Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Motocross Mania | România, față în față cu găzduirea unei etape de MXGP? Verdictul secretarului Federației

Andrei Nicolae

Publicat 06/09/2023 la 20:35 GMT+3

România a intrat pe harta motocross-ului la nivel înalt, după ce a organizat în acest an Campionatul Mondial pentru Juniori, care a fost apreciat de extrem de multă lume. Țara noastră este văzută drept o posibilă gazdă chiar pentru un Grand Prix, iar secretarul Federației Române de Motociclsim, Sabin Olariu, a vorbit despre acest lucru într-un interviu pentru Eurosport.ro.

România a găzduit Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori în 2023

Credit imagine: Twitter

România a devenit din ce în ce mai implicată în lumea motocross-ului din întreaga lume, aspect demonstrat mai ales după găzduirea Campionatului Mondial pentru Juniori din iulie 2023. Oameni importanți din sportul cu motor au lăudat la maxim organizarea țării noastre și nu exclud chiar o posibilă apariție a României în calendarul MXGP.
Una dintre persoanele care s-ar putea dovedi a fi decisivă în desfășurarea unui Mare Premiu din Motocross în România este secretarul general al Federației Române de Motociclsim, Sabin Olariu. Acesta a avut un rol extrem de important în găzduirea Mondialului de Juniori și a observat ce a mers bine și de ce ar mai avea nevoie țara noastră pentru a organiza un astfel de eveniment.
Omul din conducerea Federației a acordat un interviu pentru Eurosport.ro din Turcia, de la Marele Premiu organizat în Țara Semilunii, unde a fost prezent în calitate de director de eveniment. Echipa Eurosport.ro a fost prezentă chiar la fața locului, în Afyon, pentru a lua pulsul competiției organizate în Țara Semilunei, deplasarea fiind organizată de Autoritatea pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului din Turcia (TGA).
Sabin Olariu a declarat că este convins că România s-ar putea descurca să organizeze un Grand Prix din punct de vedere logistic, însă a identificat impedimentul care ar putea apărea, și anume aspectul financiar. În acest sens, secretarul general al Federației a detaliat cât de mulți bani au fost investiți în Mondialul de Juniori și cât de mulți ar trebui să fie aduși de autoritățile locale pentru a se putea organiza un MXGP.
"Trebuie să spun că după ce am văzut această organizare din iulie (n.r. de la Mondialul de Juniori), pe care am reușit-o împreună, sunt absolut convins că reușim fără nicio problemă să ne descurcăm din punct de vedere logistic și organizatoric. Putem să facem, să îndeplinim standardele din toate punctele de vedere. Problema noastră sunt banii.
Atât timp cât nu reușim să găsim sprijin din partea autorităților locale, un sprijin consistent, aici nu mă refer la un buget normal pentru o cursă normală. Totuși îți trebuie foarte mulți bani pentru a plăti contractul, pentru a reuși să aduci Infront-ul în situația în care să-și dorească să vină aici. Avem și alte cheltuieli, care sunt generate de organizare:mai mulți oameni de plătit, mai mulți oameni la organizare, într-adevăr de mărit un pic parcul.
Mai avem câteva finețuri, ca să zic, de făcut, dar fără un ajutor consistent din partea autorităților locale, cum văd în Turcia că se întâmplă de șase ani de zile, unde este extraordinar. Din punctul meu de vedere, autoritatea locală și centrală din Turcia a înțeles că aceste tipuri de evenimente sportive reușesc să aducă o foarte mare valoare comunității pe care o păstoresc.
Este treaba noastră să reușim să facem același lucru și la noi în țară. Sunt foarte mulțumit de sprijinul pe care ni l-a dat Agenția Națională pentru Sport, am reușit să semnăm un contract pentru promovarea sportului de performanță pe capitolul excelență, în valoare de 450.000 de lei. A mai venit și Federația din venituri proprii cu aproape 200.000 de lei, aici nu vorbesc de banii pe care a trebuit să îi aducă organizatorul, care iarăși se ridică la o sumă cel puțin egală, dacă nu mai mare, spre dublă, față de ce au reușit să strângă Federația și cu ministerul.
Până la urmă, trebuie să te gândești că suntem o federație mică. Avem șase, șapte angajați. Avem un buget de la Agenția Națională pentru Sport de 700.000 de lei. Gândește-te, 450.000 de lei pentru o cursă și 700.000 de lei pentru o sută de curse într-un an. Noi avem un buget cam de 2 milioane de lei pe an, am reușit să alocăm 10% anul ăsta numai pentru această competiție. Un efort foarte mare, ne-am descurcat, am reușit să plătim toți furnizorii, am reușit să plătim tot.
Mai avem acum de terminat decontul pentru plata finală din partea Agenției Naționale pentru Sport și putem spune că am încheiat cu acest eveniment, care a durat un an de zile. Un an de zile de gândire, de efort, de muncă și ce aș vrea să văd mai bine pe viitor, în cazul în care am avea un MXGP în România, aș vrea să mă pot baza pe banii aceștia de la începutul anului, pentru că te organizei altfel.
Aveam aprobarea pentru suma aceasta, dar contractul nu l-am semnat decât foarte târziu. La nivelul de MXGP, cu toate lucrurile pe care trebuie să le aduci și să le ai disponibile la circuit, mă îndoiesc că vom reuși să ne descurcăm chiar în felul acesta. Ăsta ar fi un lucru pe care l-aș avea în vedere să îl îmbunătățim în viitor, să reușim să știm pe ce bani stăm, din punct de vedere al bugetului și să putem să calculăm mai din timp ce ne mai trebuie, unde mai trebuie să închidem buzunarul, să mai strângem, să mai tăiem un pic din cheltuieli.
Cred că avem posibilitatea de a face lucrurile astea, pentru că avem o relație foarte bună și cu doamna președinte Elisabeta Lipă, și cu vicepreședinții din Agenția Națională pentru Sport. Trebuie să spargem această barieră, pentru că una este să cheltuiești 450.000 de lei de la minister, alta este să ceri 5 milioane, cât am avea nevoie poate ca să acoperim toată suma. Vorbim deja de o sumă de 10 ori mai mare, e altceva.
Mi-aș dori foarte mult să aducem un MXGP în România și sunt absolut convins că dacă l-am face o dată cu succes, ar fi o chestie care ar rămâne pentru mai mulți ani de zile. Nu ar fi o singură dată și asta într-adevăr ar fi un real câștig. În momentul acela, am avea în Balcani mai mulți organizatori de MXGP și am reuși să ridicăm toată zona. Ce mi-aș dori cel mai mult, mai mult decât în MXGP-ul în România, mi-aș dori să avem câțiva sportivi care să facă rezultate în mod constant la nivel european.
Întâi la nivel european, că o să ajungem și acolo, și la mondiale, trebuie să o luăm pas cu pas. Stăm bine la nivel regional, deja stăm bine în regiunea balcanică, pasul următor este să ducem mai mulți sportivi la europene, să reușim să creem niște programe pentru ei, să îi ajutăm să participe la toate etape, să trateze lucrurile serios, astfel încât până la sfârșitul anului să poți să te bați la primele locuri.
Ăsta este un lucru important pentru mine, iar lucruile astea se întâmplă atunci când pui accent pe juniori, când pui pe descoperiea noilor talente, când pui accent pe sprijinirea talentelor descoperite. Încercăm să facem chestia asta, dar încă o dată, 2 milioane de lei, buget anual, deci cam 170.000 de lei pe lună, având foarte multe curse de care trebuie să ai grijă. E o activitate foarte stufoasă, ceea ce e bine, numai că lipsesc banii."
Citește și:

Sabin Olariu vrea ca motocross-ul din România să aibă o bază mult mai mare de fani

În cadrul interviului, secretatul general al Federației a identificat o altă problemă de care s-ar putea lovi în organizarea unui Grand Prix, și anume numărul mic de spectatori care ar putea veni la curse. Astfel, Olariu a declarat că este primordial ca oamenii de la noi din țară să fie învățați să vină la circuit pentru a vedea curse de motocross, înainte de a lua în considerare o posibilă găzduire a unui Grand Prix.
"Foarte important este să și ai pentru cine. Ceea ce mi-a lăsat un pic un gust amar (n.r. la Mondialul de Juniori) a fost faptul că organizatorii, după ce au depus toate eforturile astea, nu au avut parte de atât de mulți spectatori. Am văzut poate, trei, patru cinci sute, o mie în timpul weekend-ului care să vină la circuit și să sprijine această activitate, deși biletul pentru weekend era de 80 de lei.
Nu era o sumă atât de mare, astfel încât să trebuiască să-ți rupi de la gură și să trebuiască să faci un efort financiar atât de mare pentru a fi acolo. Ceea ce mi-aș dori ar fi ca oamenii să înțeleagă că tu atunci când vii la circuit, îți place chestia asta și ai dat 80 de lei ca să vezi această cursă, competiție, ce se întâmplă la circuit, tu ai sprijinit activitatea aia, ai sprijinit organizatorul să mai facă și altele.
Atunci vei avea o cursă și anul viitor, și weekend-ul viitor, și luna viitoare și atunci se va închide cercul și vom reuși să facem roata să se învârtă. Pentru chestia asta, trebuie să popularizăm sportul, trebuie să facem ca oamenii să-și dorească să consume sportul nostru. Pentru asta, trebuie să educăm în primul rând oamenii, trebuie să reușim să îi aducem la circuit, trebuie să le oferim o experiență plăcută în timpul acela, să le arătăm că este un sport de familie.
E un sport unde disciplina primează, unde efortul sportivilor primează, unde calitățile fizice și tehnice de pe motocicletă primează, unde cel care muncește cel mai mult și se antrenează cel mai mult și investește cel mai mult efort în treaba asta, în general reușește să ajungă în vârful piramidei. Noi asta trebuie să și recompensăm din punct de vedere al sportivilor și trebuie să și educăm în rândul comunității."
Citește și:

Ce părere a avut Sabin Olariu despre Mondialul de Juniori de la noi din țară

Sabin Olariu nu a ezitat să puncteze și cât de multă muncă s-a investit în Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori găzduit de România și cât de bine a fost primit de cei din afară. Secretarul general a rememorat astfel întreaga bucurie pe care a resimțit-o în momentul organizării turneului respectiv.
"Trebuie să-ți spun că toată pregătirea a început cu un an înainte. Nu a fost numai o emoție de weekend. A fost un munte pe care a trebuit să îl urcăm și am făcut împreună toată chestia asta.
Prin împreună, mă refer la toată lumea care a fost implicată în organizare, adică clubul nostru afiliat care și-a asumat organizarea etapei de Campionat Mondial, clubul sportiv Top Cross TCS din Otopeni, de asemenea și Federația și după aia Agenția Națională pentru Sport, care a reușit să ne sprijine financiar și toți partenerii care au fost alături de noi, unii noi atrași de club, unii ai Federației.
A fost un efort comun, care după foarte foarte multă muncă, foarte mulți bani cheltuiți, foarte multă pregătire, foarte multă investiție în infrastructură, până la urmă a reușit să facă un rezultat foarte bun. Toate lucrurile astea au contribuit la acest succes, eu până la urmă așa l-am văzut. Ca un succes. La sfârștiul zilei de duminică, îmi părea rău că s-a terminat, atât de frumos a fost.
Chiar dacă a fost foarte greu, foarte obositor, am tras de noi foarte mult ca să putem să ne ridicăm la nivelul acesta. A fost important pentru noi să arătăm că se poate, într-o țară care poate nu are o performanță atât de mare în motocross-ul mondial. Cu toate astea, sunt mulțumit de rezultatul pe care l-am obținut din punct de vedere al organizării, dar și al rezultatului sportiv.
Până la urmă, să califici doi sportivi în finale, adică în cei mai buni sportivi din lumea asta și de asemenea România să se claseze din 38 de națiuni pe locul 19, adică am ajuns și noi în jumătatea superioară a clasamentului, m-a bucurat foarte mult.
Nu-ți ascund faptul că, bănuiesc că asta a fost și impresia generală pentru că ăsta a fost și feedback-ul pe care l-am primit atât noi, cât și organizatorii, am reușit să facem o imagine foarte bună și să punem România pe hartă și am reușit să facem foarte multă lume din comunitatea asta să vorbească foarte frumos despre noi și asta cred că este un succes care se va propaga asupra următorilor ani, prin schimbarea atitudinii față de sportivii români, de echipele românești, de companiile românești și de ce înseamnă implicarea noastră în motorsport-ul european și mondial."
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo