De MARIAN URSESCU
Eva Tofalvi (43 de ani) s-a retras acasă la Harghita Băi, dar nu trece zi fără zăpadă afară în care să nu pună schiurile în picioare. Își ia cățelul, un ciobănesc mioritic, și pleacă la plimbare pe schiuri. "Ce dor îmi e acum să merg pe schiuri, cu arma în spate! Să trag în piept aerul acela rece. Te trezește la viață, simți că trăiești cu adevărat. La -20 de grade, simți că respiri. Mulțumesc lui Dumnezeu că mi-a dat această viață", spune Eva Tofalvi.

Strânge bani pentru copiii care încep să facă sport

Beijing 2022
Beijing 2022: Cum au trăit comentatorii Eurosport cele mai tari momente de la Jocurile Olimpice
23/02/2022 LA 11:05
Ce face Eva Tofalvi azi? "Am o Asociație <Szekler Biathlon Centrum> prin care încerc să fac rost de bani, să ajut copiii cu echipament. I-am dat un nume mai internațional așa, că de afară, în general, încerc să fac rost de bani", explică Eva. E implicată și în politică. Membru UDMR, Tofalvi e consilier pe probleme de sport al președintelui partidului, Kelemen Hunor. "La Miercurea Ciuc sunt consilier local, fac de toate. Sunt antrenoare la SC Miercurea Ciuc. Sunt foarte activă, merg cu bicicleta, înot, și cand e zăpadă, zilnic urc pe schiuri", adaugă fosta biatlonistă.
https://i.eurosport.com/2022/01/31/3300966.jpg
Soțul e fost handbalist, Lorant Sipos, acum antrenor al echipei de ligă secundă HC Odorhei. "Am început să devin expert și în handbal de când mă uit cu el la meciuri", glumește Eva. Lorant Sipos este și antrenorul lotului național de juniori al României, băieți născuți 2004-2005.

Fermecată de Holmenkollen și Antholz

Eva Tofalvi are peste 400 de starturi în Cupa Mondială. A concurat între 1997 și 2018, peste 20 de ani în topul biatlonului mondial. "Dintre toate traseele în care am luat startul, Holmenkollen mi-a plăcut întotdeauna. Era undeva sus pe un deal, era un aer pozitiv. Deși era o pârtie grea, mie mi-a plăcut. Același sentiment îl am și cu Antholz. Cum schiezi acolo în pădure, totul e alb în jurul tău. Cred că pentru oricine ar fi ceva de vis, e ca un basm", spune Eva Tofalvi.
Într-o zi de decembrie 2008, Eva Tofalvi a obținut cel mai bun rezultat la o etaă de Cupă Mondială. A câștigat la Hochfilzen. ”Îmi aduc aminte ca acum. Era ninsoare afară, ningea cu fulgi mari. Zăpada era apoasă, traseul era foarte greu. Am mers însă bine atunci. Și diferența s-a făcut în poligon. Eu am tras cu zero și nu am avut niciun metru suplimentar de făcut. Așa am câștigat”, a povestit biatlonista.

"Eva Tofalvi a fost foarte bună în poligon!"

Eva Tofalvi a fost fascinată de biatlon. E lucrul pe care l-a făcut cu cea mai mare plăcere. Cei plăcea Evei mai mult, să meargă pe schiuri sau să tragă cu pușca în poligon? Răspunsul vine imedita: "Eva Tofalvi a fost bună la tragerile în biatlon. Nu mă laud, o spun rezultatele. Au fost ani în care am fost cea mai rapidă trăgătoare. La deplasarea pe schiuri nu excelam, eram undeva pe la mijloc, scoteam cam 30 de secunde pe tur".
A avut și un model în cursele de biatlon. "Modelul meu în biatlon a fost suedeza Magdalena Forsberg. Ea nu mai era așa de tânără când am intrat eu în întrecerile de Cupă Mondială. Am văzut la ea atunci ce apoi am simțit mai eu, când aveam 39 de ani. Tot respectul pentru ceea ce făcea, trăgea de ea să câștige". a încheiat Eva.
Beijing 2022
Poveștile impresionante ale Jocurilor Olimpice de la Beijing
21/02/2022 LA 05:21
Beijing 2022
Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing au fost declarate oficial închise
20/02/2022 LA 05:10