Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Tot ce trebuie să știi despre Campionatul Mondialul de snooker: Format, premii, program, favoriți, predicții

Nicu Savin

Publicat 19/04/2024 la 17:14 GMT+3

Campionatul Mondial de snooker va începe sâmbătă, 20 aprilie, și va fi transmis în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport. 32 de jucători își vor disputa marele trofeu în cel mai reprezentativ loc din snookerul mondial, Teatrul Crucible din Sheffield. Ronnie O'Sullivan și Judd Trump sunt marii favoriți, dar mai sunt și alți jucători de top care pot aspira la succes.

Break-ul prin care Luca Brecel a deveni campion mondial, în 2023, după finala cu Mark Selby

Campionatul Mondial de snooker este competiția care încheie fiecare an competițional din acest sport și cea care contează cel mai mult pentru orice jucător. Cea de-a 56-a ediție din epoca modernă și cea de-a 48-a disputată la Crucible va începe sâmbătă, iar timp de 17 zile fanii din întreaga lume vor fi răsfățați cu lovituri spectaculoase și povești memorabile.
Pe tabloul principal de concurs sunt 32 de jucători. Primii 16 clasați din ierarhia mondială au ajuns direct acolo, iar ceilalți au venit din calificări. Dramatismul a atins cote mari și în rundele preliminare, unde a apărut și o surpriză de proporții, Neil Robertson ratând accederea în competiția propriu-zisă pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
Formatul competiției este același care se cunoaște de ani buni. Se va juca la două mese simultan la Crucible până în faza semifinalelor, după care se va trece la un decor cu o singură masă. În primul tur se va juca după sistemul cel mai bun din 19 frame-uri (primul la 10), în optimi și în sferturi se va trece la cel mai bun din 25 (primul la 13), în semifinale la cel mai bun din 33 (primul la 17), iar în marea finală la cel mai bun din 35 (primul la 18).
Cei 32 de jucători vor lupta pentru glorie și trofeu, dar și pentru premii substanțiale. Valorea totală este de 2.395.000 de £ (cu tot cu calificări), dintre care 500.000 de £ îi vor reveni campionului. Cel mai mare break al competiției va fi remunerat cu 15.000 de £, iar dacă cineva va reuși break maxim va pleca acasă cu 40.000 de £ în plus față de suma care i se cuvine în funcție de faza în care va ajunge. Dacă nimeni nu va reuși un 147 la Crucible, premiul de 15.000 de £ îi va reveni thailandezului Noppon Saengkham, care a făcut un break maxim în calificări, dar a ratat accederea pe tabloul principal.
Lista premiilor oferite la Mondial:
  • Câștigător: £500,000
  • Finalist: £200,000
  • Semi-finaliști: £100,000
  • Sfert-finaliști: £50,000
  • Jucători eliminați în optimi: £30,000
  • Jucători eliminați în turul 1: £20.000

Campionatul Mondial de snooker | Ronnie O'Sullivan, față în față cu istoria

Tabloul de concurs a fost definitivat de mult și există câteva certitudini. În primul rând, e sigur că nu se poate ajunge la o finala Judd Trump - Ronnie O'Sullivan, pentru că cei mai buni jucători din acest sezon se află pe aceeași jumătate de tablou. Ambii au avut rezultate de excepție în actuala stagiune și majoritatea specialiștilor sunt de părăre că unul dintre ei va câștiga competiția supremă din snooker în acest an.
Judd Trump și Ronnie O'Sullivan au câștigat fiecare câte 5 turnee în acest sezon: "Asul din Pachet" a triumfat la English Open, Openul de la Wuhan, Openul Irlandei de Nord, Mastersul German și World Open, iar "Racheta" s-a impus la primele două turnee din cadrul Triplei Coroane, UK Championship și Masters, dar și la World Grand Prix, Shanghai Masters și World Masters of Snooker.
Fiecare dintre cei doi jucători este conștient că e printre marii favoriți și vor trebui să se lupte și cu această presiune. Chiar dacă a strălucit pe aproape tot parcursul sezonului, Ronnie O'Sullivan a declarat în repetate rânduri că nu e mulțumit de nivelul său, că nu se simte fericit când e la masă. Pentru a-și limpezi mintea înainte de turneul la care poate scrie istorie, "Racheta" a apelat la psihologul sportiv Steve Peters, cu care a mai colaborat, începând din 2011.
"Dacă ar fi să analizez din punct de vedere al trofeelor, da, poate că a fost un sezon grozav. Dar emoțional nu m-am bucurat deloc, a fost foarte provocator mental.
Am simțit de multe ori că intru în arenă cu un pistol cu apă, iar adversarii au mitraliere. Totul a început să devină foarte rău din ianuarie. Sunt un perfecționist și mă aduc singur în stări în care simt că îmi explodează capul. Uneori nici nu sunt capabil să îmi dau seama dacă joc bine sau nu.
Trebuie să tratez totul diferit, am un psihiatru care îmi dă sfaturi și încearcă să mă ajute să privesc lucrurile altfel. Problema e că l-am "făcut cu capul" și pe el, nu îmi mai răspunde la telefon (n.r. râde). Glumesc, dacă mi-aș permite să îl am cu mine tot timpul, nu aș ezita. "Cât mă costă, 2 milioane de lire? Gata, vii cu mine la toate turneele". Sunt într-o perioadă de reabilitare, mă transform dintr-un tip negativist, care vede doar jumătatea goală a paharului, într-un individ care să se poată bucura din nou de snooker", a dezvăluit Ronnie O'Sullivan în urmă cu câteva zile.
Ronnie O'Sullivan se va afla față în față cu istoria la ediția din acest an. Pe lângă șansa de a deveni primul om din epoca modernă cu 8 titluri mondiale, "Racheta" are ocazia să bifeze o performanță pe care nu a mai reușit-o în carieră, aceea de a câștiga toate turneele "Triplei Coroane" în același sezon. În toată istoria snookerului, doar 3 jucători au reușit acest lucru: Stephen Hendry (1989-1990 și 1995-1996), Steve Davis (1087-1988) și Mark Williams (2002-2003).
picture

Magie, numele tău e Ronnie O'Sullivan! 5 minute pentru istorie, în semifinala de la Masters

Campionatul Mondial de snooker | Judd Trump visează la o semifinală cu Ronnie O'Sullivan, la Crucible

De partea cealaltă, Judd Trump simte că este într-un moment favorabil și va da totul pentru a cuceri al doilea său titlu mondial din carieră. "Asul din Pachet" este un talent uriaș care poate spulbera pe oricine când jocul îi merge, dar a juca la Crucible pare a fi "călcâiul lui Ahile" în cariera sa. Din 3 finale a câștigat una singură, în 2019, iar în alte două rânduri s-a oprit în semifinale. În ultimii ani, Trump a ajuns mereu ca mare favorit la Mondial, dar presiunea uriașă l-a făcut să cedeze de cele mai multe ori. Totuși, dacă va reuși să se delimiteze de trecut și să aducă la masă jocul său A, e greu de crezut că cineva îi va putea sta în față în acest an.
Trump știe că Ronnie a făcut la rândul său un sezon foarte bun până acum, dar nu se teme de un duel cu acesta în semifinale. Mai mult, mai tânărul englez a declarat că și-ar dori din toată inima să se ajungă la acea confruntare, pentru că astfel s-ar putea decide la masă cine e jucătorul sezonului. Trump a adăugat că dacă nu va putea el să câștige trofeul, i-ar plăcea să o facă O'Sullivan, pentru că dacă altcineva se va încorona campion mondial, performanțele lor din acest sezon ar trece oarecum în plan secund.
"Doar datorită sezonului pe care l-am avut amândoi ar fi perfect să avem un meci direct în semifinala la Mondiale.După cum a decurs sezonul, nu au existat niciodată doi oameni care să fi dominat complet. Cred că pentru sportul nostru ar fi bine să ne întâlnim și să avem o confruntare finală pentru titlul de 'Jucătorul Sezonului'.
După acest sezon, aș vrea ca unul dintre noi să-l termine cu adevărat cu stil. Evident că vreau să o fac eu, dar aș prefera să o facă el decât altcineva, dacă nu sunt eu. Doar pentru a încheia cum trebuie un sezon incredibil.Dacă altcineva câștigă, s-ar putea să ne umbrească realizările. De fiecare dată oamenii spun că Mondialul este deschis oricărui rezultat, dar în acest sezon probabil că nu este chiar așa, nu sunt mulți jucători în formă.", a spus Trump, citat de Metro.uk.
picture

Judd Trump, una dintre loviturile sezonului, în finala de la Mastersul German! Fabulos ce a reușit

Campionatul Mondial de snooker | Luca Brecel poate rupe "Blestemul de la Crucible"! Allen speră să rupă "blestemul" carierei

În afara lui Ronnnie O'Sullivan și Judd Trump există mulți alți jucători care au argumente solide pentru a spera la o victorie istorică. Luca Brecel a devenit anul trecut primul jucător din Europa Continentală care câștiga Campionatul Mondial. În acest an, belgianul are ocazia să rupă "Blestemul de Crucible", dacă se va încorona din nou.
picture

Luca Brecel e "de pe altă planetă"! Lovitură magnifică și un nou break câștigător în finala cu Selby

Niciun jucător din istorie nu a reușit să-și apere trofeul suprem din snooker, după ce l-a câștigat pentru prima dată în carieră. Șansele lui Brecel de a repeta izbânda de anul trecut par a fi mici, pentru că forma sa din acest sezon a fost mult sub cea care l-a propulsat către cea mai înaltă culme din acest sport. Totuși, talentul belgianului e de necontestat și scenele mari sunt pe placul său, astfel că orice e posibil.
Mark Allen e un alt jucător care va încerca să rupă un "blestem", de data aceasta nu general, ci personal. Nord-irlandezul e printre cei mai buni jucători din istorie care nu au ajuns nici măcar o dată într-o finală de Campionat Mondial. Câștigător a 11 turnee de clasament, inclusiv unul la UK Championship (2022), și a 4 turnee invitaționale, inclusiv Mastersul (2018), "The Pistol" a capotat mereu la Crucible, unde are numai două semifinale, în 2009 și anul trecut, când a pierdut greu în fața lui Mark Selby (15-17).
picture

Mark Allen s-a gândit peste 3 minute, dar a reușit o lovitură magistrală! Selby a apreciat execuția

Un alt jucător aflat într-o formă deosebită este Mark Williams. Triplul campion mondial a câștigat Tour Championship, ultimul turneu înainte de Mondial, de o manieră entuziasmantă, învingându-i pe parcurs pe Judd Trump, Mark Allen și în finală pe Ronnie O'Sullivan.
Din calcule nu pot fi scoși nici jucători ca Mark Selby, Shaun Murphy, John Higgins, dar asta mai mult datorită istoricului lor la Crucible decât prin prisma formei din ultima vreme. De asemenea, oameni ca Ding Junhui, Ali Carter Kyren Wilson sau Zhang Anda pote deveni extrem de periculoși pentru orice adversar.
Încă din primul tur vor avea loc câteva partide extrem de tare, dar în mod normal favoriții nu ar trebui să aibă probleme în a ajunge în fazele superioare. Dacă se vor respecta calculele hârtiei, sferturile de finală vor fi adevărate block-bustere.
Așa va arăta tabloul sferturilor de finală de la Crucible, dacă principalii favoriți îți vor respecta statutul
  • Luca Brecel - Ali Carter
  • Mark Selby - Mark Allen
  • Judd Trump - Mark Williams
  • Ronnie O'Sullivan - Ding Junhui
Topul favoriților la câștigarea Campionatului Mondial, în viziunea eurosport.ro
  • 5 stele: Judd Trump, Ronnie O'Sullivan
  • 4 stele: Mark Allen, Mark Williams, Mark Selby
  • 3 stele: Luca Brecel, Shaun Murphy, Ali Carter
  • 2 stele: John Higgins, Ding Junhui, Kyren Wilson
  • 1 stea: Si Jiahui, Gary Wilson, Zhang Anda, Jack Lisowski, Barry Hawkins
COTELE BOOKMAKER-ILOR LA CÂȘTIGAREA MONDIALULUI DE SNOOKER. RONNIE E FAVORIT
  • Ronnie O'Sullivan - 3.25
  • Judd Trump - 5.00
  • Mark Selby - 9.00
  • Mark Allen - 11.00
  • Mark Williams - 13.00
  • Luca Brecel - 17.00
  • John Higgins - 21.00
  • ...
  • Dale Dominic - 401.00

Programul complet al partidelor din turul 1 la Campionatul Mondial de snooker

Sâmbătă, 20 aprilie
ora 12.00
  • Luca Brecel vs Dave Gilbert (prima sesiune)
  • Zhang Anda vs Jak Jones (prima sesiune)
ora 16.30
  • Ali Carter vs Stephen Maguire (prima sesiune)
  • Judd Trump vs Hossein Vafaei (prima sesiune)
ora 21.00
  • Luca Brecel vs Dave Gilbert (sesiunea decisivă)
  • Tom Ford vs Ricky Walden (sesiunea decisivă)
Duminică, 21 aprilie
ora 12.00
  • Mark Selby vs Joe O’Connor (prima sesiune)
  • Zhang Anda vs Jak Jones (sesiunea decisivă)
ora 16.30
  • Shaun Murphy vs Lyu Haotian (prima sesiune)
  • Judd Trump vs Hossein Vafaei (sesiunea decisivă)
ora 21.00
  • Ali Carter vs Stephen Maguire (sesiunea decisivă)
  • Tom Ford vs Ricky Walden (sesiunea decisivă)
Luni, 22 aprilie
ora 12.00
  • Shaun Murphy vs Lyu Haotian (prima sesiune)
  • Gary Wilson vs Stuart Bingham (sesiunea decisivă)
ora 16.30
  • Mark Selby vs Joe O’Connor (sesiunea decisivă)
  • Mark Williams vs Si Jiahui (prima sesiune)
ora 21.00
  • Robert Milkins vs Pang Junxu (prima sesiune)
  • Gary Wilson vs Stuart Bingham (sesiunea decisivă)
;Marți, 23 aprilie
ora 12.00
  • Kyren Wilson vs Dominic Dale (prima sesiune)
  • Ding Junhui vs Jack Lisowski (prima sesiune)
ora 16.30
  • Mark Allen vs Robbie Williams (prima sesiune)
  • Mark Williams vs Si Jiahui (sesiunea decisivă)
ora 21.00
  • Robert Milkins vs Pang Junxu (sesiunea decisivă)
  • Barry Hawkins vs Ryan Day (prima sesiune)
Miercuri, 24 aprilie
ora 12.00
  • Kyren Wilson vs Dominic Dale (sesiunea decisivă)
  • Ding Junhui vs Jack Lisowski (sesiunea decisivă)
ora 16.30
  • Mark Allen vs Robbie Williams (sesiunea decisivă)
  • Ronnie O’Sullivan vs Jackson Page (prima sesiune)
ora 21.00
  • John Higgins vs Jamie Jones (prima sesiune)
  • Barry Hawkins vs Ryan Day (sesiunea decisivă)
Joi, 25 aprilie
ora 15.00
  • Ronnie O’Sullivan vs Jackson Page (sesiunea decisivă)
ora 21.00
  • John Higgins vs Jamie Jones (sesiunea decisivă)
Campionatul Mondial de snooker se desfășoară în perioada 20 aprilie - 6 mai și va avea acoperire totală pe Eurosport și în aplicația Eurosport.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo