Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Luca Brecel îi pune la zid pe jurnaliștii belgieni. Ce au putut scrie, după ce a devenit campion mondial

Cristian Mihală

Actualizat 03/05/2023 la 08:06 GMT+3

Luca Brecel, noul campion mondial de snooker, s-a declarat extrem de dezamăgit de faptul că presa din Belgia tratează pe larg câștigul aferent titlului de la Crucible, în loc să se raporteze la performanța unică atinsă de sportivul de 28 de ani.

Luca Brecel

Credit imagine: Eurosport

Belgianul Luca Brecel a devenit luni primul campion mondial din snooker care nu provine dintr-o ţară a Commonwealth-ului învingându-l în finală pe englezul Mark Selby, o performanţă istorică într-o disciplină dominată în mod tradiţional de britanici.
"Belgian Bullet" a devenit cel mai tânăr câștigător la Crucible de la Shaun Murphy, în 2005, iar stilul său de joc extrem de ofensiv impresionează. Doar că presa belgiană nu se raportează atât de mult la performanța uriașă atinsă de Luca, ci a început să îi planifice acestuia cheltuielile. Brecel și-a asigurat un cec de 500.000 de lire odată cu succesul cu 18-15 contra lui Selby, iar jurnaliștii de la Bruxelles au scris că talentatul jucător cochetează cu ideea cumpărării unui super-car.
"Când se va opri presa să mai vorbească despre asta? Nu sunt o persoană materialistă. Dacă mi-aș fi dorit un Lamborghini, mi-aș fi cumpărat unul cu mult timp în urmă. E ultimul lucru la care mă gândesc", a scris Brecel pe pagina sa de Instagram.
Brecel e atât de îndrăgostit de snooker și i se dedică atât de mult încât el va fi prezent în două zile la Viena, pentru a participa la un turneu de snooker demonstrativ. Cu siguranță că mulți alți jucători în postura sa și-ar fi contramandat această excursie în Austria, dar Luca iubește prea mult sportul și își respectă fanii, astfel că nu a luat în niciun moment în calcul să nu își respecte promisiunea.
"Am câștigat titlul mondial și în două zile voi fi la Viena Open, pentru a participa la acel turneu. Ăsta sunt eu, iubesc să fiu la masa de snooker, indiferent de loc sau de miză", a spus Brecel pentru Eurosport.

Reperele carierei lui Luca Brecel până la titlul mondial cucerit la Crucible

Născut pe 8 martie 1995, Luca Brecel a început să practice snookerul la vârsta de 9, iar la 12 ani reușea deja primul său break de peste 100 de puncte într-un meci oficial. Talentul său extraordinar a atras repede atenția specialiștilor, iar rezultatele au început să apară.
În aprilie 2009, Brecel a devenit cel mai tânăr campion european U19, la vârsta de 14 ani, dar acel succes era doar începutul unei cariere care se anunța foarte promițătoare. În mai 2011, belgianul a primit un wild-card pentru circuitul mondial și, în primul său meci ca profesionist, l-a învins pe mult mai cunoscutul Anthony Hamilton. În acel sezon, Brecel a devenit cel mai tânăr jucător din istorie care ajunge pe tabloul principal la Campionatul Mondial. El a jucat primul său meci la Crucible în 2012, la 17 ani și 45 de zile. A pierdut cu 10-5 în fața lui Stephen Maguire, dar impresia lăsată a fost una lăudabilă.
În 2017, Brecel a devenit primul jucător din Europa continentală care a câștigat un turneu de clasament, când l-a învins pe Shaun Murphy în finala Campionatului Chinei. În 2021 ajuns în prima sa finală a unui turneu din cadrul Triplei Coroane, la UK Championship, dar a pierdut cu 10-5 în fața lui Zhao Xintong. Belgianul și-a revendicat al doilea titlu la turneele de clasament o săptămână mai târziu, învingându-l pe John Higgins cu 9–5 în finala de la Scottish Open. În 2022 a câștigat și Championship League și a ajuns în finală la English Open, pierzând în fața lui Mark Selby, scor 6-9.
Rezultatele constant bune l-au propulsat în top 16 mondial, dar impresia era că Brecel nu tratează snookerul cu cea mai mare seriozitate. Acesta a oscilat între meciuri fantastice, învingând jucători de top, și prestații mult sub potențialul său la unele competiții. Practic nimic nu anunța performanța colosală de la actuala ediție a Campionatului Mondial, mai ales că existau multe multe semne de întrebare cu privire la capacitatea sa de a rămâne focusat timp de două săptămâni. Luca Brecel a demonstrat contrariul și acum este ovaționat de toată lumea snookerului.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo