Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Thomas Bach, îngrozit de modul cum Kamila Valieva a fost întâmpinată de antrenoare după ce a părăsit gheața în lacrimi

Andrei Nicolae

Actualizat 18/02/2022 la 06:56 GMT+2

Thomas Bach, președintele CIO, a avut azi o conferință de presă, în care a vorbit despre cazul Kamila Valieva, patinatoarea minoră de 15 ani, care trăiește un adevărat coșmar.

Kamila Valieva (r.) mit ihrer Trainerin Eteri Tutberidze

Credit imagine: Getty Images

Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a declarat vineri că a fost "înfricoșător" să vadă cum patinatoarea rusă Kamila Valieva s-a prăbușit sub presiunea care a apăsat asupra ei în ultimele zile. Sportiva de 15 ani este subiectul unui scandal de dopaj, care continuă să facă valuri.
Această saga a declanșat ample dezbateri, mai ales că în discuție este vorba despre un minor, dar Bach a spus că forul pe care îl conduce are mijloace limitate de acțiune.
Kamila Valieva a fost pe locul 1 la patinaj artistic, după programul scurt, dar la programul liber a căzut de mai multe ori. Astfel, a coborât pe locul 4. Titlul olimpic a fost câștigat de compatriota Anna Shcherbakova.
picture

Valieva a clacat: și-a ratat complet exercițiul la liber și nu a luat nici măcar bronzul

Thomas Bach: "Trebuie să spun că am fost foarte, foarte deranjat ieri, când am urmărit competiția la televizor"

"Trebuie să spun că am fost foarte, foarte deranjat ieri, când am urmărit competiția la televizor", a spus Bach într-o conferință de presă, citat de Reuters
Valieva a picat un test antidoping la campionatele naționale în decembrie anul trecut, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva ajutase Comitetul Olimpic Rus (COR) să câștige proba pe echipe.
Agenția Rusă Anti-Doping a ridicat suspendarea provizorie imousă sportivei, iar Curtea de Arbitraj Sportiv a respins luni apelul CIO, Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU) și Agenției Mondială Anti-Doping (WADA) de a re introducere suspendarea, permițându-i astfel să concureze la evenimentul de marți și joi.
"Am văzut-o zbătându-se pe gheață, am văzut-o cum încearcă să reia din nou, cum încearcă apoi să-și termine programul. În fiecare mișcare, în limbajul corpului, simțeai că este un stres mental imens și poate că ar fi preferat să părăsească gheața și să încerce să lase această poveste în urmă", a spus Bach.
picture

Imaginile durerii: Valieva a început să plângă în hotote, după ce a ratat podiumul olimpic

Valieva a părăsit gheața în lacrimi. Iar în tot acest timp, antrenoarea Eteri Tutberidze o certa: "De ce ai renunțat? Explică-mi, de ce? De ce nu ai continuat să lupți după acea săritură ratată? De ce?".
Președintele CIO a precizat că a fost deranjat de acest moment: "Când am văzut după aceea cum a fost întâmpinată de anturajul ei apropiat... a fost înfricoșător să văd asta. În loc să-i oferi o mângâiere, să încerci să o ajuți, puteai simți această atmosferă înfricoșătoare, această distanță. Și dacă le interpretai limbajul trupului, era și mai rău, pentru că acestea erau chiar un fel de gesturi disprețuitoare.Toate acestea nu îmi dau prea multă încredere în ceea ce privește anturajul apropiat al Kamilei".
Bach a recunoscut că CIO va aborda problema, dar totodată a declarat că nu poate face mare lucru pentru a controla staff-ulm anturajul unui atlet.
"Nu suntem poliție, nu putem interoga și avem o procedură formală de urmărire penală. Iar sancțiunile noastre sunt extrem de limitate. În cele din urmă, este o întrebare în care avem nevoie de sprijinul guvernelor".
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo