integral șa sol notat cu 12,466 (4,6 dificultate, 7,866 la execuție). Antonia Duță este prima româncă intrată pe covor și cursa de recuperare începe: 12,800.
Cu total de 115,897 puncte, România rămâne pe locul doi după trei rotații, reducând însă diferența față de Ucraina, la 1,134 puncte, salvată de evoluția Larisei Iordache. Ucraina are acum 117,031 puncte, iar Ungaria este pe locul trei (110,797). Soarta medaliei de aur se decide la sol, un aparat la care România are avantaj pe hârtie: 2,1 puncte a câștigat România față de Ucraina în calificări, fetele noastre prezentând exerciții mai grele, toate cu notă de plecare peste 5.
 • Diana Varinska nu reușește un integral curat, dar un 12,533 este suficient pentru ca Ucraina să rămână pe primul loc după a treia rotație.
 • Larisa Iordache își arată clasa pe bârnă, chiar dacă la aterizare face un pas lateral. Cu 6,2 dificultate, 14,133 este o notă care dă o mare gură de oxigen echipei României.
 • Momentele dificile continuă pentru România: Sfiringu merge și ea mai slab decât în calificări la bârnă, fiind notată cu 12,366 față de 13,100 - rezultatul de joi. Anastasiia Bachynska se descurcă mai bine, primind 12,700.
 • Daniela Trică prezintă primul său exercițiu în această finală: evoluează cu trac, pierde legări și zecimi la nota de plecare (4,8), iar per total termină la patru zecimi față de nota din calificări, fiind notată cu 12,466. Ucraina pierde însă o mică parte din avans, după ce Anastasiia Motak ratează, fiind notată cu 11,833 (5,6 dificultate)
 • În rotația a treia, România și Ucraina vor evolua la bârnă, aparat predispus la ratări, de care va depinde, cel mai probabil, soarta titlului, în condițiile în care, teoretic, România este mai bună la sol decât Ucraina.
România a fost depășită de Ucraina, după a doua rotație, la paralele. Dubla ratare a Ioanei Stănciulescu și ezitările din integrale mai evidente decât în calificări complică lupta pentru aur (în această finală, atât Sfiringu, cât și Iordache, au primit note mai mici decât în calificări). În acest moment, Ucraina este primul loc (79,965), urmată de România (76,932) și Ungaria (74,932).
 • Silvia Sfiringu ezită și ea pe paralele, iar cu 12,166 duce totalul României la acest aparat la 35,066. Ucraina depășește trio-ul tricolor, după o evoluția mult mai sigură la paralele, câștigând patru puncte față de România. Astfel, Ucraina devine lider, cu avans de trei puncte după două rotații în fața României.
 • Ucraina obține o nouă notă mare la paralele, aparatul despre care, se știe, pune cele mai mari probleme echipei României în ultimii ani: 12,833, pentru Anastasiia Bachynska.
 • Larisa Iordache are o evoluție curată, fiind notată de brigada de arbitri cu 13,100, în timp ce la bârnă, Turcia ratează consecutiv, așa cum o făcuse și Cehia mai devreme, în prima rotație.
 • Ratare pentru Ioana Stănciulescu la paralele. Cade de două ori de pe aparat, iar evoluția sa este presărată cu inexactități, doar aterizarea fiind curată. Nota sa: 9,800 (5,2 difiultate și 4,600 la execuție). Vă reamintim că în finală contează toate notele, spre deosebire de calificări, unde a patra notă, cea mai mică, se taie. Ucraina are posibilitatea de a recupera la acest aparat: Diana Varinska prezintă un integral foarte bun (5,1 dificultate și 8,133 execuție, 13,233 total)
 • În rotația a doua, România și Ucraina vor lucra la paralele, ordinea de start a fetelor noastre fiind Stănciulescu, Iordache, Sfiringu. A treia favorită a concursului, Ungaria, va evolua la bârnă, împreună cu Turcia.
România este lider după prima rotație, cu 41,866 puncte, în fața Ucrainei (40,866) și Ungariei (40,466). Turcia, Croația și Cehia rămân deja mult în urmă, cu total sub 34,500.
 • Larisa Iordache este notată cu 14,166 pentru săritura sa, primind mai puțin la execuție decât Sfiringu. După prima rotație, totalul României este 41,866, îmbunătățit față de rezultatul din calificări. Ucraina vine la un punct în urma tricolorelor după rotația de la sărituri, cu punctaj 40,866.
 • Ioana Stănciulescu deschide finala pentru echipa României, primind 13.500. Urmează o evoluție degajată și 14.200 pentru Silvia Sfiringu.
 • România deschide finala europeană la sărituri, un aparat la care se obțin note mari, alături de Ucraina. Cehia și Croația evoluează la bârnă, iar Ungaria și Turcia - la paralele. Trebuie spus că singura gimnastă calificată la Jocurile Olimpice de la Tokyo, Maria Holbură, nu a prins lotul pentru Mersin.
Știrea inițială
România a câștigat deja trei medalii la Campionatele Europene de gimnastică artistică feminină, în concursul junioarelor – aur cu echipa, plus aur și argint la individual compus, prin Ana Maria Bărbosu și Mara Ceplinschi. Sâmbătă, senioarele au prima șansă de a urca pe podium, în finala pe echipe.
Larisa Iordache, Ioana Stănciulescu, Silvia Sfiringu, Antonia Duță și Daniela Trică au câștigat concursul de calificare, cu un total de 159,496 puncte, punând o diferență de aproape cinci puncte în fața Ucrainei și Ungariei.

Cum se desfășoară finala pe echipe la Campionatul European

În finală vor evolua cele mai bune șase echipe.
Dacă în calificări echipele puteau prezenta câte patru exerciții pe un aparat, cu cele mai bune trei note contribuind la total, în finală trei gimnaste vor concura pe aparate și vor puncta automat în stabilirea clasamentului.
Punctajele obținute de România pe cele patru aparate, în calificări:
 • sărituri: 41,799
 • paralele: 38,322
 • bârnă: 39,599
 • sol: 39,766
 • Campionatele Europene de gimnastică de la Mersin nu programează și un concurs de individual compus la senioare.
 • Finalele pe aparate sunt programate duminică. Larisa Iordache s-a calificat în toate cele patru finale, iar România va avea alte trei gimnaste în concursul din ultima zi a CE.
Gimnastică
Campionatul mondial de gimnastică 2022| 4 români s-au calificat în finalele pe aparate de la Mersin
08/10/2022 LA 06:05
Gimnastică
Weekend fabulos pentru România! 2 medalii de aur și 2 de bronz pentru românce, la CE de gimnastică
14/08/2022 LA 12:44