Articol scris de Răzvan Rădulescu
Ryan Jones, câștigător de trei ori a Turneului celor 5 națiuni cu Țara Galilor în 2005, 2008 și 2012, a mărturisit că situația jucătorilor de rugby "merge cu ochii închiși într-o situație catastrofală". Sportivul din Țara Galilor se alătură altor aproape 200 de foști jucători de rugby, care au fost diagnosticați cu demență cu debut precoce.

"Simt că lumea mea se prăbușește"

Rugby
Moment istoric: Irlanda a învins pentru prima oară Noua Zeelandă, în deplasare
09/07/2022 LA 10:58
Ryan Jones a adunat 75 de selecții și a fost căpitan în 33 de meciuri în tricoul Țării Galilor. Jones a vorbit fără rețineri despre ceea ce simte după ce a aflat diagnosticul.
"Simt că lumea mea se prăbușește. Sunt foarte speriat. Am trăit 15 ani din viața mea ca un super-erou și acum nu sunt. Nu știu ce ne rezervă viitorul", a mărturisit Ryan Jones, citat de Dailymail.
"Sunt un produs al unui mediu care se referă la proces și la performanța umană. Nu sunt capabil să performez așa cum aș vrea. Vreau doar să duc o viața fericită, sănătoasă și normală. Simt că totul a fost luat și nu pot face nimic", au fost cuvintele emoționante ale lui Ryan Jones.

"Am șase copii și vreau să fiu un tată fantastic"

În 2020, Jones s-a alăturat Federației de Rugby din Țara Galilor, Welsh Rugby Union, și a lucrat pe postul de director de rugby comunitar și apoi ca director de performanță. Totul avea să ia o altă direcție din decembrie anul trecut, când Jones afla despre diagnostic.
"Am trei copii și trei copii vitregi și vreau să fiu un tată fantastic. Nu pot să mă antrenez mai tare, nu pot fii arbitru. Nu îmi amintesc care sunt regulile jocului. Nu știm unde să mergem, unde să găsim sprijin. Nu avem prieteni în acest spațiu (n.r. rugby).
Mă îngrozește. Asta e frica. Aceasta este partea pe care nu o pot uita", a încheiat fostul jucător de rugby.
Citește și:

Demența, boala jucătorilor de rugby

Ryan Jones calcă pe urmele fostului câștigător de Cupă Mondială, Steve Thompson. Fostul jucător de rugby al Angliei a fost diagnosticat cu demență în 2020. În vârstă de 44 de ani, Thompson a fost pus sub supraveghere din cauza tentativelor de suicid. Conform The Guardian, fostul jucător al Angliei nu își amintea o mare parte din carieră și, uneori, uita numele soției sale și ale copiilor lor.
Un alt caz se referă la situația lui Alix Popham, fostul flanker al naționalei Țării Galilor. Cu 33 de evoluții pentru Țara Galilor, Popham a reușit să treacă peste perioada grea din viața sa. După mai bine de doi ani de la diagnosticul primit, Alix Popham oferă sprijin sportivilor, familiilor sportivilor, care, la fel ca el, trăiesc cu demență cu debut precoce, encefalopatie traumatică cronică sau alte boli degenerative ale creierului.
Encefalopatia cronică traumatică (ECT) reprezintă o afecțiune cerebrală progresivă despre care se crede că are ca punct de pornire loviturile repetate la nivelul capului și episoade repetate de comoție. Este asociată în special sporturilor de contact, iar majoritatea studiilor au la bază foști sportivi.
Rugby
S-au stabilit gazdele următoarelor ediții ale Cupei Mondiale de rugby
12/05/2022 LA 13:02
Rugby
Cutremur în Spania, după ce XV-lui Leului a pierdut locul la Cupa Mondială. România a profitat
29/04/2022 LA 14:49