Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea Jocurilor Olimpice de iarnă din 1964. Debutul naționalei de hochei și al lui Ion Țiriac

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 18/01/2022 la 18:09 GMT+2

La Jocurile Olimpice de iarnă 1964, desfășurate la Innsbruck a participat pentru prima oară şi naţionala de hochei a României, care-l avea în echipă pe viitorul tenisman Ion Ţiriac.

Innsbruck 1964

Credit imagine: Getty Images

Cea de-a IX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă s-a desfăşurat la Innsbruck în perioada 29 ianuarie - 9 februarie 1964, potrivit olympics.com
Oraşul Innsbruck, capitala provinciei Tirol, este situat în sud-vestul Austriei, fiind o destinaţie îndrăgită de pasionaţii sporturilor de iarnă. Numele oraşului este rezultat din combinarea cuvintelor "Inn" şi "Brucke", adică "Podul Innului", trimitere la numele râului care străbate aşezarea.
Deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice a fost făcută de preşedintele Austriei, Adolf Scharf.
Au fost înregistrate atât o participare-record, de 1.091 de sportivi, dintre care 173 de femei, precum şi de spectatori, întrecerile fiind urmărite de peste un milion de oameni. Deosebit de populare au fost probele de schi şi meciurile de hochei pe gheaţă.
În competiţie au intrat sportivi din 36 de ţări. Au debutat Republica Populară Mongolă, Republica Populară Democrată Coreeană şi India.
Participanţii s-au întrecut la şase sporturi: bob, biatlon, hochei pe gheaţă, patinaj (artistic şi viteză), sanie, schi (alpin, sărituri, fond şi combinata nordică). Numărul probelor a fost de 34, dintre care 21 masculine, 12 feminine şi una mixtă. În 1964, la Innsbruck, a fost introdus, în premieră, concursul de sanie.

La Jocurile Olimpice de iarnă Innsbruck 1964 a apărut satul olimpic pentru sportivi

Pentru prima dată în istoria Jocurilor hibernale, a apărut satul olimpic pentru sportivi, după modelul celui construit la Jocurile Olimpice de vară, notează cosr.ro. A fost introdus cronometrajul la sutime de secundă pentru probele de schi alpin şi, tot ca noutate, probele de bob s-au desfăşurat pe o pistă artificială.
Buna desfăşurare a competiţiilor a fost periclitată de lipsa zăpezii, dar situaţia a fost remediată cu ajutorul armatei austriece. Nu mai puţin de 20.000 de blocuri de gheaţă au fost aduse din munţii din apropiere, pentru construcţia pistelor de sanie şi bob. Totodată, au fost aduşi 40.000 de metri cubi de zăpadă, la care s-au adăugat încă 20.000 de metri cubi de rezervă.
Eroinele celei de-a IX-a ediţii au fost surorile Christine şi Marielle Goitschel din Franţa, clasate pe primele două poziţii atât la slalom, cât şi la slalom uriaş. La patinaj viteză, sovietica Lidia Skoblikova a câştigat toate cele patru probe.
Sportiva Han Pil Hwa din Coreea de Nord a obţinut argintul la patinaj viteză pe 3.000 de metri, prima medalie olimpică de iarnă din palmaresul ţării sale.
Italianul Eugenio Monti s-a remarcat nu doar prin rezultate, dar şi prin gestul său de a ajuta delegaţia britanică, punând la dispoziţia cuplului Tony Nash şi Robin Dixon o piesă pentru bob, fără de care cei doi nu ar fi putut termina proba. Echipa britanică a cucerit titlul olimpic, iar cea italiană a terminat pe locul al treilea. Pentru sportivitatea de care a dat dovadă, Eugenio Monti a devenit primul laureat al medaliei Pierre de Coubertin.
Românul Ion Panţuru, care peste patru ani avea să facă istorie în sportul românesc de iarnă, a debutat în proba de bob.
Delegaţia sovietică a cucerit 11 medalii de aur, iar cea austriacă a obţinut 4 medalii de aur. Norvegia şi Finlanda au cucerit, fiecare, 3 medalii de aur. În total, URSS a dominat competiţia, cu 25 de medalii, urmată de Norvegia, cu 15 medalii şi de Austria, cu 12 medalii, potrivit olympics.com.

România a avut ca rezultat de vârf un loc 5 prin Gheorghe Vilmoș la biatlon

La Jocurile Olimpice de iarnă din 1964, a participat pentru prima oară şi naţionala de hochei a României, care-l avea în echipă pe viitorul tenisman Ion Ţiriac. Dintre cei 28 de sportivi români, cea mai bună clasare a avut-o Gheorghe Vilmoş, în proba de biatlon 20 km, locul cinci. România a obţinut poziţia 19 în clasamentul pe naţiuni.
Rezultatele sportivilor români:
  • - locul 5 - biatlon, 20 km: Gheorghe Vilmoş
  • - locul 12 - echipa de hochei pe gheaţă (Nicolae Andrei, Anton Biro, Alexandru Kalamar, Anton Crişan, Zoltan Czaka, Ion Ferenczi, Iulian Florescu, Andrei Ioanovitz, Ştefan Ionescu, Dan Mihăilescu, Adalbert Nagy, Eduard Pană, Iosef Sofian, Geza Szabo, Gyula Szabo, Ion Ţiriac, Dezideriu Varga)
  • - locul 13 - bob-2: Ion Panţuru, Hariton Paşovschi
  • - locul 14 - biatlon, 20 km: Constantin Carabela
  • - locul 15 - bob-2: Alexandru Oancea, Constantin Cotacu
  • - locul 15 - bob-4: Ion Panţuru, Gheorghe Maftei, Constantin Cotacu, Hariton Paşovschi
  • - locul 27 - biatlon, 20 km: Gheorghe Cimpoia
  • - locul 39 - schi fond, 15 km: Gheorghe Bădescu
  • - locul 54 - schi fond, 30 km: Gheorghe Bădescu
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo