Vis la Paris | Uluitor cum au primit tricolorii vestea că vor juca la Jocurile Olimpice! Prioteasa: "N-am știut nimic"

Nicu Savin

Actualizat 18/02/2024 la 17:28 GMT+2

Naționala de polo a României s-a calificat miraculos la Jocurile Olimpice de la Paris, după ce Africa de Sud s-a retras. Andrei Prioteasa a dezvăluit în exclusivitate pentru Eurosport că ricolorii nu au știut nimic despre această veste până în momentul în care au ajuns la bazin să vadă finala dintre Croația și Italia.

Paris 2024 : Așa vor arăta Jocurile Oimpice

Naționala României de polo a obținut în mod miraculos biletele pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Tricolorii rataseră acest obiectiv la Mondiale, după ce au pierdut barajul pentru sferturi contra Muntenegrului (9-12), dar astăzi au aflat că vor ajunge la competiția supremă din sport după retragerea Africii de Sud, care ar fi trebuit să joace la Paris în calitate de campioană a Africii.
Vis la Paris | Uluitor cum au primit tricolorii vestea că vor juca la JO! Prioteasa
Bucură-te de performanță alături de LIDL, sponsor al transmisiunii Eurosport din drumul spre Paris.
Evident, entuziasmul este la cote uriașe în tabăra României, mai ales că tricolorii și-au făcut norocul cu mâna lor, pentru că au învins China în turneul de clasament și au terminat pe locul 10 la Doha. Andrei Prioteasa, unul dintre cei mai buni jucători ai României în ultimii ani, a oferit un interviu exclusiv pentru Eurosport, în care a dezvăluit că vestea cea mare a fost primită chiar înaintea finalei dintre Croația și Italia (15-13, după penalty-uri), fără ca vreunul dintre jucători să fi știut ceva înainte.
"Nu știam nimic. Astăzi am primit vestea. Noi am încercat să jucăm cât mai bine la Mondialul ăsta și să ne clasăm pe o poziție cât mai bună, în speranța de a ne califica La Jocurile Olimpice. Ăsta a fost țelul nostru și până la urmă s-a împlinit. A fost o bucurie foarte mare. Noi am fost cu toții la bazin să vedem finala Campionatului Mondial (n.r. Croația a învins Italia la penalty-uri) și cei de la World Aquatics ne-au chemat și ne-au spus că vom participa la Jocurile Olimpice.
A fost un sentiment pe care nu-l pot descrie. Cred că în viața fiecărui sportiv cea mai mare motivație este să ajungi la Jocurile Olimpice, pentru că este competiția cea mai prestigioasă. Noi, ca și echipă, o echipă tânără, am fost foarte entuziasmați și așteptăm cu nerăbdare să merge acolo și să jucăm cu cei mai buni din lume.", a spus Andrei.
Prioteasa nu are nicio preferință privind adversarele României de la Paris, dar a menționat că i-ar plăcea un duel cu Franța, pentru că atmosfera va fi fantastică, fiind vorba de țara gazdă: "În seara asta va fi tragerea la sorți. Vom vedea în ce grupă vom fi repartizați. Vom juca cu cele mai bune echipe din lume. Cred că ar fi frumos să jucăm cu Franța, pentru că e țara gazdă, și va fi o atmosferă superbă la bazin. Dar vom întâlni doar echipe foarte bune și avem ambiția să demonstrăm că putem juca de la egal la egal cu ele".

România, calificare miraculoasă la Jocurile Olimpice! Africa de Sud s-a retras, dar tricolorii au și ei un mare merit

Scenariul prin care România a ajuns să fie invitată la Paris este de domeniul fantasticului, dar trebuie spus că este și meritul tricolorilor și al staff-ului tehnic. România și-a câștigat în bazin dreptul de a fi prima opțiune în cazul unei retrageri, e drept, total neașteptată.
După eșecul cu Muntenegru, tricolorii au jucat în turneul de clasament la Doha (locurile 9-12). În primul meci au învins China (9-7), pentru ca apoi să piardă "finala" pentru locul 9 contra Statelor Unite. Astfel, naționala noastră a terminat pe locul 10 la Mondiale, unul onorabil, dar insuficient la momentul respectiv pentru calificarea la Jocurile Olimpice.
Retragerea Africii de Sud a schimbat însă lucrurile, iar România a profitat. Dacă tricolorii nu învingeau China, asiaticii ar fi mers în locul Africii de Sud la Paris, asta pentru că Japonia a câștigat aurul la Jocurile Asiatice și era sigură de calificare la Jocurile Olimpice indiferent de locul ocupat la Doha (a terminat pe locul 13). De notat că meciul cu SUA nu a mai contat în această ecuație, deoarece naționala de peste Ocean era și ea sigură de locul la Paris înainte de Mondiale, în calitate de medaliată cu aur la Jocurile Panamericane de anul trecut.
Așadar, șansa i-a surâs naționalei României de polo, dar zicala că "norocul ți-l faci cu mâna ta" se potrivește de minune. Dacă tricolorii ar fi cedat mental după înfrângerea cu Muntenegru și nu ar fi învins China, acum ar fi avut un regret enorm. De lăudat atitudinea băieților noștri, dar și a staff-ului tehnic, care i-a ținut conectați până în ultima clipă la ceea ce au de făcut la Doha. Nu de puține ori se întâmplă ca în sporturile de echipă, la turneele finale, formațiile care ratează obiectivul principal să trateze cu indiferență meciurile de clasament. Acest lucru nu e neapărat de condamnat. De exemplu, în mod normal, pentru naționala României de polo nu era o mare diferență între a termina pe locul 10 sau 11 la Mondial. De această dată diferența a fost între a fi sau a nu fi la Jocurile Olimpice și chiar dacă principalul "merit" îl au sud-africanii, poloiștii lui Bogdan Rath merită și ei felicitări.
România va participa pentru a 11-a oară la turneul olimpic de polo. Ultima dată s-a întâmplat în 2012, iar cea mai bună performanță a fost înregistrată la ediția din 1976 (locul 4). La Paris, tricolorii vor concura alături de alte 11 echipe: Australia, Croația, Franța, Grecia, Ungaria, Japonia, Muntenegru, Italia, Serbia, Spania și SUA. Cele 12 combatante vor fi împărțite în două grupe de câte 6, iar primele 4 vor avansa în sferturile de finală.
Jocurile Olimpice de la Paris vor fi pe Eurosport și pe aplicația Eurosport în perioada 26 iulie - 11 august 2024.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo