Consiliul IIHF a discutat despre statutul echipei masculine a Chinei înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 şi a confirmat că aceasta poate participa la turneu, fiind şi ţară gazdă.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale, francezul Luc Tardif, a indicat că IIHF ''a confirmat participarea echipei masculine chineze la Jocurile Olimpice de la Beijing''.
Beijing 2022
Beijing 2022 | Americanii mizează la hochei pe gheaţă pe jucători de la cluburi europene
14/01/2022 LA 11:49
În calitate de ţară gazdă, China are garantat un loc la toate evenimentele din cadrul JO 2022, însă IIHF a comunicat în luna septembrie că echipa masculină chineză ar putea fi împiedicată să joace din cauza "nivelului sportiv insuficient".

China ocupă locul 32 în ierarhia mondială, fiind mai slab clasată și decât România

Temerea că China nu va putea alinia o echipă competitivă i-a obligat pe responsabilii IIHF şi pe cei ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să caute o modalitate de a evita situaţia jenantă de exclude din competiţie naţiunea gazdă sau riscul ca aceasta să sufere o serie de înfrângeri umilitoare.
În condiţiile în care chinezii par hotărâţi să ia parte la turneul olimpic masculin, consiliul IIHF a confirmat, la începutul acestei luni, că nu ar căuta să blocheze participarea gazdelor la competiţie.
Tardif a făcut un pas înapoi în noiembrie afirmând că participarea Chinei ar depinde de regulile de eligibilitate a jucătorilor şi de evoluţiile Kunlun Red Star, o formaţie chineză care joacă în Liga Continentală de hochei din Rusia (KHL).
O echipă compusă din cinci observatori IIHF s-a aflat la Moscova pentru a urmări jocul lui Kunlun şi a raportat apoi executivului Federaţiei internaţionale de hochei, care a luat decizia bazată pe performanţe, dar şi în funcţie de jucătorii care vor fi eligibili să reprezinte China, printre aceştia aflându-se şi chinezo-canadianul Brandon Yip, hocheist care a evoluat în cursul carierei sale în Liga nord-americană.
În ierarhia mondială, China este pe locul 32, fiind în grupa a treia valorică. Spre exemplu, România este azi o națională mai bine cotată (locul 24).
Grupele turneului olimpic la hochei masculin:
  • Grupa A. Canada, SUA, Germania, China
  • Grupa B: Rusia, Cehia, Elveția, Danemarca
  • Grupa C: Finlanda, Suedia, Slocavia, Letonia
Sursa: Agerpres
Beijing 2022
Reluarea meciurilor din NHL, amânată o zi! Care este motivul
25/12/2021 LA 14:32
Beijing 2022
Responsabilii Jocurilor Olimpice din 2022 regretă că jucătorii din NHL nu vor fi prezenţi la Beijing
23/12/2021 LA 11:13