Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Norvegia la schi fond, ca Brazilia la fotbal, contează doar pe locul 1. De ce se tem nordicii după primele concursuri

Andrei Nicolae

Actualizat 29/11/2021 la 18:22 GMT+2

În primele șase concursuri din Cupa Mondială la schi fond, trei la feminin și trei la masculin, Norvegia a obținut o singură victorie. Nordicii sunt îngrijorați că din spate nu vine o altă generație să preia ștafeta de la actualele sportive, care se apropie de finalul carierei. Toate fondistele de top ale Norvegiei au trecut deja de granița celor 30 de ani.

Terese Johaug wygrała bieg pościgowy na 10 km techniką dowolną w Ruce

Credit imagine: Eurosport

La finalul săptămânii trecute, la Ruka (Finlanda) a început și Cupa Mondială la schi fond, atât la masculin, cât și la feminin fiind programate câte 3 probe. Și în toate cele șase concursuri, la final, au fost învingători diferiți. Dar iată cum s-au încheiat competițiile:
Masculin
  • Sprint clasic: Alexander Terentyev (Rusia)
  • 15 km clasic: Iivo Niskanen (Finlanda)
  • 15 km liber urmărire: Alexander Bolshunov (Rusia)
Feminin
  • Sprint clasic: Maja Dahlqvist (Suedia)
  • 10 km clasic: Frida Karlsson (Suedia)
  • 10 km liber urmărire: Therese Johaug (Norvegia)

Norvegia în schiul fond este un fel de Brazilia la fotbal

Norvegia în schiul fond este un fel de Brazilia la fotbal, cel puțin din punct de vedere al abordării competițiilor, doar locul 1 contează. În primul weekend din Cupa Mondială, vikingii au obținut însă doar un succes, prin Therese Johaug la urmărire. După aceste competiții, nordicii au făcut deja o analiză și au tras și o primă concluzie în ceea ce privește sectorul feminin.
"În weekendul de deschidere de la Ruka, am avut o mică imagine despre cum ar putea arăta viitorul schiului fond feminin norvegian. Dacă nu facem schimbări, ar trebui să ne bucurăm de prezent doar cât mai putem", a susținut postul tv2.no
Therese Johaug, Heidi Weng și Maiken Caspersen Falla sunt sportivele care au încercat să se asigure că Norvegia se va întoarce cu premii de la Ruka. Toate trei au fost pe podium în cele trei curse, dar numai Therese Johaug a obținut și o victorie. Falla a fost pe locul 3 la sprint, la fel ca și Wqeng, la urmărire. Johaug a mai obâinut un loc 2 la 10 km clasic. Toate aceste trei sportive au un comun același lucru, au trecut de 30 de ani. Învingătoarea la urmărire a împlinit deja 33 de ani. În spatele acestora, Ingvild Flugstad Ostberg, care a revenit în Cupa Mondială după o absență de aproape doi ani, a împlit la rândul ei vârsta de 31 de ani.
Therese Johaug
După cum remarcă sursa citată, acest cvartet Johaug, Weng, Caspersen Falla și Flugstad Ostberg, au adunat în total peste 350 de locuri pe podium în Cupa Mondială.
"Cariera celor mai bune sportive ale noastre de schi fond se apropie de sfârșit. Iar cu asta, este posibil să vedem și sfârșitul unei perioade de rezultate excepțional de bune", a remarcat TV2.
Concluzia norvegienilor a fost trasă în contextul în care în spatele acestor fete nu se întrevede pentru moment o altă sportivă care să "explodeze". "Dacă ștergeți rezultatele sportivelor de peste 30 de ani de la Ruka, Norvegia rămâne cu locurile 11, 15, 21 și 22. În deschiderea sezonului pe plan intern de la Beitostølen, am văzut că, din păcate, nu sunt multe sportive care stau la coadă pentru a lupta pentru primele locuri în Cupa Mondială și nici la echipa națională. Therese Johaug a avut un avans de aproximativ un minut și jumătate față de locul 5 în ambele zile. În Cupa Mondială, o sportivă care a venit la aceeași distanță față de Johaug a ocupat locul 30 (n.r. cu referire la proba de 10 km clasic)", a remarcat sursa citată.

Norvegia se teme că pierde locul 1, România se chinuie să ajungă la Jocurile Olimpice

În tot acest tablou sunt puse și performanțele din ultimii ani la nivel de juniori și tineret pe plan internațional. Numărul de medalii s-a redus la jumătate.
"Este și mai clar că ar trebui să avem mai multă grijă de talente precum Sofie Hustad, Marte Maehlum Johansen, Amalie Ous și Kristine Stavas Skistad, care toate au câștigat medalia de aur la Mondialele de juniori în această perioadă. Sportivele cu care au concurat sunt acum sunt în top și se numesc Natalia Nepryaeva, Julia Stupak, Anamarija Lampic, Frida Karlsson (n.r. câștigătoare la 10 km clasic), Ebba Andersson și Linn Svahn. Unii ar putea argumenta că este la fel de bine ca și alte națiuni să preia conducerea. Ne-am dori ca sportivii străini să fie cei care s-au îmbunătățit și nu faptul ca norvegienii să se fi înrăutățit. Schiul de fond norvegian nu se mai poate bucura de gloria vedetelor care livrează aur după aur. Aceasta este realitatea, iar cu un Campionat Mondial acasă în 2025, am intrat în prelungiri pentru a face ceva în acest sens", mai spus norvegienii.
În timp ce Norvegia trage semnalul de alarmă să nu piardă șefia mondială în schi fond, în alte națiuni, precum ți România, îngrijorarea este mare că nu mai sunt nici copii care să vină la schi fond. În fața unei astfel de realități, calificarea la o ediție a Jocurilor Olimpice reprezintă deja o mare performanță.
LG îți aduce mai aproape transmisiunile Eurosport din sporturile de iarnă.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo