Sezonul Cupei Mondiale la sărituri cu schiurile a ajuns la ultimul weekend. Conform programului, dar și tradiției, Planica a primit dreptul de a găzdui ultimele două etape, pe trambulina de zbor cu schiurile HS 240. Miile de fani prezenți la concurs au fost atenți și pe un posibil nou record mondial, dar mai ales pe evoluția favoriților și a bătăliei la vârf dintre Ryoyu Kobayashi și Karl Geiger.
Înainte etapei de vineri, japonezul avea 66 de puncte în fața germanului Karl Geiger. Așadar, o primă șansă de a câștiga matematic Marele Glob de Cristal. Germanul a avut o primă manșă foarte slabă, iar cu un zbor de 213 metri a ocupat doar locul 19. Ryoyu a sărit 223,5 metri și încheiat pe locul 9.

Ryoyu Kobayashi are un avans de 89 de puncte înaintea ultimei etape individuale

Planica
Marius Lindvik, învingător în ultima etapă, la Planica! Ryoyu Kobayashi a câștigat Cupa Mondială
27/03/2022 LA 10:29
În manșa secundă, Geiger și-a mai salvat din evoluție cu un zbor de 232,5 metri, cu care a reușit să urce până pe locul 12 la final. Ryoyu a sărit 237 de metri și s-a clasat pe locul 5, insuficient pentru a face o diferență de 100 de puncte în clasamentul general, înainte etapei de duminică.
Așadar, titlul de campion se va decide la ultima etapă, dar Kobayashi nu mai are cum să piardă Marele Glob de Cristal. În primul rând, Geiger este obligat să câștige. Apoi, japonezul să nu intre în primii 20, având în vedere că are un avans de 89 de puncte înainte ultimei runde. Un scenariu aproape imposibil.
Kobayashi a fost împiedicat de sloveni să cucerească titlul încă de vineri, având în vedere că săritorii țării gazdă au ocupat primele patru locuri! După prima manșă au avut chiar Top 5 integral.
Victoria a fost obținută de Ziga Jelar, care a avut două sărituri de 232 metri și 239 metri (468.2 puncte). El și-a trecut în cont și primul succes al carierei în Cupa Mondială. Pe locurile următoare s-au clasat Peter Prevc (464.8 puncte), Anze Lanisek (458.5 puncte) și Timi Zajc (454.8 puncte).
În urma acestui concurs, Ziga Jelar a preluat conducerea în ierarhia la zbor cu schiurile. Sâmbătă, tot la Planica este programată o etapă pe echipe, iar duminică, ultimul concurs al sezonului, care va putea fi urmărit pe Eurosport.
Planica
Slovenia, victorie în concursul pe echipe de la Planica
26/03/2022 LA 15:53
Planica
Săritura cu care Ziga Jelar a câștigat prima etapă de zbor cu schiurile de la Planica
25/03/2022 LA 17:31