Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Franța-Danemarca 33-31, în finala de la Campionatul European de handbal! Francezii s-au impus dramatic, după prelungiri

Nicu Savin

Actualizat 28/01/2024 la 21:31 GMT+2

Franța a învins Danemarca, scor 33-31, după prelungiri, în marea finală de la Campionatul European de handbal din Germania. Danezii au avut meciul în mână la finalul timpului regulamentar, dar nu au reușit să reziste și în prelungiri francezii au fost mai eficienți. Este al 4-lea titlu continental pentru Franța, care și-a luat revanșa după eșecul din finala Cupei Mondiale de anul trecut.

France's players celebrate winning the Men's EURO 2024 EHF Handball European Championship final match between France and Denmark in Cologne, western Germany on January 28, 2024

Credit imagine: Getty Images

Campionatul European de handbal masculin a ajuns la final. Ultima zi de competiție a început cu finala pentru bronz dintre Germania și Suedia, iar partida avea o miză suplimentară, deoarece învingătoarea își asigura locul la Jocurile Olimpice. Suedezii au trecut peste eșecul dramatic cu Franța din semifinale și au câștigat contra reprezentativei țării gazdă, scor 29-26. Andreas Palicka a fost ales omul meciului, portarul scandinavilor terminând partida cu 19 parade reușite (44,2%).
Marea finală le-a adus față în față pe Franța și Danemarca, ceea ce a însemnat o reeeditare a finalei Campionatului Mondial de anul trecut, dar a și a finalei olimpice de la Tokyo. Așa cum era de așteptat, echilibrul a fost cuvântul de ordine pe tot parcursul partidei, iar scandinavii au ieșit învingători, după prelungiri.
În prima repriză, cele două echipe au alternat la conducere, dar niciuna nu s-a desprins la mai mult de două goluri. La pauză s-a intrat la egalitate, scor 14-14, dar danezii au început excelent partea secundă și au marcat de 3 ori fără să primească, având în Emil Nielsen un om providențial în poartă.

Franța - Danemarca 33-31, după prelungiri, în finala de la Campionatul European de handbal

Franța a revenit treptat și a reușit să egaleze imediat după ce s-a intrat în ultimele 10 minute de joc (23-23). Au urmat câte un gol rapid pentru fiecare echipă, după care Kentin Mahe a adus Franța pentru prima dată în avantaj în repriza a 2-a, iar Kai Johanssen a cerut time-out. Mikkel Hansen a revenit pe teren, după ce fusese odihnit, iar starul danezilor a marcat două goluri consecutive și a readus Danemarca în față.
Franța a egalat de la 7 metri, dar danezii au marcat imediat, iar finalul de meci a fost pasionant. Când se intrase deja în ultimele două minute, naționala lui Guillaume Gille a irosit un atac și, după un alt time-out, danezii nu au reușit să se desprindă. Când mai erau 25 de secunde, Kentin a egalat la 27, iar scandinavii nu au fructificat ultimul atac, astfel că s-a intrat în prelungiri.
În prima repriză suplimentară, cele două echipe au marcat câte două goluri, astfel că totul s-a decis în cea de-a 2-a. Dika Mem nu a marcat niciun gol în timpul regulamentar, dar a devenit eroul Franței în cele din urmă. Starul Barcelonei a înscris două goluri la rând și danezii au intrat în panică. Franța a ratat șansa de a se duce la 3 goluri, iar Hansen a marcat apoi din 7 metri și la intrarea în ultimul minut danezii erau la -1 (30-31). Având pe teren o echipă plină de jucători experimentați, Franța a stat în atac până la limita pasivului, iar când arbitri au arătat semnul, Prandi a luat o fază pe cont propriu și a marcat pentru 32-30. A fost momentul care a decis finala, chiar dacă cele două echipe au mai marcat câte o dată (33-31).
Așa s-a scris istoria celei de-a 16-a finale de Campionat European, doar a 3-a din istorie care a avut nevoie de reprize suplimentare. Franța a cucerit al 4-lea său titlu continental, din tot atâtea finale jucate, și s-a apropiat la o singură lungime de Suedia, care are cele mai multe trofee la EURO. Pentru Franța a fost al 13-lea trofeu major, ei având în palmares alte 6 titluri mondiale și 3 titluri olimpice.
Cel mai bun marcator al partidei a fost Mikkel Hansen (9 goluri), iar titlul de MVP l-a primit Emil Nielsen, portarul Danemarcei. Înainte de jucarea ultimelor două partide, EHF a anunțat echipa ideală a turneului. Danezii au avut doi oameni incluși, în timp ce francezii doar unul.
  • Portar: Andreas Wolff (Germania)
  • Extemă dreapta: Robert Weber (Austria)
  • Inter dreapta: Mathias Gidsel (Danemarca)
  • Centru: Juri Knorr (Germania)
  • Inter stânga: Martim Costa (Portugalia)
  • Extremă stânga: Hampus Wanne (Suedia)
  • Pivot: Ludovic Fabregas (Franța)
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Meciuri asemănătoare
Promo
Promo