De MARIAN URSESCU
Aurul a venit și pentru Lindsey Jacobellis, la 16 ani de la prima încercare. A avut titlul olimpic în mână, la Torino 2006, dar l-a scăpat. La 20 de ani a vrut să facă spectacol! Povestea uluitoare a celei care avea în carieră 6 titluri mondiale, 10 Winter X Games câștigate, dar niciun titlu olimpic. Așteptatea a luat sfârșit miercuri dimineața!

Torino 2006

Beijing 2022
Yiming Su este campion olimpic la Big Air - snowboard, iar China a ajuns la șase medalii de aur!
15/02/2022 LA 07:13
În timpul finalei pentru aur la snowboard cross, pe 17 februarie 2006, Jacobellis se apropia de finalul cursei cu un avans de 43 de metri. Avea peste trei secunde avantaj față de elvețianca Tanja Frieden. La penultima săritură, americanca a încercat o acrobație, dar a aterizat pe marginea pistei și a căzut. Friden a trecut pe lângă ea, până ce Jacobellis să se ridice. A trebuit să se mulțumească doar cu argintul. La interviurile televizate, de după, a declarat: "M-am distrat. Snowboardingul este distractiv și am vrut săîmpărtășesc entuziasmul meu cu mulțimea!".
https://i.eurosport.com/2006/02/18/253708.jpg
CURSA OLIMPICA DE LA TORINO 2006

VANCOUVER 2010

Jacobellis nu s-a calificat în finală. La începutul cursei sale semifinale, a aterizat prost în timpul unei sărituri și, pentru a evita o coliziune cu o altă concurentă, a trecut printr-o poartă. A fost descalificată. A câștigat finala B și a terminat pe 5.

SOCI 2014

Aceleași probleme iar și iar care se repetau la Jocurile Olimpice. Jacobellis conducea cursa semifinală când s-a prăbușit. A terminat apoi pe locul 7 la general.

PYEONGCHANG 2018

Americanca a ajuns din nou în finala olimpică. Era pregătită să câștige, în sfârșit aurul. A condus în cea mai mare parte a finalei, dar avea să termine pe 4, la doar 0.003 secunde. Din nou în afara podiumului.
Așa arată pe scurt povestea americancei Lindsey Jacobellis, sportiva care la 36 de ani, miercuri, pe pista olimpică de la Beijing, și-a găsit liniștea. A câștigat aurul olimpic, în sfârșit.
”Nu ar fi pur și simplu drăguț dacă mass-media nu m-ar mai hărțui pentru ceva ce s-a întâmplat acum 12 ani? Sunt sigură că putem intra în trecutul fiecăruia și putem alege ceva ce ar fi putut să se întâmple, ar fi trebuit sau ar fi de făcut. trecutul meu a fost pe o scenă mondială, oamenilor le este greu săuite sau, pur și simplu, cred că acesta este singurul lucru care s-a întâmplat pentru a mă defini ca sportivă”, declarat Lindsey, într-un interviu pentru Sport Ilustrated, înainte de Jocurile Olimpice de la PyeongChang. Între timp, bântuirea aurului olimpic mai adăugase încă 4 ani.
Presa a numit acea cursă de la Torino 2006 în toate felurile. A fost cea mai tristă medalie de argint olimpică, a fost cea mai cunoscută gafă de o asemenea amploare. Lindsey spunea însă că, dacă la Torino ar fi câștigat acea medalie de aur, nu ar mai fi ajuns să facă snowboard la 36 de ani. Nu ar mai fi participat la cinci ediții olimpice. I-a oferit acea medalie de argint mamei ei.
Gafa de la Torino nu a îndepărtat-o de snowboard. Din contră, a făcut-o să îndrăgeascăși mai mult această probă.
Va merge acum acasă, în Danbury (Connecticut) și-i va mai dărui o medalie mamei sale. Una mai strălucitoare. Toată lumea se întreabă acum, dacă iubirea pentru snowboard o va face să mai participe la Jo și la Cortina D`Ampezzo, în 2026.
Jocurile Olimpice de iarnă Beijing 2022 se desfășoară în perioada 4-20 februarie și pot fi urmărite integral pe Eurosport și Eurosport Player.
Beijing 2022
Beijing 2022 : Highlights - Men's Snowboard Big Air Qualifications
14/02/2022 LA 09:06
Beijing 2022
Sebastien Toutant, căzătură groaznică în concursul de snowboard de la Beijing
14/02/2022 LA 07:45