Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cine e Croația, prima adversară a României în grupele principale la Campionatul European de handbal

Cezara Paraschiv

Actualizat 09/12/2020 la 14:58 GMT+2

România joacă primul meci în grupele principale la Campionatul European de handbal împotriva Croației, echipa-revelație din Danemarca.

Cristina Neagu, România. Sursa: Federația Română de Handbal

Credit imagine: facebook

Croația, prima adversară a României în grupele principale la Euro 2020, a încheiat grupa C cu victorii pe linie: mai întâi Ungaria, apoi campioana mondială Olanda s-au înclinat în fața ei la diferență de două goluri, iar în ultimul meci, croatele au câștigat derby-ul regional cu Serbia, 25-24.
Nenad Sostaric (61 de ani) și-a condus deja echipa spre cel mai bun rezultat din istorie la Europeanul de handbal. Croația va începe cursa pentru semifinale cu maxim de puncte și, deși nu are un golaveraj impresionant, a arătat că știe să gestioneze perfect finalurile de meci, reușind să revină de la deficit de patru goluri în fața Serbiei.
"Evident că am făcut greșeli, darele fac parte din viață și din handbal. Ceea ce contează este că la finalul meciului ne-am dat toată inima pe teren și am făcut treabă excelentă în defensivă. Să nu iei gol în ultimele 20 de secunde, cu om mai puțin – e ceva. Ne vom odihni în zilele următoare. Nu suntem în al nouălea cer, nu suntem mândri încă. O vom lua meci cu meci. Antrenament cu antrenament. Vom încerca să corectăm greșelile și să fim din ce în ce mai buni", a transmis selecționerul Croației, potrivit EHF.

Croația, revelația de la Euro: capitolul la care se aseamănă cu România

Statutul Croației s-a schimbat radical față de startul turneului, după evoluția din Grupa C.
Deși este echipa care a pasat cel mai mult dintre cele 12 calificate în grupele principale (2.708 pase potrivit statisticilor EHF), ceea ce înseamnă că are atacuri prelungite și o căutare destul de anevoioasă a soluțiilor de a marca, Croația a arătat un joc dificil de combătut. Joi, pe 10 decembrie, vom vedea față în față un duel între două echipe similare din acest punct de vedere, în condițiile în care România este a doua echipă ca număr de pase la acest European (2.675) din grupele principale.
  • Pentru comparație, Franța a "economisit" peste 1000 de pase, fiind echipa cea mai rapidă până acum în Danemarca (doar 1.424 pase). Norvegia, cea mai bună marcatoare, cu 105 goluri (la 20 de goluri distanță de cea mai apropiată urmăritoare, Rusia) a adunat 1.763 de pase.
În Croația se spune de multe ori că există handbal și handbal feminin, iar eu încerc mereu să arăt faptul că handbalul feminin poate fi chiar mai frumos decât cel masculin. | Nenad Sostaric

Croația a avut cel mai bun inter-stânga în grupe!

La o primă analiză a lotului, este clar că echipa Croației nu are vedete de talie mondială.
Nenad Sostarici nu poate conta pe colegele Yulyei Dumnaska de la Podravka, intrate în carantină după ce una dintre handbaliste a fost depistată cu noul coronavirus. Echipa este construită în aceste condiții pe scheletul vicecampioanei Lokomotiva Zagreb, echipă pe care Sostarici o și antrenează, notează gsp.ro.
Însă evoluțiile jucătoare croate au convins în Danemarca. Site-ul EHF a alcătuit cel mai "7" după terminarea meciurilor din cele patru grupe de calificare, iar croata Camila Micijevic a câștigat postul de inter stânga, ea fiind principala marcatoare a naționalei sale, împreună cu Larissa Kalaus (câte 15 goluri). Camila, 26 de ani, este totodată una dintre cele mai înalte jucătoare prezente la Campionatul European de handbal, la 1,94 m, dar și o veche cunoștință a fanilor handbalului din România, ea jucând cu Metz contra CSM-ului în Liga Campionilor.
  • Cristina Neagu (1,80 m, 32 ani) a marcat un gol în plus față de Micijevic, însă a evoluat șters la debutul contra Germaniei.
Poarta a fost un alt punct forte pentru Croația: Tea Pijevic, de la Alba Fehervar (Ungaria), a evoluat impresionant contra Olandei, iar în debutul partidei cu Serbia a stat minute bune cu procentaj de 50%.
  • 16 este poziția pe care Croația a ocupat-o la ultimele două ediții ale Campionatului European de handbal
  • 11 este cel mai slab loc ocupat de România la Campionatul European de handbal (1998)
  • 250 de goluri la Campionatul European de handbal este borna impresionantă atinsă de Crisitina Neagu în Danemarca. Ea a înscris de 16 ori, însă are eficiență de doar 35%, față de 79% - Nora Mork sau 75% - Camilla Herrem (ambele din Norvegia)
31-26 este scorul cu care România și-a adjudecat ultimul meci direct în fața Croației la Euro, în 2016
4 victorii din patru meciuri a obținut România în fața Croației la Campionatul European de handbal feminin (1994, 2008, 2010 și 2016)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo