Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Dario Cologna și-a anunțat retragerea din activitate după Jocurile Olimpice Beijing 2022

Andrei Nicolae

Actualizat 03/11/2021 la 18:01 GMT+2

Dario Cologna, unul dintre cei mai buni fondiști ai lumii din ultimii 15 ani, a devenit primul elvețian care a câștigat Cupa Mondială, în editția 2008/09. Ulterior, el a adunat patru titluri olimpice, a câștigat de patru ori Cupa Mondială și de tot atâtea ori și Turul de Schi, o competiție celebră a schiului fond care se desfășoară la cumpăna dintre ani.

Dario Cologna

Credit imagine: Getty Images

Sezonul 2021/22 va fi ultimul pentru cvadruplul campion olimpic Dario Cologna. Schiorul în vârstă de 35 de ani s-a hotărât să-și încheie cariera, dar a subliniat că are mari ambiții pentru anul competițional care vine. Jocurile Olimpice Beijing 2022 reprezintă și obiectivul lui principal. Cel mai bun elvețian la schi fond din istorie intenționează să-și joace cartea din plin în China.
"Am luat decizia să întorc pagina sportului competitiv la sfârșitul acestui sezon", a anunțat azi Dario Cologna. Jocurile Olimpice din luna februarie vor însemna, astfel, și ultima mare întrecere la care fondistul va lua startul. El a explicat și de ce a ales acum să facă acest anunț. "Am vrut să-mi fac cunoscută decizia înainte de începerea sezonului, pentru a avea un spirit liber și să mă pot concentra 100% pe obiectivele mele sportive. Beijing 2022 va reprezenta a patra ediție a Jocurilor Olimpice la care voi participa și intenționez să dau totul din nou", a declarat Dario Cologna.
Sezonul Cupei Mondiale de schi fond începe în perioada 27-28 noiembrie la Ruka (Kuusamo), Finlanda. Ceea ce, pentru Cologna, va însemna, de fapt, începutul sfârșitului.

Dario Cologna, cel mai complet fondist din istoria sportului elvețian

Sportivul din Val Müstair a devenit primul fondist elvețian care a câștigat un titlu olimpic, în 2010 la Vancouver, la 15 km stil liber. Cariera sa lungă și magnifică a fost marcată în special de rivalitatea cu norvegianul Petter Northug. Cei doi sportivi de top au oferit, de-a lungul timpului, mari emoții amatorilor de schi fond.
În cei aproximativ 15 ani de carieră la cel mai înalt nivel, Cologna a fost un fondist versatil, formidabil atât la stilul clasic, cât și liber. S-a remarcat pe aproape toate distanțele, minusul lui fiind poate doar probleme de sprint. El deține în palmares patru titluri la general în Cupa Mondială (2009, 2011, 2012 și 2015). De asemenea, a cucerit de patru ori Turul de Schi, competiția lui favorită.
Dario Cologna, en el Tour de Esquí
A fost campion mondial la skiatlon în 2013 la Val di Fiemme (30 kilometri) și și-a trecut în cont până acum 27 de succese în Cupa Mondială. Primul a fost consemnat în 2008, ultimul în martie 2018, în proba de 50 km la Oslo.
Dar mai presus de toate aceste rezultate, au fost cele patru titluri cucerite la Jocurile Olimpice. Trei dintre medaliile de aur au fost câștigate pe distanța de 15 km, de ori în stilul liber și o dată la clasic. Al patrulea titlu olimpic a fost obținut la skiatlon – 30 km. Cologna a obținut primul aur în 2010 la Vancouver, apoi a luuat două titluri în 2014 la Soci, iar ultimul marte succes a fost înregistrat în 2018 la Pyeongchang.
După Jocurile Olimpice din Coreea de Sud, traseul lui a înregistrat o curbă descendentă, Cologna nu a mai înregistrat aceleași performanțe. Din sezonul 2018/19 a fost doar de trei ori pe podiumul Cupei Mondiale.

Dario Cologna, în top alături de Federer, Cancellara și Ammann

În condițiile în care Elveția a dat mulți alți mari campioni, înfrunte cu Roger Federer și Fabian Cancellara, Dario Cologna a fost desemnat personalitatea elvețiană a anului în 2012 și sportivul elvețian al anului în 2013. Cu patru titluri olimpice la activ, fondistul este unul dintre cei mai de succes sportivi din Țara Cantoanelor/ În istoria modernă a sportului, doar Simon Ammann (sărituri cu schiurile) se mai laudă cu un astfel de palmares.
Cologna a devenit de curând și tată, iar la Jocurile Olimpice Beijing 2022 este gata să dea totul din nou, pentru a-și lua la revedere de la sportul de mare performanță cu stil. Dacă va reuși și al patrulea titlu olimpic consecutiv pe 15 km, va fi o realizare care cu greu ar putea fi egalată de altcineva în viitor
Pregătirile pentru sezonul olimpic au început cu mici probleme pentru Cologna, care a căzut recent și s-a accidentat la genunchi, la antrenament pe role în Davos. Nu se pune însă problema să rateze startul de sezon din Finlanda.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo