Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Motocross Mania | Mereu alături de motoare. Alexandru Enceanu a fost oficial tehnic în Marle Premiu al Turciei

Andrei Nicolae

Publicat 04/09/2023 la 23:59 GMT+3

Campionatul Mondial de Motocross și-a desfășurat în Turcia o nouă etapă în weekend-ul ce tocmai a trecut, iar România a fost reprezentată pe circuit de Aida Cojanu. Țara noastră a mai avut pe cineva prezent la Afyonkarahisar, și anume pe veteranul Alexandru Enceanu, care a ocupat postul de oficial tehnic. Seniorul a oferit un interviu pentru Eurosport.ro chiar de la fața locului.

Alexandru Enceanu

Credit imagine: Eurosport

Weekend-ul ce a trecut a fost marcat de o nouă etapă de Campionat Mondial în lumea motocross-ului, respectiv Grand Prix-ul Turciei, în Afyonkarahisar. România a avut mai mulți reprezentanți în Țara Semilunii, deoarece pe lângă Aida Cojanu, care a concurat pe circuit, au mai existat persoane prezente și în echipa organizatorică.
Unul dintre acești oameni a fost Alexandru Enceanu, veteranul de 66 de ani din motocross-ul românesc, care a ocupat postul de oficial tehnic în cadrul Marelui Premiu al Turciei. Echipa Eurosport.ro a fost prezentă chiar la fața locului, în Afyon, pentru a lua pulsul competiției organizate în Țara Semilunei, deplasarea fiind organizată de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
"Schultz", cum este cunoscut de prieteni, a acordat un interviu pentru Eurosport.ro chiar la momentul desfășurării curselor și a vorbit în primul rând despre ce presupune rolul său de oficial tehnic și cum se pregătește mai exact pentru acest post.
"Nivelul organizării și al desfășurării competițiilor este cel mai înalt din lume și necesită aplicarea unor regulamente destul de stricte ale Federației Internaționale. Noi am fost solicitați ca să asigurăm partea tehnică a reviziilor și a ce privește starea motocicletelor, a echipamentelor de siguranță ale piloților, căști, protecții, etc.
În primul rând, este necesar să fii în posesia unei licențe internaționale, care să îți certifice cunoștințele necesare, iar pe parcurs bineînțeles contează și o rutină la anumite competiții. Personal, înainte de fiecare competiție, bineînțeles revizuim ca și medicii, ca și în alte profesii, reviuzim ceea ce trebuie utilizat la momentul competiției."
Citește și:

Alexandru Enceanu, prezent și pe circuit, dar și în afara sa în lumea motocross-ului

Veteranul sportului cu motor românesc a continuat și a vorbit despre cum își împarte timpul către motocross între rolul de pilot senior și cel de oficial tehnic, pe care îl ocupă în diferite contexte, cum a fost cel din prezent la Grand Prix-ul Turciei.
"Adevărul este că am încercat să nu mă îndepărtez de fenomen și partea tehnică pe care o facem acum este doar un soi de continuare sau de completare. Particip cu plăcere și acum la etapele de campionat național sau dacă mai prind vreun internațional, dar fiind la categoria veterani deja nu mai suntem la o intensitate atât de mare, trebuie să recunosc.
picture

Alexandru Enceanu, seniorul motocross-ului românesc

Credit imagine: Eurosport

Așa că încercăm să rămânem aproape de fenomen și iată ca la cel mai înalt nivel este cu atât mai plăcut și pentru noi. Suntem aproape de, putem să spunem de vedetele sportului respectiv."
De asemenea, "Schultz" a salutat cea de-a doua apariție la o etapă de Mondial a Aidei Cojanu, care a obținut 9 puncte în cadrul celor două manșe din GP-ul Turciei. Mai mult decât atât, Enceanu a vorbit și despre absența de la acest Mare Premiu a altui român, respectiv Krisztian Tompa, care s-a accidentat la claviculă cu o lună înainte de cursă. Astfel, pilotul de 66 de ani a punctat și câteva aspecte mai dure din sportul cu motor.
"Aida nu este la prima tentativă, ea a mai punctat în câteva etape mondiale, ceea ce pot să spun că este mai mult o premieră pentru motocross-ul românesc. Noi încă n-am avut sportivi care să puncteze la câteva etape succesive să zicem. Este și din cauza condițiilor destul de dificile de participare.
picture

Aida Cojanu, în cursa 2 din Grand Prix-ul Turciei

Credit imagine: Eurosport

Accidentul lui Krisztian (n.r. Tompa) este o altă dovadă că sportul este dificil, nu este ușor de rezistat pe parcursul întregului sezon. Trebuie să îți păstrezi și o formă cât mai bună, trebuie să fii și într-o stare de sănătate perfectă și accidentele totuși fac parte din joc."
Nu în ultimul rând, Enceanu a vorbit despre ce le trebuie unor piloți tineri care vor să facă performanță pentru a ajunge pe cele mai înalte culmi. Astfel, veteranul de 66 de ani a punctat câțiva factori care se pot dovedi decisivi în această ascensiune a unui tănâr pilot.
"În primul rând, trebuie să fie devotat ideii, în al doilea rând, să nu se grăbească. Răbdarea este o calitate aici, pentru că formarea unui pilot ia totuși timp îndelungat, iar cei care susțin un sportiv, financiar, din orice punct de vedere de obicei se grăbesc să obțină rezultate.
Orice rezultat, pozitiv, nu putem să spunem altfel, îi îndeamnă să vrea și mai mult. Uneori însă se sar etape în pregătire și asta aduce deservicii totuși sportului."
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo