Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dramă totală pentru una din revelațile de la Campionatul European de handbal! Uluitor cum a pierdut locul 3 în grupă

Nicu Savin

Publicat 23/01/2024 la 21:35 GMT+2

Astăzi au fost programate ultimele meciuri din grupa principală 2 de la Campionatul European de handbal și chiar dacă cele două semifinaliste se știau deja, suspansul a fost la cote înalte în lupta de la distanță pentru locul 3. Slovenia a câștigat la 3 goluri contra Danemarcei și a profitat de pasul greșit al Portugaliei, una din revelațiile turneului, pentru a termina pe poziția a 3-a.

Slovenia against Denmark

Credit imagine: Getty Images

Campionatul European de handbal masculin se apropie de final, iar azi s-a decis clasamentul final în grupa a 2-a principală. Danemarca și Suedia erau sigure de calificarea în semifinale, dar exista încă suspans în lupta pentru locul 3, care avea o miză uriașă, pentru că ducea la meciul pentru locurile 5-6 și automat la turneul preolimpic.
Portugalia, una dintre cele două mari revelații ale competiției, alături de Austria, avea prima șansă, pentru că depindea numai de ea pentru a termina pe poziția a 3-a. Lusitanii au dat piept cu Olanda, o formație care nu mai avea nicio miză, deoarece nu putea evita clasarea pe ultima poziție nici în cazul unui succes.
Cea mai bună performanță din istorie a Portugaliei la un turneu final a fost locul 6, acum 4 ani, iar posibilitatea ca aceasta să fie egalată sau chiar depășită i-a apăsat pe jucătorii lui Paulo Pereira, care au făcut un meci sub așteptări și au clacat chiar când totul părea decis. Olanda a condus în cea mai mare parte a primei reprize, dar lusitanii au fost ținuți în joc de portarul Diogo Maques, care a și fost desemnat omul meciului. La pauză, batavii au avut un avantaj de două goluri (17-15), dar portughezii au revenit și spre finalul partidei chiar au preluat conducerea.
Cu aproximativ 3 minute înainte de ultimul sunet de sirenă, portughezii aveau două goluri avans, însă au fost egalați când mai erau doar câteva secunde. S-a terminat 33-33 și Portugalia depindea de rezultatul partidei dintre Danemarca și Slovenia, care s-a disputat ulterior.

Slovenia, prima victorie din istorie contra Danemarcei, la Campionatul European de handbal

Danezii au avut victorii pe linie până acum și erau siguri de câștigarea grupei, astfel că și-au permis să evolueze cu frâna de mână trasă. Selecționerul danez a menajat jucători precum Mathias Gidsel, Simon Pytlick și Magnus Saugstrup, iar Slovenia a profitat din plin și a obținut victoria de care avea nevoie pentru a termina pe locul 3.
La pauză a fost 17-14 pentru naționala țării din fosta Yugoslavie, iar băieții lui Uros Zorman au reușit să-și păstreze avansul de 3 goluri până la final. S-a terminat 28-25, la finalul unui meci în care Kristjan Horzen a fost cel mai bun marcator al slovenilor (6 goluri), iar portarii Klemen Ferlin și Urban Lesjak au fost și ei în zi de grație (14 parade împreună).
A fost prima victorie a Sloveniei împotriva Danemarcei la un Campionat European, una care consfințește o performanță notabilă, clasarea în primele 6 echipe, și deschide drumul și către Jocurile Olimpice. Cea mai bună performanță a Sloveniei la un EURO a fost argintul obținut pe teren propriu în 2004. Slovenii mai au o prezență în semifinale, în 2020, și un loc 5 în 2000.
În această seară se mai joacă Suedia - Norvegia, meci al cărui rezultat nu mai poate schimba nimic în clasamentul grupei (Suedia termină pe doi și va juca cu Franța în semifinale, iar Norvegia termină pe 5).
În meciul pentru locul 5, Slovenia va întâlni Austria, Ungaria, Islanda sau Germania. În grupa principală 1, lucrurile nu sunt deloc clare. Franța e sigură de locul 1, dar Germania, Austria și Ungaria se bat pentru locul 2. Gazdele sunt la mâna lor, pentru că o victorie cu Ungaria le-ar asigura prezența în careul de ași. În caz contrar, pe poziția a 2-a ar putea termina Ungaria sau Austria, dacă aceasta din urmă va învinge Islanda. Scandinavii nu mai pot termina pe 2, dar în anumite scenarii ar putea prinde locul 3, ceea ce i-ar transforma în adversarii Sloveniei în meciul pentru locul 5 de vineri, de la Koln, unde se vor disputa și semifinalele, dar și cele două finale (duminică).
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol