Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Prezență exotică în turneul olimpic masculin de hochei pe gheață

Andrei Nicolae

Publicat 07/12/2021 la 20:48 GMT+2

Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă (IIHF) a confirmat că prima reprezentativă masculină a Chinei, al cărui nivel calitativ a fost considerat insuficient de unii observatori, va participa la turneul masculin al Jocurilor Olimpice Beijing 2022.

Kunlun Red Star

Credit imagine: facebook

Consiliul IIHF a discutat despre statutul echipei masculine a Chinei înainte de Jocurile Olimpice de la Beijing 2022 şi a confirmat că aceasta poate participa la turneu, fiind şi ţară gazdă.
Preşedintele Federaţiei Internaţionale, francezul Luc Tardif, a indicat că IIHF ''a confirmat participarea echipei masculine chineze la Jocurile Olimpice de la Beijing''.
În calitate de ţară gazdă, China are garantat un loc la toate evenimentele din cadrul JO 2022, însă IIHF a comunicat în luna septembrie că echipa masculină chineză ar putea fi împiedicată să joace din cauza "nivelului sportiv insuficient".

China ocupă locul 32 în ierarhia mondială, fiind mai slab clasată și decât România

Temerea că China nu va putea alinia o echipă competitivă i-a obligat pe responsabilii IIHF şi pe cei ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) să caute o modalitate de a evita situaţia jenantă de exclude din competiţie naţiunea gazdă sau riscul ca aceasta să sufere o serie de înfrângeri umilitoare.
În condiţiile în care chinezii par hotărâţi să ia parte la turneul olimpic masculin, consiliul IIHF a confirmat, la începutul acestei luni, că nu ar căuta să blocheze participarea gazdelor la competiţie.
Tardif a făcut un pas înapoi în noiembrie afirmând că participarea Chinei ar depinde de regulile de eligibilitate a jucătorilor şi de evoluţiile Kunlun Red Star, o formaţie chineză care joacă în Liga Continentală de hochei din Rusia (KHL).
O echipă compusă din cinci observatori IIHF s-a aflat la Moscova pentru a urmări jocul lui Kunlun şi a raportat apoi executivului Federaţiei internaţionale de hochei, care a luat decizia bazată pe performanţe, dar şi în funcţie de jucătorii care vor fi eligibili să reprezinte China, printre aceştia aflându-se şi chinezo-canadianul Brandon Yip, hocheist care a evoluat în cursul carierei sale în Liga nord-americană.
În ierarhia mondială, China este pe locul 32, fiind în grupa a treia valorică. Spre exemplu, România este azi o națională mai bine cotată (locul 24).
Grupele turneului olimpic la hochei masculin:
  • Grupa A. Canada, SUA, Germania, China
  • Grupa B: Rusia, Cehia, Elveția, Danemarca
  • Grupa C: Finlanda, Suedia, Slocavia, Letonia
Sursa: Agerpres
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo