Handbal

Cristina Neagu: "Cea mai mare lecție este că trebuie să mă pun pe primul loc"

Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol

Cristina Neagu

Credit imagine: Getty Images

DeIrina Aldea
07/11/2019 la 10:55

Cristina Neagu a revenit de curând pe teren și este mai determinată ca niciodată să redevină cea mai bună jucătoare de handbal a lumii.

În urmă cu un an, la Campionatul European de Handbal Feminin, Cristina Neagu a suferit o accidentare teribilă într-un meci crucial cu Ungaria, o ruptură de ligamente la genunchiul drept. Cristina știa foarte bine ce înseamnă acea accidentare, asta pentru că a experimentat ceva asemănător în 2013.

Volumul de muncă depus de Cristina era uriaș, iar accidentarea a tras un semnal de alarmă că este nevoie de o pauză. De-a lungul timpului, cea mai bună handbalistă a lumii a avut mai multe astfel de accidentări. Ea s-a operat la umăr în vara anului 2011 și a lipsit de pe teren nu mai puțin de 19 luni. Mai apoi, ea a suferit o ruptură a ligamentelor genunchiului stâng la începutul anului 2013, la un antrenament și stat departe de tern timp de șase luni.

Handbal

Cristina Neagu, despre problema discriminării în sport: "Nimeni nu ar trebui să treacă prin asta!"

27/06/2020 LA 14:04

Cristina Neagu - recuperare și reinventare

Chiar dacă momentul a fost dificil de gestionat, Cristina a știut din primul moment ce-și dorește: să redevină cea mai bună jucătoare a lumii. În vârstă de 31 de ani, Cristina a avut parte de o recuperare foarte bine pusă la punct, și-a stabilit o rutină strictă pentru a avea grijă de corpul ei așa cum se cuvine. Procesul recuperării a fost filmat îndeaproape pentru documentarul The Unstoppable 8”, film care a debutat în septembrie 2019 la un teatru din București.

"Am plâns când am văzut filmul prima dată. Finalul m-a făcut să înțeleg de ce sunt aici și de ce am avut puterea să revin de fiecare dată mai puternică", a spus Cristina pentru site-ul oficial al EHF. După 326 de zile de pauză, Cristina a revenit pe teren într-un meci din faza grupelor între CSM București și MKS Perla Lublin și a înscris patru goluri, asta în condițiile în care este departe de a fi la 100%.

Interviul acordat de Cristina Neagu pentru EHF

În minutul 18 al partidei dintre CSM și MKS Lublin, Cristina Neagu și-a făcut apariția pe teren în aplauzele furtunoase ale publicului prezent în sală. Cristina a avut nevoie de doar câteva secunde pentru a înscrie primul gol, totul a decurs natural, pentru că Neagu pare să mai aibă multe discursuri de purtat în handbalul feminin.

"Au trecut aproape zece luni de când am avut operația, a fost o întindere grea pentru mine, cu câteva dificultăți întâlnite în procesul de recuperare, dar sunt foarte fericită pentru că am reușit să iau parte la un meci pentru prima dată de atunci și chiar sper că genunchiul va fi în regulă. Dacă sunt sănătoasă, voi juca tot mai mult. Am avut emoții mari înainte de revenire, mai ales la vestiar. Totuși, când am intrat pe teren am uitat de toate și am jucat cât de bine am putut. Am făcut doar două antrenamente complete în ultimul an și nu știam cum vor sta lucrurile, cum mă voi simți, ce voi reuși să fac pe teren. Nu este ușor când te antrenezi de doar două ori într-un an, dar totul s-a dovedit a fi în regulă, neașteptat de bine. Să obținem victoria a fost un mare plus moral și mă simt împlinită după ziua de duminică", a spus Cristina Neagu pentru EHF.

Ce a motivat-o pe Cristina Neagu să revină și mai puternică

"Dragostea pură pentru cee ace fac. Asta mă motivează în fiecare zi și chiar dacă am avut probleme cu recuperarea, umflături și unele dureri, mi-am droit cu adevărat să revin pe teren și să fac ce știu mai bine. Nu voi spune că voi fi la 100% în curând, am nevoie de timp. Forma mea de joc trebuie să se dezvolte în săptămânile următoare. Cu toate acestea, începutul a fost bun și acum vreau doar să mă bucur de moment, de ce se întâmplă acum. Genunchiul arată bine în acest moment, după meci, nu au existat dureri majore. Cea mai mare lecție pe care am învățat-o este că trebuie să mă pun pe primul loc, să fiu atentă la meciuri și exact asta voi face. Mă voi gândi doar la ce trebuie să fac pe teren și să mă bucur de timpul petrecut acolo. Nu pot spune că CSM se va îmbunătăți dramatic cu mine pe teren, vom vedea asta cu exactitate în următoarele meciuri. Echipa arată foarte bine, este lider în grupă și neînvinsă în Champions League. Pot doar să sper că vom juca și mai bine și obține mai multe victorii", a mai spus Cristina Neagu.

Cât despre Campionatul Mondial din decembrie, Cristina a vorbit și despre o posibilă participare a ei acolo: "Nu m-am gândit foarte mult la Campionatul Mondial, dar sunt în contact cu antrenorul echipei naționale, Tomas Ryde. Dorința mea de a juca pentru echipa națională nu este un secret, dar acum sănătatea mea este pe primul loc. Dacă merg în Japonia, atunci cu siguranță voi avea un program clar stabilit, iar rutina mea va fi gestionată cu atenție. O spun din nou, am nevoie de timp, mai multă recuperare, mai ales în următoarele luni. Prin urmare, va fi cu siguranță o provocare. Sper să joc, nu la fel de mult ca până acum, dar să fiu alături de fete, să le ajut cum pot".

Handbal

VIDEO | Cristina Neagu: Un 8 de Neoprit, documentarul unei cariere unice în handbal

26/06/2020 LA 16:45
Handbal

Cristina Neagu, interviu pentru Eurosport: "Eu, Simona Halep și Ana Maria Brânză ținem steagul sus!"

25/06/2020 LA 13:00
Subiecte asemănătoare
HandbalCristina Georgiana Neagu
Distribuie cu
Copiere
Distribuie acest articol