Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Povestea noului star al înotului mondial! Cum a ajuns David Popovici să fie atât de bun la Jocurile Olimpice

Eurosport
DeEurosport

Actualizat 01/08/2021 la 11:34 GMT+3

David Popovici reușește să uimească pe toată lumea cu progresia sa incredibilă. Liceeanul de 16 ani corectează recorduri mondiale la categoria sa de vârstă cu ușurință și a transformat bazinul de înot în locul său de joacă.

David Popovici e marea speranţă a României la Jocurile Olimpice

Credit imagine: Eurosport

Românul poate fi noua stea a înotului mondial. Tot ce trebuie să facă este să continue în acest ritm, împus chiar de el și Jocurile Olimpice de la Tokyo pot fi începutul unei povești extraordinare a sportului românesc.
David Popovici a început înotul la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-și corecta mici deformații ale coloanei vertebrale și acum a devenit o mare speranță a sportului românesc. Popovici traversează o perioadă fantastică! Privit ca o mare speranță la începutul acestui an, puștiul din București se transformă încet, dar sigur într-un candidat serios la un fotoliu extrem de râvnit, cel rezervat starului din înotul mondial.
David are doar 16 ani, dar mezinul delegației României de la Jocurile Olimpice a uimit pe toată lumea cu siguranța cu care a alunecat în apă către finala de la 200 de metri liber, proba în care, cel puțin teoretic, nu stă cel mai bine. În câteva luni, David a reușit să-și îmbunătățească timpul de la 200 de metri liber, cu mai bine de 2 secunde.
picture

David Popovici este în finala de la 200 metri liber, după o nouă cursă de vis

David Popovici, 2 ani de vis!

După o serie de noi recorduri naționale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record național la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 și 18 ani și două de argint, la 50 și 200 m liber.
În 2020, la 16 ani, a cucerit titlurile naționale de seniori la 100 și 200 m liber, și 200 m mixt, iar în mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 m liber, a reușit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo și și-a asigurat prezența în întrecerile olimpice din capitala niponă.
Cu două săptămâni înainte de startul Tokyo 2020, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câștigat titlul european la 100 m liber cu un nou record la juniori (47:30) care a reprezentat și cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 m liber. La finalul competiției, în palmaresul său s-au adăugat patru medalii - 3 de aur (50, 100, 200 m liber) și una de argint, în proba de ștafetă 4 x 100 m liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ștefan Cozma și Patrick Dinu.
"Înoată, are o lejeritate extraordinară, o plutire cu totul deosebită, este foarte sus pe apă iar când accelerează, ceilalți ai impresia că rămân pe loc.
Seamană foarte mult la tehnică cu Alexander Popov, dar și cu Pieter van den Hoogenband, care și el avea o respirație la două brațe și picioare foarte puternice. Dar, primul gând a fost să mă gândesc că are ceva din tehnica lui Popov", a spus marea campioană Carmen Bunaciu, la Digi Sport, înainte de startul Jocurilor Olimpice.

David Popovici are o legătură specială cu antrenorul

David Popovici este foarte puternic mental! Legătura cu antrenorul lui, Adrian Rădulescu, se vede în rezultate. Înainte de fiecare cursă discută strategia, iar David aplică sfaturile lui Adrian Rădulescu.
picture

#ETalks cu David Popovici și antrenorul Adrian Rădulescu

Antrenorul lui David, Adrian Rădulescu, a făcut înot de performanță de la 6 la 15 ani și a absolvit Universitatea Națională de Educație Fizică și Sport. Adrian Rădulescu și-a făcut și masterul în performanță sportivă și a fost bursier Erasmus în Danemarca și doctorand în știința sportului. S-a alăturat echipei Aqua Team în 2011 și este, alături de Cătălin și Iulia Becheru, fondator al clubului Navi.
După calificarea în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice, David Popovici spunea că antrenorul său i-a recomandat să se distreze, iar el exact asta a făcut.
"Acum 4-5 luni nici nu mă gândeam că mă voi califica într-o finală la 200 metri liber. M-am simțit un pic mai bine decât în serii, asta pentru că prima cursă a setat ritmul pentru ceea ce urmează. Cursa a fost foarte bună, perfectă, am reușit să mă calific în finală, ceea ce e un lucru excelent pentru mine!
Acum 4-5 luni nici nu visam la asta. Dar se mișcă totul repede, se schimbă pentru că am un antrenor foarte bun și acum sunt în finală. Și sunt convins că va fi o finală de neuitat! Știți care a fost ultima indicație pe care mi-a dat-o antrenorul meu? Să mă distrez și asta am și făcut", a declarat luni dimineață David Popovici, potrivit GSP.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Distribuie acest articol
Promo
Promo