După finala de la paralele câştigată de un ucrainean, la paralele, în cadrul reuniunii de la Doha, Ivan Kulyak a apărut cu un echipament cu litera "Z" pe piept. Vorbim de simbolul neoficial al sprijinului pentru războiul din Ucraina, o adevărată blasfemie, în contextul în care ucrainenii mor pe capete din cauza invaziei lui Putin.
Atitudinea lui Ivan Kulyak a venit ca răspuns la comportamentul avut de ucraineanca Daniela Batrona, care a refuzat să împartă podiumul, tot la paralele, cu sportivele din Rusia. Aceasta e explicaţia dată de sportivul rus, care s-a considerat persecutat de ucrainenii, neînţelegând că ţara sa are rolul agresorului.
"Am răspuns provocării făcute de gimnasta din Ucraina", a dezvăluit Kuliak, care a explicat apoi cum le-a venit ruşilor ideea punerii literei "Z" pe echimapent. Totul s-a vrut o răzbunare la adresa ucrainenilor, care i-ar fi tratat foarte urât pe gimnaştii ruşi. "Ideea de a plasa litera Z pe echipament a apărut după ce ucrainenii ne-au provocat tot timpul, ne-au strigat multe lucruri urâte şi au cerut să fim scoşi din competitie. Nu am ştiut până în ultimul moment dacă vom avea voie sa concurăm", a spus Kuliak, potrivit RIA Novosti.
Gimnastică
Pedeapsa primită de gimnastul rus care a apărut cu litera "Z" pe piept, lângă ucraineni, la Doha
18/05/2022 LA 08:03
Batrona a refuzat să urce pe podium la Doha, tot la paralele, alături de sportivele din Rusia, care s-au clasat pe primele două locuri. Acest gest a fost văzut ca un afront uriaş la Moscova.

Ivan Kulyak va fi, cel mai probabil, suspendat

Federaţia Internaţională de Gimnastică a dat deja publicităţii un comunicat, în care a anunţat că rusul va fi judecat de forurile competente pentru controversa stârnită, etichetându-i comportamentul drept unul "şocant".
"Federația Internațională de Gimnastică confirmă că va cere Fundației de Etică a Gimnasticii să deschidă proceduri disciplinare împotriva gimnastului Ivan Kuliak (Rusia), în urma comportamentului său șocant la Cupa Mondială, de la Doha, Qatar", se arată într-un comunicat.
FIG a adoptat deja măsuri suplimentare împotriva Rusiei și Belarusului pe 4 martie. Ele vor intra în vigoare de azi, 7 martie, când sportivii și oficialii ruși și belarusi (inclusiv arbitrii), nu mai au voie să participe la competițiile sub egida Federaţiei Internaţionale de Gimnastică.
Gimnastică
Ce onoare! Cătălina Ponor va fi inclusă în International Gymnastics Hall of Fame
06/04/2022 LA 13:35
Gimnastică
Larisa Iordache, prima medalie de aur din postura de antrenoare: "Am avut emoții, e normal!"
04/04/2022 LA 15:47