Articol scris de Alex Ivan
Europeanul feminin de handbal a ajuns la cea de-a 14-a ediție. Această competiție a fost organizată prima dată în anul 1994, în Germania, și a fost câștigată de gazda acestui an, Danemarca. Turneul are loc la fiecare doi ani. Anul acesta, vor lua startul la Campionatul European 16 echipe. Cea mai titrată echipă din istorie este Norvegia, cu șapte medalii de aur, iar deținătoarea titlului european este Franța, care s-a impus la ediția din 2018.

Grupele de la CE de handbal feminin 2020

Handbal
Prima reacție a Cristinei Neagu după ce și-a prelungit contractul cu CSM București! Ce planuri are
29/12/2021 LA 16:59
România a fost repartizată în grupa D, alături de Germania, Norvegia și Polonia. Germania a obținut medalia de argint la prima ediție a Campionatului European, în 1994, iar de atunci a mai reușit doar trei clasări pe poziția a patra și este la prima participare din 2012 încoace. Polonia a luat parte la doar șase ediții ale europeanului feminin de handbal, iar cea mai buna performanță a fost locul al 5-lea obținut în 1998. Norvegia este de departe cea mai titrată echipă de la acest turneul final și principala favorită la medalia de aur. Handbalistele nordice au cucerit titlul european în șapte rânduri, la edițiile din 1998, 2004, 2006, 2008, 2010, 2014, 2016, și au obținut argintul de trei ori, în 1996, 2002 și 2012.
Alcătuirea grupelor de la Turneul final din Danemarca:
 • Grupa A: Danemarca, Franța, Muntenegru și Slovenia
 • Grupa B: Rusia, Suedia, Cehia și Spania
 • Grupa C: Ungaria, Croația, Olanda și Serbia
 • Grupa D: ROMÂNIA, Germania, Norvegia și Polonia
Franța este campioana en-titre a Campionatului European de handbal feminin și a mai ocupat podiumul în 2016, 2006 și 2002. Danemarca este și ea una dintre favorite, reușind să câștige trei din primele cinci ediții ale europeanului feminin de handbal. Muntenegru și Ungaria și-au trecut și ele câte un titlu european în palmares, în 2012, respectiv, 2000.
https://i.eurosport.com/2020/12/01/2947164.jpg

Lotul României pentru Campionatul European

Selecționerul României, Bogdan Burcea, a stabilit lotul de 18 jucătoare care va face deplasarea în Danemarca. Marea absență o reprezintă pivotul Crina Pintea, care a fost depistată pozitiv cu Covid-19 și nu va participa alături de “tricolore” la turneul final. Mai mult, extrema Laura Moisă a fost depistată pozitiv în Danemarca.
 • Portari: Denisa Dedu (CSM București), Iulia Dumanska (Podravska Koprivnica), Ana Maria Măzăreanu (Gloria Bistrița)
 • Extreme stânga: Alexandra Dindiligan (HC Zalău), Ana Maria Iuganu (Gloria Buzău), Nicoleta Dincă (Gloria Bistrița)
 • Interi stânga: Cristina Neagu (CSM București), Anca Polocoșer (Minaur Baia Mare)
 • Centru: Eliza Buceschi (Rapid București), Ana Maria Țicu (SCM Craiova), Cristina Laslo (Minau Baia Mare), Andreea Popa ( Minaur Baia Mare)
 • Interi dreapta: Laura Popa (Rapid București), Ana Maria Savu (SCM Craiova)
 • Extreme dreapta: Sonia Seraficeanu (Minaur Baia Mare)
 • Pivoți: Lorena Ostase (CSM Slatina), Alexandra Subțirică ( Gloria Buzău).
Din actualul lot, șapte handbaliste au luat parte la precedentul turneu final jucat de România, Campionatul Mondial din Japonia de anul trecut: Dedu, Dumanska, Iuganu, Neagu, Polocoșer, Seraficeanu, și Ostase.Cinci jucătoare vor debuta pentru România la un turneul final: Măzăreanu, Dindiligan, Țicu, A.Popa și Subțirică.

Palmaresul României la CE de handbal feminin

Turneul final din acest an este a 12-a ediție la care participă și România. Țara noastră a fost gazdă în anul 2000, când medalia de aur a fost cucerită de Ungaria. Cea mai bună performanță a tricolorelor” la Europeanul de handbal feminin a fost locul al treilea pe care l-au ocupat la ediția din 2010, după ce au câștigat finala mică cu Danemarca. România a mai jucat barajul pentru podium în două rânduri, ambele pierdute. Prima dată în anul 2000, fiind învinsă de către Rusia, iar cel mai recent la ediția din 2018, când a cedat în finala mică contra Olandei. De-a lungul timpului, patru handbaliste române au fost numite în cea mai bună echipă de la Campionatul European: Luminița Huțupan în 2000, Valentina Elisei în 2008, Cristina Neagu în 2010 și 2014, Crina Pintea în 2018.

Norvegia a renunțat la găzduirea competiției

Inițial, turneul final din acest an ar fi trebuit să fie găzduit de două țări, Norvegia si Danemarca. Guvernul norvegian a interzis oficial organizarea Campionatului European pe teritoriul statului scandinav din cauza pericolului generat de pandemia de coronavirus. Norvegia a comunicat această decizie cu 17 zile înaintea debutului competiției.
“Lucrăm să răspundem la întrebarea dacă este posibil să avem un record de infectări pentru un eveniment atât de mare. Să găzduim turneul final va fi foarte dificil. Ne temem de un record al îmbolnăvirilor, în contextul în care atât de mulți oameni sunt afectați”, a declarat premierul Norvegiei, Erna Solberg, pentru NTB.
În cele din urmă, Federația Europeană de Handbal s-a înțeles cu oficialii danezi, iar turneul final urmează să fie organizat doar în Danemarca. “În mod obișnuit, este nevoie de luni și ani pentru a organiza o asemenea competiție. Am reușit să găsim o soluție pentru a avea un turneu final pe pământ danez”, a fost reacția Federației Daneze de Handbal într-un comunicat oficial.
România ar fi trebuit să dispute partidele din faza grupelor la Trondheim. După retragerea Norvegiei, “tricolorele” vor debuta la Campionatul European la Kolding. Acesta se va desfăsura în perioada 3-20 decembrie.
Handbal
OFICIAL | Cristina Neagu și-a prelungit contractul cu CSM București pe 2 ani! Ce salariu va avea
29/12/2021 LA 08:43
Handbal
Cristina Neagu își prelungește contractul cu CSM București! Ce salariu va încasa handbalista
08/12/2021 LA 16:01