Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tulburările de alimentație în schiul fond, subiect fierbinte în Norvegia

Andrei Nicolae

Publicat 09/11/2021 la 13:37 GMT+2

Din cauza tulburărilor de alimentație a avut de suferit inclusiv Ingvild Flugstad Oestberg, câștigătoarea Cupei Mondiale din 2019. Norvegianca s-a confruntat cu două fracturi de stres, motiv pentru care nu a primit avizul medical pentru a concura în ediția 2020/21.

Norwegian skier Ingvild Flugstad Oestberg competes in the women's FIS World Cup Mass Start 10km (classic technique) March 23, 2019 on the second day of the FIS Cross-Country World Cup finals in Quebec City, Canada.

Credit imagine: Getty Images

Ingvild Flugstad Oestberg, reprezentanta Norvegiei la schi fond, a primit undă verde din punct de vedere medical pentru a reveni în Cupa Mondială, care debutează la sfârșitul acestei luni în Finlanda, la Ruka. Câștigătoarea titlului la "general" revine în competiție după o perioadă tare complicată.
Sportiva care împlinește chiar azi 31 de ani deține în palmares 17 victorii și 71 de podiumuri în Cupa Mondială la individual. Este dublă campioană olimpică la ștafete, dar marele ei vis este de a obține un aur și la individual. Ea mai deține o medalie de argint la sprint, la ediția 2014 de la Soci.

Tulburările de alimentație i-au provocat două fracturi de stres campioanei Cupei Mondiale din 2019

Ea a lipsit o perioadă din Cupa Mondială, din cauza stării sale de sănătate. A fost victima a două fracturi de stres în 2020.
"Este o ușurare, trebuie să spun că au fost câteva momente când nu am mai crezutcă mă voi mai întoarce vreodată. Dar sunt fericită că am reușit să pun lucrurile din nou cap la cap, să revin în formă", a declarat Oestberg mass-mediei din Norvegia la începutul acestei săptămâni.
Sportiva a mărturisit că a putut pe sprijinul federației, psihologilor și nutriționiștilor, care au ajutat-o ​​să învețe din nou cum să se antreneze și să mănânce în conformitate cu nevoile ei fizice. "A fost dificil să-mi schimb obiceiurile, dar a trebuit să învăț să mă antrenez mai puțin și să mănânc mai mult", a susținut fondista din Norvegia.
Cuvintele ei au avut ecou în cea mai puternică națiune în schiul nordic, sunt dezbateri ample despre tulburările de alimentație de care suferă mulți fondiști din Norvegia, după cum a evidențiat nordicmag.info. Mai exact, malnutriția norvegienei a dus la o densitate osoasă scăzută și a fost responsabilă pentru cele două fracturi de stres ale ei iarna trecută.
Ingvild Flugstad Oestberg (Norway)
"Acum, corpul meu răspunde mai bine și sunt într-o formă mai bună. Trebuie să rămânem însă vigilenți", a declarat câștigătoarea Cupei Mondiale din 2019. Oeystein Andersen, medicul echipei naționale, a spus că va continua să o monitorizeze îndeaproape și să efectueze numeroase teste înaintea Jocurilor Olimpice, pentru a se asigura că totul este bine pentru sportivă. "Mai este încă un drum lung de parcurs înainte de Jocurile Olimpice. Sper să fiu acolo, dar sănătatea este pe primul loc", a comentat și Oestberg.
Eva Ingebrigtsen, una dintre sportivele de perspectivă ale Norvegiei suferă de anorexie de aproape 3 ani ani. "Nu mai știu cum a început, cred că a fost când una dintre colegele mele m-a bătut la un antrenament și cineva a spus că e normal, pentru că era mai ușoară. Din acel moment am vrut să slăbesc un kilogram, apoi altul și apoi pur și simplu nu te mai poți opri. Frica mea a fost cea care m-a făcut să mă îngraș, așa că aș impune reguli noi, doar pentru a fi în siguranță", a dezvăluit sportiva de 17 ani pentru Dagbladet.
Tânăra fondistă a mărturisit că a trăit chiar un adevărat calvar: "Mă gândeam la asta, ce și cât aș putea mânca la următoarea masă. Nu am mai ascultat în clasă, nu mi-am mai ascultat prietenii, m-am prefăcut că sunt în regulă și mi-a luat toată energia. Când tatăl meu mi-a interzis să schiez, s-a produs un clic, pentru că era singurul lucru care îmi dădea cu adevărat plăcere. Sunt sănătoasă acum, dar întotdeauna sunt zile în care trebuie să lupt cu aceste gânduri, cu ideea că m-am îngrășat și că voi avea performanțe mai slabe".

Norvegienii au demarat o anchetă în școlile cu specializare de schi fond și biatlon

Cotidianul Dagbladet a demarat o anchetă. Jurnaliștii şi experții au analizat problema şi au intervievat, printre alţii, peste 300 de elevi norvegieni care frecventează licee specializate în schi fond sau biatlon. Se pare că 29% dintre fetele cu vârsta cuprinsă între 16 și 19 ani (sau 141 de elevi chestionați) au un risc crescut de a dezvolta tulburări de alimentație din cauza comportamentului alimentar perturbat actual. O cifră extrem de mare care îngrijorează și care este în creștere față de studiile anterioare. "Este foarte trist să observi asta, deoarece afectează nu numai sănătatea, ci și studiile și performanțele sportive. Absolut totul este în joc", a mai spus Eva Ingebrigtsen. Dintre băieții chestionați, doar 7,5% sunt expuși riscului, dar tot mai mult decât în ​​sondajele de acum cinci ani.
Așadar, tulburări de alimentație chiar reprezintă o mare problemă pentru sportivii din Norvegia, națiune creditată cu șanse de a termina pe locul 1 în clasamentul pe națiuni la Jocurile Olimpice Beijing 2022.
LG iți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo