Sportivul din Iran a părăsit Japonia după ce şi-a încheiat participarea la Campionatele Mondiale. De această dată însă, Saied nu s-a întors acasă. Ajutat de românul Marius Vizer, președintele Federației Internaționale de Judo, iranianul a ajuns în Germania, unde a cerut azil politic.
Spre ghinionul lui Mollaei, în categoria lui de competiţie se află un judoka foarte bun din Israel, Sagi Muki. Din această cauză, Mollaei a fost nevoit să piardă anumite meciuri în mod repetat, pentru a evita confruntările cu Muki. Motivul este legat de conflictul politic dintre Israel și Iran. Iranul le interzice sportivilor săi să evolueze împotriva celor israelieni. Cei care nu respectă această indicaţie riscă excluderea sportivă, iar asta e cea mai blândă pedeapsă.
https://i.eurosport.com/2019/11/05/2710662.jpg
Tokyo 2020
Speranţe pentru o medalie la JO? Un fost campion mondial şi vicecampion olimpic a devenit român
06/08/2021 LA 07:29

Mollaei, ogligat să piardă în mod repetat

Saied Mollaei s-a aflat la un moment dat în mijlocul unui episod inedit. Aflat pe tatami, în timpul unui duel într-o competiţie internaţională, i s-a transmis de pe margine că trebuie să piardă. Vocea antrenorilor iranieni s-a auzit în timpul transmisiunii directe. Aceștia au acţionat în disperare deoarece aflaseră că Sagi Muki s-a impus în celălalt duel. Ghinionul face că cei doi s-ar fi aflat în confruntare directă dacă iranianul reușea să se impună.
La Campionatele Mondiale de la Tokyo din această toamnă, Mollaei și Muki au pornit în forţă, obţinând câte patru victorii în drumul lor spre sferturi. În semifinale, Mollaei l-a înfruntat pe belgianul Matthias Casse, iar Muki s-a duelat cu egipteanul Mohamed Abdelaal. Iranianul a pierdut categoric (0-10), în timp ce israelianul şi-a câştigat semifinala şi, ulterior, a luat şi medalia de aur.
https://i.eurosport.com/2019/11/05/2710664.jpg
Potrivit Gazzetta dello Sport, după competiţie, Mollaei a fost adus înapoi la hotel de oamenii lui Vizer, şi-a luat lucrurile şi a plecat cu o maşină la aeroportul din Tokyo. De aici, a zburat spre Germania, acolo unde a cerut azil politic.
Aflat la Tokyo, Marius Vizer a acordat un interviu despre acest scandal pentru presa locală. Acolo, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo a confirmat că Mollaei va concura sub steagul olimpic la Tokyo 2020, adică pentru lotul refugiaților. În urma aceste decizii, Mollaei îşi va putea înfrunta rivalul din Israel.
Tokyo 2020
Cum a reacționat Jose Mourinho când Portugalia a câștigat prima medalie la Tokyo
31/07/2021 LA 00:44
Tokyo 2020
Momente emoționante la Tokyo! Faza zilei a fost oferită de o judoka din Arabia Saudită
30/07/2021 LA 19:25