Thomas Bach, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), a declarat vineri că a fost "înfricoșător" să vadă cum patinatoarea rusă Kamila Valieva s-a prăbușit sub presiunea care a apăsat asupra ei în ultimele zile. Sportiva de 15 ani este subiectul unui scandal de dopaj, care continuă să facă valuri.
Această saga a declanșat ample dezbateri, mai ales că în discuție este vorba despre un minor, dar Bach a spus că forul pe care îl conduce are mijloace limitate de acțiune.
Kamila Valieva a fost pe locul 1 la patinaj artistic, după programul scurt, dar la programul liber a căzut de mai multe ori. Astfel, a coborât pe locul 4. Titlul olimpic a fost câștigat de compatriota Anna Shcherbakova.
Beijing 2022
Spectacol total la Gala Laureaților de la patinaj artistic
20/02/2022 LA 06:42

Valieva a clacat: și-a ratat complet exercițiul la liber și nu a luat nici măcar bronzul

Thomas Bach: "Trebuie să spun că am fost foarte, foarte deranjat ieri, când am urmărit competiția la televizor"

"Trebuie să spun că am fost foarte, foarte deranjat ieri, când am urmărit competiția la televizor", a spus Bach într-o conferință de presă, citat de Reuters
Valieva a picat un test antidoping la campionatele naționale în decembrie anul trecut, dar rezultatul a fost dezvăluit abia pe 8 februarie, la o zi după ce Valieva ajutase Comitetul Olimpic Rus (COR) să câștige proba pe echipe.
Agenția Rusă Anti-Doping a ridicat suspendarea provizorie imousă sportivei, iar Curtea de Arbitraj Sportiv a respins luni apelul CIO, Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU) și Agenției Mondială Anti-Doping (WADA) de a re introducere suspendarea, permițându-i astfel să concureze la evenimentul de marți și joi.
"Am văzut-o zbătându-se pe gheață, am văzut-o cum încearcă să reia din nou, cum încearcă apoi să-și termine programul. În fiecare mișcare, în limbajul corpului, simțeai că este un stres mental imens și poate că ar fi preferat să părăsească gheața și să încerce să lase această poveste în urmă", a spus Bach.

Imaginile durerii: Valieva a început să plângă în hotote, după ce a ratat podiumul olimpic

Valieva a părăsit gheața în lacrimi. Iar în tot acest timp, antrenoarea Eteri Tutberidze o certa: "De ce ai renunțat? Explică-mi, de ce? De ce nu ai continuat să lupți după acea săritură ratată? De ce?".
Președintele CIO a precizat că a fost deranjat de acest moment: "Când am văzut după aceea cum a fost întâmpinată de anturajul ei apropiat... a fost înfricoșător să văd asta. În loc să-i oferi o mângâiere, să încerci să o ajuți, puteai simți această atmosferă înfricoșătoare, această distanță. Și dacă le interpretai limbajul trupului, era și mai rău, pentru că acestea erau chiar un fel de gesturi disprețuitoare.Toate acestea nu îmi dau prea multă încredere în ceea ce privește anturajul apropiat al Kamilei".
Bach a recunoscut că CIO va aborda problema, dar totodată a declarat că nu poate face mare lucru pentru a controla staff-ulm anturajul unui atlet.
"Nu suntem poliție, nu putem interoga și avem o procedură formală de urmărire penală. Iar sancțiunile noastre sunt extrem de limitate. În cele din urmă, este o întrebare în care avem nevoie de sprijinul guvernelor".
Beijing 2022
Antrenoarea Kamilei Valieva, răspuns ironic pentru Thomas Bach, după discursul vehement al acestuia
20/02/2022 LA 04:46
Beijing 2022
Figure Skating Pair Skating - Free Skating - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 16:16