Numele lui David Popovici a intrat în atenția tuturor la Jocurile Olimpice de la Tokyo, acolo unde a fost la două sutimi de medalia de bronz în proba de 200 de metri liber. Avea doar 16 ani și era la un centimetru de primul său podium olimpic, o performanță care l-a motivat pe loc să se gândească la aurul pe care vrea să-l câștige peste doi ani, la Paris.
"Poate că o medalie olimpică ar fi fost puțin cam mult. Dar data viitoare va fi aur", a spus David, după acea finală de la Tokyo.

David Popovici, cursă uriașă în finala de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice

Natație
Michael Phelps a vorbit la superlativ despre David Popovici. "E singurul care ar putea face asta"
25/09/2022 LA 16:02
Cei cu ochiul format și-au dat imediat seama că va ajunge foarte departe. Cei mai optimiști au avut încredere că nu se va opri până nu va ajunge pe cea mai înaltă treaptă a podiumului, în timp ce pesimiștii au crezut că e doar o scânteie, care nesusținută – așa cum se întâmplă adesea în România – nu va arde prea mult.
David era, însă, un foc mocnit, care începuse să ardă încă de la 10 ani, când stabilea recorduri în competițiile naționale, impresionându-i pe mai marii natației din România.

David Popovici s-a născut pentru aur

Face totul să pară foarte ușor pentru că se distrează atunci când înoată, pentru că are încredere maximă în antrenorul său, Adrian Rădulescu, cel care l-a învățat inclusiv să aprecieze durerea pe care o resimte după multe ture de bazin. Pentru el, David a refuzat ofertele primite după Jocurile Olimpice de a merge să se pregătească și să concureze în Statele Unite ale Americii.
"Dacă n-aș avea încredere în el, n-aș putea să mă mai chinui în halul ăsta la fiecare antrenament, astfel încât să-mi fie extrem de rău. Dar știind că vine ceva bun după asta, pot să trec prin aproape orice", a declarat David Popovici, potrivit dor.ro.
https://i.eurosport.com/2022/09/14/3453856.jpg
Când își termină cursele din cele mai importante competiții ale lumii, tânărul înotător nu își arată deloc oboseala acumulată în sutele sau miile de kilometri înotați la antrenamentele pentru acea probă. Ba dimpotrivă, se uită satisfăcut la timpul pe care știa, încă de când a plonjat în apă, că îl va obține.
David Popovici a fost, însă, norocos. Este exemplul perfect de copil susținut necondiționat de familie, căruia i s-a acordat încredere totală, fără vreo presiune. Iar acest sprijin a făcut ca acel foc mocnit să capete tot mai multă putere și să se transforme într-o vâlvătaie, care a reușit să se vadă de departe și să aprindă scântei în ochii tuturor românilor.
În plus, David și-a găsit, încă de la început, echipa perfectă care să-l ajute să-și atingă obiectivele. "E foarte greu să faci performanță pe cont propriu", a recunoscut recent Robert Glință, care e primul campion european de seniori al României într-o probă de natație.
Acesta a fost nevoit să schimbe numeroși antrenori și echipe până a ajuns la formula potrivită, pentru că sistemul din țara noastră nu îi ajută pe sportivi să scape de povara căutarii unui antrenor, a unui preparator fizic sau a unui nutriționist.

Ce face România pentru David Popovici?

Sprijinit de părinții lui, care au făcut totul pentru el, și cu o echipă puternică alături, David Popovici a ajuns pe cele mai înalte trepte ale podiumurilor europene și mondiale înainte de a împlini 18 ani.
În ultimele luni, ne-a învățat, fără doar și poate, să ne bucurăm mai mult și să fim mai optimiști cu privire la viitorul sportului românesc, deși dacă ne mutăm privirea de la el și ne uităm în jur, la infrastructură, ne cam piere entuziasmul, iar zâmbetele ni se amărăsc.
E limpede că David Popovici a atras toate privirile în ultimul an și că ar putea să motiveze tot mai mulți copii să se apuce de înot, dar ce face România pentru ei?
Ce face România pentru David? Pentru Vlad Stancu, Bianca Costea și toți ceilalți tineri înotători care au obținut medalii în această vară, la Campionatele Europene și Mondiale pentru juniori? Ce face România pentru sportivii care se luptă acum să-și pună bazele unei cariere marcate de succes la nivel mondial?
"David reprezintă esența natației, dar provine dintr-o țară în care bazinele de înot profesioniste pot fi numărate pe degetele de la o mână", au remarcat, la începutul acestei săptămâni, jurnaliștii maghiari de la Nemzeti Sport. Nimic mai corect, dar îmi place să cred că însuși David va contribui la schimbarea acestui aspect.

David Popovici va lăsa o moștenire uriașă natației din România

David Popovici a venit ca o avalanșă, a început timid, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, și a crescut în putere treptat, până în momentul în care a doborât recordul mondial de seniori în proba "regină" a natației, 100 de metri liber.
Mentalitatea lui, maturitatea de care a dat dovadă de-a lungul acestui an și seriozitatea cu care face lucruri dau de înțeles că nu și-a atins încă potențialul maxim. În plus, David este, cel mai probabil, românul care a câștigat cel mai mult la nivel de capital de imagine în ultimele luni.
Aceste atribute îl vor ajuta, cu siguranță, să își îndeplinească unul dintre principalele obiective, despre care a vorbit la revenirea în România, după Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta: "Construirea unor noi bazine și punerea în folosință a celor deja construite și părăsite sau în paragină este unul dintre scopurile mele clare!"
Rămâne de văzut cât se va implica România în transformarea în realitate a visului lui David, cel care și-a exprimat atașamentul și iubirea față de țara sa, după fiecare finală câștigată, arătându-se de fiecare dată mândru să reprezinte România și să ne facă pe noi toți fericiți.

#ETalks cu David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu

Natație
David Popovici, la un loc cu Pele, Nadia Comăneci sau Max Verstappen! Ce au în comun
15/09/2022 LA 10:45
Natație
David Popovici, neînțeles de unguri! De ce pun maghiarii sub semnul întrebării performanțele sale
13/09/2022 LA 05:42