De MARIAN URSESCU
Cel mai controversat caz al Jocurilor Olimpice de la Beijing. Patinatoarea rusă Kamila Valieva, noul fenomen al acestui sport, a apărut așa, dintr-o dată. A doborât toate recordurile posibile și imposibile, a executat sărituri pe care nicio altă patinatoare nu le reușise în istoria acestui sport. Un sport atât de iubit!
Patinajul nu a mai avut un scandal de asemenea proporții din 1994, de la cazul Tonya Harding-Nancy Kerrigan. Cei mai în vârstăîși aduc aminte, probabil, de rivalitatea celor două patinatoare americane. Tatăl fostului soț al Tonyei Harding, Jeff Gillooly, a fost în cele din urmă judecat și găsit vinovat de angajarea unui tip care a lovit-o Kerrigan. Aceasta nu a mai putut concura la Jocurile Olimpice 1994! și i-a șansa de a concura în Jocurile Olimpice din 1994.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42
Dar să revenim la cazul actual, Kamila Valieva. Rusoaica de 15 ani a câștigat aurul cu echipa Rusiei, în China, și era marea favorităși în concursul individual. Numai că, înainte de acest concurs, a explodat bomba. Kamila a fost descoperită pozitiv la un concurs în Rusia, pe 25 decembrie anul trecut, cu trimetazidină, o substanță interzisă, folosită pentru combaterea problemelor cardiace! Cum a ajuns în corpul puștoaicei? Au apărut explicații puerile în presa din Rusia, cum că ar fi băut medicamentul bunicului! Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a dat o decizie fără precedent: poate să concureze. Nu avea 16 ani împliniți și s-a considerat că nu ea este vinovată, ci cei din staful său, cei care au sfătuit-o, au forțat-o.

Antrenoare Valieva: "De ce nu te-ai luptat? De ce ai cedat? Explică-mi, de ce? "

Valieva nu a putut face față psihic scandalului din jurul său. A clacat în programul liber. A făcut praf exercițiul pe Bolerul lui Maurice Ravel. Cu punctajul obținut, nu a prins nici măcar podiumul. Principala favorită a terminat doar pe 4!
Experți, antrenori de patinaj, jurnaliști și influenceri pe rețelele sociale au comentat din plin ceea ce s-a întâmplat în jurul acestui copil. Al unei fetițe care și-a găsit refugiul în lacrimi. Înaintea de a o strânge la piept, antrenoarea ei, Eteri Tutberidze, a primit-o cu răceală, la matinelă, la finalul exercițiului. "De ce nu te-ai luptat? De ce ai cedat? Explică-mi, de ce?", a întrebat-o pe un glas aspru.
https://i.eurosport.com/2022/02/17/3321179.jpg
Reacția antrenoarei nu a rămas fără comentarii. Unul dintre ele a fost al președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Tomas Bach: "Când am văzut cum e întâmpinată de anturajul ei, mi s-a părut un tratament foarte rece, înfricoșător. Tot ce am văzut nu mă face să am încredere în apropiații Kamilei, nici în ceea ce privește trecutul ei, nici în ceea ce privește viitorul", a spus Thomas Bach.

Când Valieva a eșuat, Rusia a dat vina pe WADA și pe oficialii internaționali

Eurosport Rusia a analizat cazul în profunzime, a oferit reacții, a adunat declarații de la oamenii implicați în acest fenomen numit patinajul artistic, mai ales în Rusia.
"Aceasta este o tragedie! Ceea ce au aranjat ei este distrugerea unui copil și a unei persoane. Nu am văzut-o niciodată pe Kamila atât de pierdută. Trebuie să trăiască cu asta toată viața", a scris Alexander Zhulin, antrenor de patinaj al Mayei Usova, dublă medaliată olimpică.
"Dragi oficiali sportivi, ați distrus cel mai talentat patinator artistic din lume!", a fost strigătul de revoltă al lui Andrei Zhurankov, un cunoscut jurnalist rus, de la microfonul postului TV Rossiya-1, comentând evoluția Kamilei Valieva.
"Biata fată... WADA și alții care au persecutat-o ​​pe Camila și au adus-o într-o astfel de stare, trebuie să răspundă. Nenorociți...", a scris Vasily Konov, producător general adjunct al Match TV.
"Cum o poți consola pe Kamila? Ea a fost ucisăși ucisă, ucisăși ucisă. Am văzut asta ", a spus Tatyana Tarasova, o altă mare antrenoare de patinaj din Rusia.
"Niciun adult nu poate rezista unui asemenea atac. Ce i-au făcut fetei. Desigur, este atât de epuizatădin punct de vedere psihologic!", a rezumat Elena Buyanova, fostă patinatoare, medaliată la Mondiale și Europene.
Sună absolut sfâșietor, dar numai Zhurankov și Konov au explicat pe cine consideră ei de vină pentru situația lui Valieva. S-a dovedit că aceștia erau oficiali din sport și WADA. Nimeni nu a întrebat cum anume a "otrăvit-o" WADA pe Valieva. Ce legătură are WADA cu asta? La urma urmei, RUSADA a informat despre eșantionul pozitiv, iar WADA a acționat strict, conform protocolului. Și ce a fost în neregulă cu oficialii internaționali? CIO și WADA au depus un recurs logic la CAS atunci când RUSADA a ridicat suspendarea inițială a Valievei. În opinia lor, un patinator artistic cu un caz de dopaj deschis nu poate concura la turneul olimpic. Sună sănătos, nu-i așa? Curtea de Arbitraj Sportiv a considerat că se poate, deși dacă Camila ar fi mai mare cu trei luni (ar împlini 16 ani pe 26 aprilie), nimeni nu ar mai fi contestat suspendarea!

Cine a lăsat-o pe Valieva singură să treacă prin mulțimea de jurnaliști, cu gluga pe față?

Sunt și cei care îi acuză pe adulții din viața Kamilei Valieva, pe antrenoarea Eteri Tutberidze, pe oficialii Comitetului Olimpic și Sportiv Rus. "WADA și oficialii internaționali au forțat-o pe Camila să treacă singură printr-o mulțime de jurnaliști, aruncându-și gluga pe față? WADA și oficialii internaționali au mustrat-o atletă pentru greșelile din programul liber, într-un moment în care avea nevoie să fie, pur și simplu, consolată uman? A fost vina WADA și a oficialilor internaționali că un drog interzis a ajuns în corpul patinatorului artistic?", au scris cei de la Eurosport Rusia.
https://i.eurosport.com/2022/02/18/3321413.jpg
Sprijinul Valievei a devenit o chestiune de importanță națională. Angajații statului au primit e-mailuri despre necesitatea implicării în declarații colective, declarații care o glorificau pe Kamila. Au apărut bloggeri populari de pe Instagram și Tiktok, la Moscova, panouri pe care se putea citi: "Camila, suntem cu tine".
Deși înainte de Jocurile Olimpice puțini erau cei care auziseră cu adevărat de Kamila Valieva, fetița de 15 ani a fost prezentată acum ca simbol al războiului împotriva inamicului de Vest!

De ce nu au scos-o din competiție?

Poate că ar fost mai uman pentru Rusia, pentru federația naționalăși pentru antrenoarea Tutberidze să o scoată pe Kamila din competiție. "O urcau într-un avion spre Moscova și p eatrimit acasă la mama și bunicul ei iubit, cel care și-a luat toată vina pentru puncția de doping a nepoatei sale. Lumea nu i-ar mai fi văzut lacrimile, filmările sfâșietoare nu ar fi devenit publice. Totul era în mâinile părții ruse. Atunci Valieva nu ar mai fi trebuit să treacă prin această așa-numităcrimă”!", a mai scris sursa citată.
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16