Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea lui Mark Spitz, primul atlet care a cucerit 7 medalii de aur la o singură ediție a Jocurilor Olimpice

Bianca Dumitru

Actualizat 19/07/2021 la 06:44 GMT+3

Sute de sportivi s-au remarcat de-a lungul timpului la Jocurile Olimpice, competiție care este plină atât de povești și recorduri, cât și de momente amuzante, emoționante sau triste. Una dintre cele mai de succes povești îl are ca protagonist pe Mark Spitz, care a cucerit 7 medalii de aur la ediția din 1972 a Jocurilor Olimpice.

Olympic Momentum Mark Spitz:Mark Spitz won 7 swimming gold medals all in world record time at the 1972 Olympics

Credit imagine: Eurosport

Mark Spitz a fost cel mai de succes sportiv al Jocurilor Olimpice din 1972. Americanul, pe-atunci în vârstă de 22 de ani, a scris istorie la Munchen, devenind primul atlet care a câștigat 7 medalii olimpice de aur la o singură ediție a competiției. Performanța sa nu a putut fi depășită timp de 26 de ani, Michael Phelps fiind cel care i-a doborât recordul, în 2008, când a cucerit 8 medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Beijing.
În 1972, când Spitz a ajuns la Munchen, sportivul avea mult de dovedit. La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, înotătorul anunțase că poate câștiga 6 medalii de aur, însă nu reușise să-și adjudece decât două medalii de aur și câte una de argint și bronz, atrăgându-și criticile presei. Astfel, el voia să dovedească, patru ani mai târziu, că poate doborî toate recordurile.

Cel mai rapid înotător de pe planetă

După primele 6 medalii de aur cucerite la Munchen, Mark Spitz era față în față cu istoria. Mai avea de concurat în finala de 100 de metri liber pentru a ajunge la 7 victorii consecutive. Americanul era ezitant, însă, din cauză că australianul Michael Wenden îl învinsese în preliminariile și semifinalele acelei probe, iar Spitz se temea că va pierde aurul, ceea ce îi va umbri performanța deja reușită.
Adversarul americanului era mai relaxat, nefiind sub o presiune la fel de puternică. Wenden era încântat să se lupte pentru o medalie cu Spitz, care a fost în cele din urmă convins să ia parte la finală după ce a auzit că cel care se va impune va fi desemnat cel mai rapid înotător de pe planetă. Sportivul s-a folosit de puterea brațelor sale pentru a se detașa în fața celorlalți competitori din finala probei de 100 de metri liber, încheind cursa într-un timp record, de 51,22 de secunde. Imaginile cu Spitz la Jocurile Olimpice de la Munchen au rămas în istorie drept unele dintre cele mai importante momente din istoria competiției.
Mark Spitz, născut în 1950, s-a retras după Jocurile Olimpice de la Munchen, din 1972. După 20 de ani, la ediția de la Barcelona, el a încercat să revină în bazinul olimpic, însă nu a obținut calificarea. Performanțele sale au rămas, însă, în istoria competiției olimpice, iar, alături de Michael Phelps, Spitz a fost unul dintre cei care au inspirat generații întregi de înotători.

Probele la care Mark Spitz a cucerit aurul în 1972

  • 200 m fluture (2:00,70 min.)
  • 4×100 m, ștafetă (3:26,42 min.)
  • 200 m liber (1:52,78 min.)
  • 100 m fluture (0:54,27 min.)
  • 4×200 m ștafetă (7:35,78 min.)
  • 100 m liber (0:49,22 min.)
  • 4×100 m ștafetă (3:45,16 min.)
Jocurile Olimpice încep pentru noi, românii, încă de pe 22 iulie. Naționala lui Rădoi își începe aventura la Tokyo joia viitoare. România - Honduras este pe 22 iulie, de la ora 14:00, pe Eurosport 2!
Honduras - România
Jocurile Olimpice de la Tokyo se vor desfășura în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se vor vedea pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo