Kamila Valieva s-a aflat în mijlocaul celui mai mare scandal de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Rusoaica de numai 15 ani a ieșit pozitivă la un test antidoping efectuat în luna decembrie, rezultatul venind după ce cucerise aurul cu echipa Comitetului Olimpic Rus în concursul pe echipe de la patinaj artisitic.
Totuși, TAS i-a permis să concureze și la individual, dar sportiva a fost serios afectată psihic și a clacat, terminând în afara podiumului, deși după programul scurt fusese prima. La finalul concursului, antrenoarea Eteri Tutberidze a fost foarte supărată pe eleva și a certat-o public pentru că a renunțat la luptă după primele ratări.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42

Valieva a clacat: și-a ratat complet exercițiul la liber și nu a luat nici măcar bronzul

Citește și:

Antrenoarea Kamilei Valieva i-a răspuns lui Thomas Bach

Întreaga lume a sportului a fost stupefiată de modul în care a fost tratată sportiva în cel mai greu moment al carierei, iar președintele CIO, Thomas Bach, a luat și el atitudine, având un discurs dur la adresa oamenilor din anturajul Kamilei și referindu-se în speciat la antrenoarea Eteri Tutberidze.
La două zile distanță, Tutberidze a oferit un răspuns ironic pentru președintele CIO. Alex Zhulin, un cunoscut antrenor de patinaj artistic a postat pe un site de socializare un mesaj de susținere pentru antrenoare: "Tutberidze a adus 6 medalii olimpice, probabil că știe ce să le spună sportivilor după evoluțiile lor".
Comentând acea postare, Tutberidze a scris: "Sunt foarte recunoscătoare pentru cuvintele de sprijin.Sunt încă pierdută în ceea ce privește evaluarea muncii noastre de către stimatul domnul Bach".
În momentul în care a criticat tratamentul la care a fost supusă Valieva, Bach a recunoscut că CIO va aborda problema, dar totodată a declarat că nu poate face mare lucru pentru a controla staff-ulm anturajul unui atlet.
"Nu suntem poliție, nu putem interoga și avem o procedură formală de urmărire penală. Iar sancțiunile noastre sunt extrem de limitate. În cele din urmă, este o întrebare în care avem nevoie de sprijinul guvernelor", a spus președintele CIO.
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16
Beijing 2022
Wenjing Sui și Cong Wan sunt campioni olimpici la patinaj artistic
19/02/2022 LA 14:13