Cele mai populare
Toate sporturile
Afișează toate

Mark Selby a vorbit deschis despre lupta cu depresia! Ce mare campion l-a inspirat

Nicu Savin

Publicat 07/01/2023 la 18:25 GMT+2

Mark Selby se pregătește să debuteze la Masters, turneu care va începe duminică și va fi transmis exclusiv pe Eurosport și aplicația Eurosport. Cvadruplul campion mondial a suferit de depresie în ultimele luni, dar a dezvăluit că a învins această boală cu ajutorul soției și specialiștilor, dar și inspirându-se din problemele asemănătoare prin care a trecut Tyson Fury, campion mondial la box.

Mark Selby, câştigător la English Open! L-a învins în finală pe Luca Brecel

Mark Selby a câștigat al 4-lea său titlu mondial în 2021, dar de atunci a urmat o lungă perioadă de secetă în privința trofeelor, încheiată 20 de luni mai târziu, odată cu triumful de la English Open, în decembrie 2022. Acum, "Bufonul din Leicester" se pregătește cu moralul ridicat de Masters, al doilea turneu din cadrul Triplei Coroane al sezonului, acolo unde va juca în al doilea meci al primei zile în compania iranianului Hossein Vafaei, care a prins un loc pe tablou după suspendarea lui Zhao Xintong pentru presupusa implicare în meciuri trucate.
Pentru Selby, simpla prezență la Masteters este un real câștig, și nu pentru că valoarea nu l-ar recomanda, ci pentru că în ultimul an și jumătate a traversat o perioadă cumplită, în care s-a luptat cu depresia și nu puțini au fost cei care s-au îndoit că va mai reveni vreodată la cel mai înalt nivel.
Înainte de prestigiosul turneu invitațional, Selby a vorbit deschis despre problemele sale de sănătate mintală, pe care a vrut să le ascundă o perioadă și pe care le-a recunoscut fix acum un an, când pierdea în primul tur de la Masters cu 6-1 în fața lui Barry Hawkins.
"Vreau doar să-mi cer scuze tuturor prietenilor și familiei mele pentru că i-am dezamăgit. Din punct de vedere psihic nu sunt într-un loc bun acum, am recidivat. Am încercat să ascund totul și să fac față, dar nu asta este soluția. Promit să primesc ajutor și să devin o persoană mai bună", scria Selby pe Twitter acum un an.

Mark Selby a depășit problemele de sănătate mintală cu ajutorul soției, dar și inspirându-se din experiențele lui Tyson Fury

Acceptând că are o mare problemă, Selby s-a lăsat pe mâna specialiștilor și a reușit să învingă depresia, iar victoria de la English Open l-a eliberat. Un rol deosebit în recuperarea sa psihică l-a jucat soția sa, Vikki, fără de care Mark nu crede că ar fi în starea bună în care e acum.
"În multe privințe, a fost mai greu pentru ea decât pentru mine. Pentru că ea nu știa întotdeauna dacă spunea lucrurile potrivite sau nu, era îngrijorată dacă mă ajută sau face lucrurile și mai dificile.Dar ea a fost o stâncă.Cred sincer că fără ea, nu aș sta aici astăzi. Îi datorez totul. Ea m-a încurajat să fiu curajos și să vorbesc despre problemele mele. Am rămas uluit de natura răspunsurilor și mesajelor pe care le-am primit când am vorbit.
Vorbind despre depresia mea, recunoscând că am nevoie de ajutor, a fost cel mai curajos și mai greu lucru pe care l-am putut face. Mult mai mult decât orice joc, orice titlu din cariera mea. Și înainte de orice este o mare mândrie. Cel mai bun lucru pe care l-am făcut în viața mea.", a declarat Selby, citat de
În lupta sa cu depresia, Selby a căutat să învețe de la alți sportivi care au traversat asfel de perioade în carieră și a găsit în Tyson Fury un exemplu perfect: "Am citit că Tyson Fury a explicat că, după ce s-a retras, a simțit că alunecă din nou pe o pantă proastă și că trebuie să-și dea un obiectiv, o motivație, ceva care să-l facă să lupte din nou și de aceea a revenit. Sunt mult mai bine, dar nu consider că am depășit complet problemele, pentru că știu că pot recidiva și asta am învățat și din cuvintele lui Tyson Fury".
Cu mintea limpede, Mark Selby este un adversar redutabil pentru orice jucător, iar forma arătată luna trecută la English Open îl recomandă să se numere printre favoriți la Masters. Dacă va trece de Vafaei în primul tur "Bufonul din Leicester" va juca în sferturi contra învingătorului disputei Neil Robertson - Shaun Murphy, care va deschide competiția găzduită de Alexandra Palace din Londra (duminică, ora 15:00).
Toate meciurile de la Masters vor fi în direct și în exclusivitate pe Eurosport și aplicația Eurosport, care poate fi descărcată din App Store sau Magazin Play.
Alătură-te celor Mai mult de 3 milioane de utilizatori în app
Fii la curent cu cele mai noi știri, rezultate și sporturi în direct
Descarcă
Subiecte asemănătoare
Distribuie acest articol
Promo
Promo