Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Zi istorică la Campionatul Mondial de înot! Două țări au câștigat în premieră medalii de aur

Nicu Savin

Actualizat 14/02/2024 la 19:15 GMT+2

A 4-a zi de concurs de la Campionatele Mondiale de înot de la Doha programează 5 finale, dar istoria s-a scris deja după doar două. Siobhan Haughey a câștigat primul aur din istoria Hong Kong-ului, după ce s-a impus la 200 m liber feminin, iar Daniel Wiffen a câștigat primul aur din istoria Irlandei, după victoria de la 800 metri liber masculin.

Daniel Wiffen

Credit imagine: Eurosport

Campionatul Mondial de înot de la Doha este unul atipic, în sensul că majoritatea superstarurilor din natația mondială nu sunt prezente, preferând să se pregătească pentru Jocurile Olimpice. Asta le permite unor sportivi mai slab cotați să câștige medalii prețioase, iar unii dintre ei au pus chiar mâna pe aur.
În a 2-a zi de concurs, Diogo Ribeiro a adus primul aur din istoria Portugaliei, la 50 fluture, iar azi imnurile altor două țări au răsunat în premieră la un Campionat Mondial. Hong Kong și Irlanda au intrat în categoria națiunilor cu cel puțin un aur mondial, după ce Siobhan Haughey (26 de ani) s-a impus în finala de la 200 metri liber, iar Daniel Wiffen (22 de ani) a câștigat ultimul act al probei de 800 de metri liber.

Campionatul Mondial de înot | Siobhan Haughey și Daniel Wiffen au scris istorie pentru Hong Kong și Irlanda

Sportiva din țara asiatică a făcut o cursă mare și s-a impus cu un timp de 1:54.89, devansând-o cu aproape o secundă pe neo-zeelandeza Erika Fairweather (1:55.77), care a intrat în finală cu primul timp și care acum două zile a devenit campioană mondială de la 400 de metri liber. Bronzul i-a revenit australiencei Brianna Throssell (1:56.00). Pentru a 3-a oară consecutiv, podimul mondial la 200 metri liber este ocupat numai de sportive din afara Europei.
Odată cu triumful de azi, Siobhan Haughey a ajuns la medalii mondiale în palmares. Ea a luat argint la Fukuoka la 100 metri liber, iar la Doha a mai cucerit un bronz, la 100 metri bras.
La fel ca Siobhan Haughey, care a profitat de absența australiencei Mollie O'Callaghan (deținătoarea recordului mondial la 200 m liber), Daniel Wiffen a beneficiat de faptul că marile vedete de la 800 m liber nu sunt la Doha.
Ahmed Hafnaoui, Sam Short și Robert Finke, medaliații de la Fukuoka la această probă, au sărit peste Mondialele din acest an, iar irlandezul a defilat spre aur. Acesta a oprit cronometrul la 7:40.94, cu peste două secunde mai repede decât australianul Elijah Winnington (7:42.95). Pe ultima treaptă a podiumului a urcat Gregorio Paltrinieri (7:43.98), campion mondial al probei în 2019.
Pentru Irlanda, medalia cucerită azi de Wiffen nu a fost doar prima de aur, ci și prima din toată istoria înotului din țara britanică.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo