Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Cât va încasa David Popovici de la MTS după cele două medalii de aur câștigate la Campionatele Mondiale

Bianca Dumitru

Publicat 22/06/2022 la 22:50 GMT+3

David Popovici a devenit campion mondial și în proba de 100 metri liber. Sportivul a reușit un timp excelent în finală, impresionând încă o dată prin evoluția sa. Pentru cele două medalii de aur, statul român îl va recompensa financiar.

David Popovici

Credit imagine: Twitter

La 48 de ore de la victoria din finala de 200 de metri liber, David Popovici a făcut o nouă cursă pe care nu o vom uita niciodată, impunându-se și în proba "regină" din natația mondială.
Calificat în finala de 100 de metri liber cu primul timp, sportivul nostru și-a respectat statutul de mare favorit și a reușit să câștige a doua medalie de aur de la Campionatele Mondiale.
David Popovici a înotat în 47,58 de secunde, câștigând pe muchie de cuțit în fața francezului Maxime Grousset, care a înregistrat timpul de 47,64 de secunde, în timp ce pe locul 3 s-a clasat canadianul Joshua Liendo Edwards, cu 47,71 de secunde.
Pentru cele două medalii de aur cucerite la Campionatele Mondiale de la Budapesta, înotătorul de 17 ani va fi recompensat financiar de statul român.
Potrivit AS.ro, David Popovici va primi de la Ministerul Tineretului și Sportului câte 56.000 de lei pentru fiecare clasare pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Astfel, în total, sportivul va încasa 112.000 de lei, circa 22.000 de euro.
Veniturile campionului ar putea crește, dacă MTS va decide să dubleze valoarea premiilor, așa cum s-a întâmplat vara trecută, după Jocurile Olimpice de la Tokyo.
În plus, David Popovici ar putea fi premiat și de clubul la care este legitimat, Dinamo, care îi poate acorda o sumă echivalentă cu maximum 50% din ceea ce va primi de la minister, dar și de COSR, care ar putea decide să-l recompenseze pe sportivul care a scris istorie la Budapesta.
Citește și:

DAVID POPOVICI, RECORD DUPĂ 49 DE ANI, LA CAMPIONATUL MONDIAL

Odată cu performanța din această seară, Popovici a rescris istoria înotului. Asta pentru că tânărul de 17 ani a egalat o performanță veche de 49 de ani. O singură dată în istoria Campionatelor Mondiale un sportiv a câștigat aur atât la 100, cât și la 200 de metri.
Este vorba de Jim Montgomery, americanul care a câștigat 5 titluri mondiale și 3 olimpice. În 1973, la ediția inaugurală, la Belgrad, yankeul ajuns între timp la 67 de ani, nu avea rival în niciuna dintre probele la care a participat.
Aproape incredibil, ulterior nimeni nu a mai realizat dubla, fie că am vorbit de "monștri" ai natației: Popov, Thorpe, Phelps sau Lochte. Explicația stă și în faptul că proba de 200 nu a fost văzută ca o specialitate pentru "sprinterii clasici", care preferau să meargă la 50 m liber și 100 m liber.
Duble de acest gen au mai fost făcute, dar, din 1973 până în prezent, nimeni nu a putut să câștige aurul la Mondiale și la 100, și la 200 metri liber. David Popovici a făcut-o și va rămâne pentru totdeauna în istoria sportului.
Evident, la 17 ani, David Popovici e și cel mai tânăr înotător din istorie care reușește dubla 100-200. În 1973, Montgomery era foarte tânăr la rândul său, dar împlinise deja 18 ani.
Lista completă a campionilor mondiali la 100 și 200 de metri liber poate fi consultată aici.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo