Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Simone Biles, față în față cu istoria la Campionatele Mondiale de Gimnastică. Ce șanse are România

Cristian Mihală

Publicat 07/10/2019 la 14:57 GMT+3

Simone Biles (SUA) și Artur Dalaloyan (Rusia) sunt marile vedete ale Campionatului Mondialul de Gimnastică din 2019, care va avea loc la Stuttgart, în perioada 4-13 octombrie. România speră în Marian Drăgulescu pentru o medalie la competiția care aduce la start 550 de sportivi.

Simon Biles

Credit imagine: Eurosport

Pentru prima oară în istorie, 93 de țări vor fi reprezentate la Mondialele de Gimnastică. 284 de băieți și 257 de fete se vor lupta pentru cele 42 de medalii, dar în joc e și calificarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, de anul viitor.
Doar primele 24 de națiuni în clasamentul pe echipe la CM de anul trecut, de la Doha, pot trimite la Stuttgart echipe complete. Restul țărilor sunt limitate la maximum trei sportivi în fiecare disciplină.

Campionatele Mondiale de Gimnastică, bilet spre Jocurile Olimpice

Miza Mondialelor e una mare, pe lângă performanțele propriu-zise competiția servind și ca un criteriu de calificare la Jocurile Olimpice. Calificările pentru Tokyo au început odată cu Mondialul de la Doha, unde China, Rusia și Japonia (la masculin) și SUA, Rusia și China (la feminin) și-au asigurat biletele pentru Jocurile Olimpice, iar acum, la Stuttgart, nouă alte echipe speră să se califice pentru competiția supremă a sportului, din capitala Japoniei.
picture

Liu Yang - Artistic Gymnastics World Championships 2014 Nanning (AFP)

Credit imagine: AFP

China și SUA, marile favorite la Campionatele Mondiale de Gimnastică

La masculin, aurul în concursul pe echipe ar trebui să meargă fără emoții în Asia, China venind cu toți cei cinci membri care au bătut Rusia anul trecut după o finală epică (Deng Shudi, Lin Chaopan, Sun Wei, Xiao Ruoteng și Zou Jingyuan).
Rusia nu mai pare la nivelul de anul trecut - deși campionul mondial la individual Artur Dalaloyan e în formă și speră să își apere titlul -, în timp ce Japonia, tradiționala rivală a Chinei, va veni cu o echipă mult slăbită; din ea surprinzător vor lipsi Kohei Uchimura, cel mai complet gimnast (două titluri olimpice la individual) și Kenzo Shirai, de 11 ori campion mondial. În acest context, niponii pot spera probabil la maximum un loc pe podium, aurul fiind un obiectiv prea îndrăzneț având în vedere componența echipei Chinei.
La feminin, SUA este marea favorită în concursul pe echipe, vizând al 5-lea titlu mondial consecutiv. Americancele se vor baza pe inegalabila Simon Biles, dar și pe Morgan Hurd - campioană mondială la individual în 2017 - sau pe Grace McCallum care, deși are doar 16 ani, e campioană mondială cu echipa anul trecut.

Simon Biles, față în față cu istoria la Campionatele Mondiale de Atletism

Probabil cea mai mare gimnastă din istoria SUA, Biles caută al cincilea titlu mondial la individual compus, ceea ce ar reprezenta un nou record.
Sportiva de 22 de ani s-a pregătit impecabil pentru CM, urmând a introduce două elemente noi în evoluțiile sale, care îi poartă numele, și care vor fi extrem de bine cotate din punct de vedere al dificultății. Biles are deja 14 medalii de aur la Campionatele Mondiale (record), însă speră să doboare și recordul all-time de medalii. Acesta e deținut de Vitaly Scherbo, care, în perioada 1991-1996, a urcat de 23 de ori pe podiumul de premiere. Biles are în acest moment 20 de medalii, la cele 14 de aur amintite anterior adăugându-se câte 3 din celelalte metale.
picture

Marian Dragulescu

Credit imagine: Getty Images

România speră doar în Marian Drăgulescu

Ajuns la 38 de ani, "Marocanul" va fi cel mai bătrân sportiv din competiția masculină. Cu 10 medalii la Mondiale, dintre care 8 de aur, sportivul din București va spera să obțină biletele pentru finalele la aparatele preferate, sărituri și sol.
El e de altfel și singura speranță reală pentru țara noastră într-o medalie. La feminin, în absența Larisei Iordache, doar Denisa Golgotă este o variantă reală pentru calificarea în finalele pe aparate. Sportiva de 17 ani a prins finalele la sărituri, sol și bârnă la Europenele de anul acesta, dar nu a obținut vreo medalie. Anul trecut, ea a fost însă dublă medaliată la Europenele de la Glasgow, însă la Mondialele concurența e mult mai puternică și doar printr-o cirmustanță favorabilă românca se poate amesteca în lupta pentru medalii.

Gimnastica din România, la pământ

Campionatele Europene de gimnastică feminină din primăvară, desfăşurate la Szczecin, în Polonia, au consemnat o nouă contraperfomanță istorică: s-au încheiat fără ca țara noastră să câştige vreo medalie. De 48 de ani nu se mai întâmplase ca gimnastele din ţara noastră să nu urce pe podium la Europene. Ediţia din 1971, care a avut loc în fosta Uniune Sovietică, la Minsk, era ultima în care România nu a luat medalie.
Ultimul deceniu a fost unul negru pentru gimnastica românească. În 2011, România a ratat câştigarea unei medalii la Campionatele Mondiale, pentru prima oară în trei decenii, iar acum la feminin, cel puțin, doar o mare șansă ne-ar aduce în bătălia pentru locurile fruntașe, indiferent de aparatul la care ne raportăm. În 2016, ţara noastră a ratat calificarea la Jocurile Olimpice în concursul pe echipe, lucru care nu se mai întâmplase din 1968.

Echipa României la Campionatul Mondial de gimnastică 2019

  • Denisa Golgotă (17 ani)
  • Ioana Crișan (17 ani)
  • Maria Holbură (19 ani)
  • Carmen Ghiciuc (18 ani)
  • Ana Maria Puiu (15 ani)
  • Maria Pană (16 ani)

Programul Mondialului de gimnastică

  • 30 septembrie antrenament pe podium (subdiviziunile 1-6)
  • 1 octombrie antrenament pe podium (subdiviziunile 7-12)
  • 4 octombrie calificări (subdiviziunile 1-6)
  • 5 octombrie calificări (subdiviziunile 7-12)
  • 8 octombrie finala pe echipe
  • 10 octombrie individual compus
  • 12 octombrie finale pe aparate
  • 13 octombrie finale pe aparate
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo