La jumătatea anilor ‘80, un băiat de 10 ani din Africa de Sud pe nume Dallas Oberholzer punea mâna pentru prima oară pe ceea ce el numea la momentul respectiv "o placă pe roți".
În timpul adolescenței, la periferia orașului Johannesburg, Dallas improviza rampe și încerca tot felul de manevre periculoase alături de prietenii săi. După 36 de ani, Dallas Oberholzer își va face debutul la cea mai prestigioasă întrecere sportivă din lume, la vârsta de 46 de ani.
"La început pur și simplu ieșeam împreună cu prietenii mei și învățam unul de la celălalt ce trebuie să facem", a spus Oberholzer care a descoperit acest sport în filmele americane.
Tokyo 2020
Faza zilei la Tokyo: Kieran Wooley a lovit un cameramen în timpul evoluției
05/08/2021 LA 06:27

"Noi suntem mai degrabă niște artiști nebuni de stradă"

Skateboarding-ul nu se bucura de o popularitate foarte mare atunci când Oberholzer a început să îl practice, mai ales în Africa de Sud. Chiar și așa, acest lucru nu l-a împiedicat pe sud-african să își urmeze visul. De-a lungul vieții i s-a spus că este prea bătrân pentru acest sport, dar el nu a ascultat și a mers mai departe, într-o încercare nebună de a căuta evenimente unde să participe în întreaga lume.
"Am rămas cu skateboarding-ul. Am făcut un pariu uriaș și mi-am urmat pasiunea. Poate din cauza asta e greu să îl numești sport profesionist, pentru că noi suntem mai degrabă niște artiști nebuni de stradă. Mi-am asumat acest risc și se pare că sunt răsplătit acum", a spus Oberholzer.
Departe de a deveni un mod de a se îmbogăți, sud-africanul spune că acest sport i-a dat posibilitatea să trăiască momente extraordinare. Acesta spune că este unul dintre primii sud-africani care au urmat această cale în loc să încerce să își găsească ceea ce unii numesc "un loc de muncă adevărat".
"Din punct de vedere financiar, nu e cea mai înțeleaptă decizie să fii skater, mai ales în țara asta. Am ales să continui cu skateboarding-ul și am încercat în același timp să îl fac să fie acceptat din punct de vedere social, să fie o unealtă pentru schimbare. Este probabil cea mai bună platformă, pe lângă limbă, să adune oamenii împreună. S-a dovedit prin munca pe care am făcut-o că skateboarding-ul îi ajută pe copii să se integreze, să îi țină departe de probleme și să aibă grijă de sănătatea mentală. Eu am fost într-o misiune de când mi s-a spus în copilărie că îmi irosesc viața pe skateboard", a mai spus Oberholzer.

Este al doilea cel mai bătrân skater de la Tokyo

Dintre participanții evenimentelor de la skateboarding de la Tokyo, Oberholzer este al doilea cel mai în vârstă participant, fiind doar cu câteva luni mai mic decât danezul Rune Glifberg.
Oberholzer va debuta la Tokyo mâine dimineață de la ora 05:06 în a patra serie de calificare. Acesta spune că este conștient că nu are șanse la vreo medalie, dar spune că este împăcat cu acest gând și că tot ce se întâmplă acum este o răsplată pentru toți anii dedicați acestui sport.
"Într-un final reușești să îți reprezinți țara care nu am crezut că va recunoaște vreodată acest sport". În final, una dintre cele mai mari bucurii este că îi poate demonstra mamei sale că nu și-a pierdut timpul până la vârsta de 46 de ani: "Mama nu a înțeles niciodată de ce am ales skateboarding-ul. Poate acum i se pare ceva tare, că totul se încununează cu succes după ce mi-am dedicat toată viața acestui sport", a încheiat Oberholzer râzând interviul acordat pentru site-ul Jocurilor Olimpice.
Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Programul complet al competiției de la Tokyo este aici. Toate evenimentele de la Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt transmise în direct pe Eurosport Player.
Jocurile Olimpice de la Tokyo se desfășoară în perioada 23 iulie - 8 august, iar toate competițiile se văd pe Eurosport 1, Eurosport 1 HD, Eurosport 2, Eurosport 2 HD, Eurosport 4 K și pe Eurosport Player, cu acoperire integrală digital pe site-ul eurosport.ro și pe pagina de Facebook a Eurosport.
Tokyo 2020
De senzație: podium de premiere cu o medie de vârstă de 14,7 ani la Jocurile Olimpice de la Tokyo!
04/08/2021 LA 05:11
Tokyo 2020
Povestea lui Sky Brown, o tânără de 12 ani, care va reprezenta Marea Britanie la Jocurile Olimpice
06/07/2021 LA 08:13