De MARIAN URSESCU
Mihaela Hogaș are 23 de ani și a prins pe ultima sută de metri un loc de calificare la Jocurile Olimpice de la Beijing. A muncit enorm pentru a ajunge aici, dar totul a meritat.
”Toată viața mea am muncit cu gândul la o calificare la Jocurile Olimpice. Au fost mii de ore de muncă, antrenamente istovitoare, zeci de mii de kilometri patinați în regim de viteză. Dar această calificare mi-a dat un imbold pentru faptul că sunt pe drumul cel bun”, a declarat Mihaela Hogaș.
Beijing 2022
Speed Skating Women's Mass Start - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 12:10
PUTIN VA FI PREZENT LA DESCHIDEREA JOCURILOR OLIMPICE. ANUNȚUL ANTI-AMERICANI FĂCUT DE RUȘI
Numai cine a făcut sport de performanță își dă seama cât de greu e să te califici la o ediție a Jocurilor Olimpice. "Antrenamentele sunt foarte grele, câteodată ajungi acasă epuizat, nici nu te mai poți ține pe picioare. Strângem însă din dinți și mergem înainte”, spune sportiva legitimată la Corona Brașov.
https://i.eurosport.com/2022/02/02/3302181.jpg

Mihaela Hogaș: "Condițiile sunt la superlativ, chinezii sunt uimitori!"

Mihaela tocmai a terminat antrenamentul pe patinuarul de concurs și a rămas impresionată. "Nu pot să spun decât că e cel mai frumos patinoar pe care am concurat vreodată. Și gheața e foarte bună, e perfectă, ne putem lua viteză mai repede", explică Mihaela.
Cresc și emoțiile cu fiecare oră care se scurge până la concurs. "Sâmbătă, pe 6 februarie, va fi primul antrenament oficial, abia aștept. Vreau să obțin un rezultat cât mai bun. Cred că eu voi putea face un rezultat cu adevărat bun în 2026, după ce voi mai acumula experiență", e optimistă Mihaela Hogaș.
MIKAELA SHIFFRIN, ÎNAINTE DE JO DE LA BEIJING: "NU E NICIUN CURCUBEU SAU RĂSĂRIT DE SOARE, DOAR O PRESIUNE URIAȘĂ"
Și atmosfera din Satul Olimpic îi place. "Sunt restricțiile normale, e firesc în aceste vremuri, dar mereu, să știți, primești un zâmbet de sub o mască, de la chinezii care se ocupă de noi aici: voluntari, oficiali. E o atmosferă caldă, primitoare, simți asta la fiecare pas", subliniază patinatoarea.

Vrea să intre între primele 30 de patinatoare

Patinajul viteză implică foarte multă pregătire fizică, dar și psihică. "Pe lângă picioare bune, trebuie să ai și un psihic tare. Noi concurăm cu adversarul, dar și cu timpul. Partea tehnică e și ea foarte importantă, contează să iei decizia care trebuie în acea fracțiune de secundă, să știi când ataci, să simți asta", subliniază românca.
Își cunoaște foarte bine adversarele, dar nu pune presiune pe ea. Împreună cu antrenorul Bogdan Stănescu pregătesc tactica. "Vreau să termin între primele 30 de patinatoare. Să fii între cele mai rapide 30 de fete din lume nu e puțin lucru".
https://i.eurosport.com/2022/01/27/3298467.jpg

Îi e frică de COVID. Îi e teamă că se poate infecta în orice moment

Mihaela Hogaș a avut COVID-19 anul trecut, dar recunoaște că se teme foarte mult să nu se îmbolnăvească din nou. ”Văd foarte multe cazuri noi care apar în jurul nostru, sportivi, antrenori. La Cupa Mondială Under 23 de la Innsbruck, înainte de calificarea în China, vă spun sincer, și la antrenamente nu am dat masca jos. Aici, la Beijing, e testul suprem. Nu ies din cameră decât la antrenamente pentru că vreau să ajung cu bine la concursul olimpic din 13 februarie", a mărturisit Mihaela.
Patinatoarea română va lua startul și la 500 de metri și la 1.000 de metri. În sezonul trecut, în Cupa Mondială, ea a fost pe locul 20 pe distanța de 500 de metri și pe 34 la 1.000 de metri.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se vor desfășura în perioada 4-20 februarie și vor putea fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Speed Skating Men's Mass Start - Beijing 2022 - Rezumate de la Olimpiadă
19/02/2022 LA 12:07
Beijing 2022
Irene Schouten a cucerit al 3-lea aur la Beijing, după un finish incredibil în proba de mass-start
19/02/2022 LA 09:17